25 éves lett a világ első weboldala

2016-08-23

Már egy negyednyi évszázad telt el azóta, hogy Tim Berners-Lee, az internet atyja bárki számára elérhetővé tette a világ első weblapját. A végtelenül egyszerű, csak pár apró formázást tartalmazó oldal azt magyarázta az embereknek, hogyan működik a web, és miként kereshetnek rajta információt. Azóta már az egész internetet zsebre vághatjuk, és belenőttünk a világhálóba.

Ma már nehezen tudjuk elképzelni, mi lenne velünk internet nélkül. Neten keresztül intézzük a hivatalos ügyeket, otthonról tanulunk, dolgozunk, vagy megnézzük útközben a menetrendet, és híreket olvasunk a metrón - ehhez elég előhúzni a zsebünkből az okostelefont. A dolgok internete lassan mindent behálóz, az eszközök mind-mind "okosodnak", legyen az autó, ruha, vagy óra.

Hogyan legyen honlapom

Ez pár évtizede még elképzelhetetlennek tűnt, mégis elkezdődött. Eleinteegyetemi kutatók és intézmények közti információcserére tervezték,végül a mindennapok részévé vált az internet. 

1991. augusztus 6-án Tim Berners-Lee brit kutató publikálta a világ első weboldalát. A végtelenül egyszerű, kezdetleges oldal célja az volt, hogy bemutassa az általa 1989-ben megálmodott World Wide Web (világháló) ötletét, és a hipertext-alapú hálózat működését. A weboldal azt magyarázta el, hogyan kereshetünk információkat a weboldalakon, és miként készíthetnek maguk is ilyen lapokat. Ez az egyszerű kis oldal volt az, ami lefektette a mai formában ismert internet alapjait. 

Tim Berners-Lee ezen a NeXT számítógépen állított fel először webszervert.

Forrás: CERN

A kutató az ehhez szükséges webszervert egy NeXT számítógépen állította fel, ezen készült az első primitív böngésző is. A számítógép még mindig a CERN-en van, és egy ráaggatott piros tintával írt cetli utal a múltra: „Ez a gép egy szerver. Ne kapcsold ki!”

Ma is megnézhetjük

Az oldal bár már 1990 karácsonya előtt kész volt, csak egy évvel később lett nyilvánosan elérhető. Így a világ első, működő webcíme a http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html volt.

Az első weboldal magáról a webről szólt.

Forrás: CERN

Sajnos az oldal 1991-es, eredeti állapotáról nem maradtak mentések, de az egy évvel későbbi változatot a web fejlesztését felügyelő World Wide Web konzorcium a mai napig őrzi ezen a linken.

Megszületett a web

Az első weblap mellett Berners-Lee bemutatta az URL-t (univerzális erőforrás azonosító), a HTTP protokollt, és a HTML hipertext leíró nyelvet is, mint a webet működtető technológiákat. Megírta az első böngészőt, és szerverszoftvert is - ezzel pedig útnak indította a világhálót, ami kitört az egyetemi kutató intézetekből.

Tim Berners-Lee, a világháló feltalálója még ma is aktív.

Forrás: AFP/Noah Seelam

1993-ban a CERN vezetői közölték, hogy a web bárki számára ingyenes lesz. Következő év végére már tízezer szerver volt szerte a világon, és 10 millió felhasználó csatlakozott a webre.

2015-ben már több mint 4,73 milliárd weboldalt indexeltek,és akkor még nem is beszéltünk a láthatatlan webről, amelyről úgy tartják: akár ötszázszor akkora lehet, mint a felszínen elérhető, látható web.

Mit csinál ma Tim Berners-Lee?

Berners-Lee napjainkban a World Wide Web konzorciumot vezeti, mely nyílt szoftver szabványokat alkot a világhálóra. A kutató rendszeresen hangot ad a mai internettel kapcsolatos véleményének. Kiáll amellett, hogy a nyílt webet megvédje a kormány cenzúrájától, és ellenzi a telekommunikációs cégek netsemlegességet sértő intézkedéseit.

/origo.hu/

Vissza

Gerillamarketing a gyakorlatban

2024. 05. 03.
Lehet egy váratlan utcai kampány, egy humoros vagy meghökkentő reklámvideó, vagy akár egy interaktív esemény, amely az embereket bevonja és meglepi. A gerillamarketing célja az, hogy az…
Bővebben

Gerillamarketing: eszközöktől a gyakorlatig

2024. 05. 02.
A gerillamarketing olyan szokatlan és kreatív marketingstratégia, amelynek célja, hogy minimális erőforrásokkal maximális eredményeket érjen el. Mindez „Out of the Box” ez a…
Bővebben

“A lényeg, hogy a felhasználó azt érezze, hogy a weboldalon tényleg örömmel várjuk, teljeskörűen informáljuk.”

2024. 05. 02.
A Danone csapata az "Az Év Honlapja" pályázaton, Rendezvény kategóriában, Az Év Honlapja díjat zsebelte be. A nevezéssel nem csupán a kihívások izgalmát keresték,&nb…
Bővebben
További hírek