,,Több mint 200 000 diákunknak segítettünk már abban, hogy a matek végre melléjük álljon és ne eléjük."

Interjú a mateking.hu-val
2023-12-21

Mai interjúnkban szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy a közönség jobban megismerje pályázónkat, a mateking.hu-t. Kitérünk a cég motivációjára a pályázat során, a honlap fejlesztési fázisaira, illetve érdeklődtünk, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézniük és milyen céljaik vannak a közeli és távoli jövőben.

Kik vagytok ti?

A mateking.hu Magyarország egyik legnépszerűbb matek oktató platformja. Több mint 200 000 diákunknak segítettünk már abban, hogy a matek végre melléjük álljon és ne eléjük. Ez nagyjából minden ötvenedik ember az országban.

Mikor kezdték a fejlesztését a honlapjuknak/applikációjuknak?

Az egyetemi tananyagokkal kezdtük a fejlesztést még 2010-ben. Pár év alatt a mateking hatalmas siker lett, és először az érettségi felkészítőnket, majd a teljes középiskolai matekot lefedő kurzusainkat készítettük el. 2023-ban pedig útnak indítottuk a felső tagozatos tananyagokat, így már általános iskola 5. osztálytól egészen a komolyabb egyetemi matekig, a BSc szint végéig számíthatnak ránk a diákok - sőt van ahol még ezen túl is.

Milyen fázisokon kellett végigvinni a weboldalt ahhoz, hogy sikeres legyen?

A matekingen mindig történik valami klassz dolog. Ezért is imádják olyan sokan, mert nem állunk meg ott, hogy valami szimplán jó. Nálunk a mottó: The Best is Good Enough

Folyamatosan bővítjük a kurzusaink számát, jelenleg már 20-nál is több egyetem közel 40 egyetemi matekos tantárgya, nyolcféle középiskolai kurzus és ötféle általános iskolásoknak szóló kurzus található a matekingen.

A weboldal évről évre csinosabb lesz, és minden évben jövünk valami újdonsággal is. Most éppen a tanulási folyamat kényelmes nyomon követése volt fókuszban, a haladást témakör és tantárgy szinten is jól láthatóvá tettük, a megtanult epizódokat pedig a diákok egy “kipipálom” gomb segítségével ki tudják pipálni. Ez amellett, hogy segíti őket az eligazodásban, egy komoly lendületet is ad a tanuláshoz a kipipálás okozta dopamin-lökettel. 

Milyen fajta kihívásokkal találkoztatok a honlap fejlesztése/ elkészítése során?

A mateking küldetése látszólag lehetetlen. Valódi élménnyé akarjuk tenni a matektanulást, ahol a diákok lazán és egyszerűen megérthetik a bonyolultabb matematikai összefüggéseket is, rengeteget gyakorolhatnak, hogy rutinos feladatmegoldók legyenek, és még jól is szórakozzanak közben.

Hálásak vagyunk azért a rengeteg visszajelzésért és véleményét, amit a matekingről írtak felhasználóink akár e-mailben akár a Facebook oldalunkon, és amelyekből az derül ki, hogy a küldetésünk látszólag tényleg lehetetlen, valójában mégis sikerült. Létrehoztunk egy olyan oktatási platformot, ahol a diákjaink jól érzik magukat miközben matekoznak és nevetnek olyan dolgokon, amiktől korábban legszívesebben talán csak sírtak volna.

Ez fantasztikus érzés számunkra is, és hihetetlenül nagy lendületet ad a további fejlesztésekhez.

Miért gondoljátok, hogy tiétek ‘Az Év Honlapja’?

2015 óta 8 alkalommal nyertük el az Év Honlapja díjat e-learning kategóriában, egy alkalommal oktatás kategóriában is, és 2019-ben Abszolút Év Honlapja is lett a mateking. Büszkék vagyunk rá, hogy szakmai körökben is elismert teljesítményt nyújt a mateking, és hálásak is vagyunk ezért a rengeteg kitüntetésért, ugyanakkor számunkra ugyanilyen fontos az a sok-sok pozitív visszajelzés, személyes e-mail diákjainktól, és szüleiktől, amiket heti rendszerességgel kapunk.  

