A világ első weblapja

2019-01-24

1990. december 20-án útjára indult a világ első weboldala, amely csak szöveget, alapvető formázást és néhány linket tartalmazott.Az egyszerű kis oldal hihetetlen hullámot indított el, és ez a gyors innováció alapvetően változtatta meg a jelenünket. Kevesen tudják, de a publikált oldal Sir Tim Berners-Lee angol kutatóhoz kötődik, aki már az internet megszületésében is központi szerepet játszott.

Az 1990 decemberében publikált weboldal végül 1991 augusztusában vált teljesen publikusan, bárki számára elérhetővé. (Mármint bárki számára, aki akkor rendelkezett internet-hozzáféréssel.) De Tim Berners-Lee már 1990 karácsonyára kidolgozta a web legfontosabb alapjait: az URL címek mellett a http protokollt, a weboldalakat leíró html nyelvet, megírta a weboldalakat kiszolgáló szerverszoftver első verzióját, ahogy a site-ok elérését lehetővé tévő első böngészőprogramot is.

Tartalmát tekintve az első weboldal egy mini Wikipedia-hoz hasonlóan próbált utat mutatni az érdeklődőknek, hogy miként tudják elkészíteni saját weboldalukat és milyen szerverekre, programokra van szükségük annak megosztásához. Emellett az internetet fejlesztő csapat elérhetőségei és a projekt rövid története is fellelhető volt a lapon.

A világ első weblapja>> https://www.w3.org/History/19921103-hypertext/hypertext/WWW/TheProject.html

A World Wide Web krónikásainak elmondása alapján Berners-Lee az oldal elkészítéséhez egy Steve Jobs cége által tervezett NeXT számítógépet használt.

Az első magyar honlap

Nem kellett túl sokat várni a világ többi részén sem a webszerverek és honlapok megjelenésére. Az első hazai honlap  a Budapesti Műszaki Egyetem irányítástechnika és informatika tanszékén üzemeltek be 1993-ban. A tanszék információi szerint nagyjából a világon ötszázadikként indítottak útjára internetes oldalt.

Az első magyar weblap >> http://www.fsz.bme.hu/www/other_h.html

Vissza

Gerillamarketing a gyakorlatban

2024. 05. 03.
Lehet egy váratlan utcai kampány, egy humoros vagy meghökkentő reklámvideó, vagy akár egy interaktív esemény, amely az embereket bevonja és meglepi. A gerillamarketing célja az, hogy az…
Bővebben

Gerillamarketing: eszközöktől a gyakorlatig

2024. 05. 02.
A gerillamarketing olyan szokatlan és kreatív marketingstratégia, amelynek célja, hogy minimális erőforrásokkal maximális eredményeket érjen el. Mindez „Out of the Box” ez a…
Bővebben

“A lényeg, hogy a felhasználó azt érezze, hogy a weboldalon tényleg örömmel várjuk, teljeskörűen informáljuk.”

2024. 05. 02.
A Danone csapata az "Az Év Honlapja" pályázaton, Rendezvény kategóriában, Az Év Honlapja díjat zsebelte be. A nevezéssel nem csupán a kihívások izgalmát keresték,&nb…
Bővebben
További hírek