Hogy jelenik meg a felhasználói élmény a honlapon/applikáción? Mivel kötelezitek el őket?

Három fő erőssége van a matekingnek, amiért a diákok imádják. Az első, hogy nagyon laza stílusban tanít, ami azért is fontos, mert ha valami olyan dologgal foglalkozunk, ami szórakoztató, akkor azt szívesen csináljuk. És ha a matek ilyen, akkor azt is szívesen csináljuk. Vagyis szívesen matekozunk. Ez már önmagában is hihetetlennek tűnhet. Pedig még van két másik dolog is amiért a mateking ilyen népszerű…

A második erőssége a matekingnek, hogy nagyon vizuális. Tételek és szövegek helyett ahol csak lehet, ábrákkal, rajzocskákkal magyarázunk és emiatt nagyon gyorsan meg lehet érteni a tananyagot. A szöveget sokkal lassabban dolgozza fel az agyunk, mint egy képet. Ezért tud ez a módszer nagyon hatásos lenni.

A harmadik előnye a matekingnek, hogy nálunk nem videókból lehet tanulni, hanem epizódokból. Ennek lényege, hogy nagyon apró képkockákból építünk fel egy tananyagot és ezek között mindenki a saját tempójában haladhat. Ha valahol épp elakad, azt a kis részt akárhányszor újra tudja nézni, sőt akár visszafelé is lépkedhet. Ezért van az, hogy őrülten könnyű egy mateking epizódban megtalálni azt a részt amit épp keresünk.

Melyik nagyobb feladat számotokra, az üzleti partnereknek, vagy a fogyasztóknak megfelelni? Miért?

A matekinget a diákoknak és a diákokért hoztuk létre, célunk tehát nekik mgfelelni. Most már egyformán tudunk segíteni az 5. osztályos kisdiákoknak a törtek összeadásában, vagy épp a gimnáziumi felvételire készülőknek egy bonyolultabb térgeometria feladatban, tudunk segíteni a középiskolásoknak is a témazárókra vagy éppen az érettségire felkészülni középszinten és emelt szinten is, meg persze tudunk segíteni az egyetemistáknak a ZH-ra vagy vizsgára készülésben. És mindezt életkortól függetlenül, hiszen rengeteg olyan diákunk van, aki munka mellett készül az érettségire vagy éppen az egyetemi vizsgáira. Sőt olyan “öregdiákunk” is akad bőven, akiknek a munkájukhoz van szükségük a matekingre.

Milyen változásokra/trendekre figyeltetek fel az elmúlt időszakban, amellyel érdemes a mihamarabb kiegészíteni a honlapokat/applikációkat?

A mateking nagyon innovatív. A mesterséges intelligencia eléggé át fogja alakítani az oktatási rendszert az egész világon, és a hagyományos és e-learning platformokat is. Az egész biztos, hogy a jövőben ez egy nagy kihívás és egy nagy lehetőség is egyben. Ezt a mateking szeretné a lehető legjobban kihasználni, hogy még jobban tudjunk segíteni a diákoknak.

Mit gondoltok, milyen hatást gyakoroltok a látogatókra? Mivel kötelezitek el őket?

A mateking legnagyobb ereje, hogy hihetetlenül egyszerűen tudja elmagyarázni a bonyolultabb dolgokat is. Sőt nem csak egyszerűen, hanem közben humorosan. Ez egy olyan erős élmény, ami miatt sokak azonnal beleszeretnek a matekingbe.

Milyen céljaitok vannak a közeli és távoli jövőben?

Szeretnénk, hogy a matek az egyik legkevésbé népszerű tantárgyból az egyik legkedveltebb tantárgy legyen. Úgy gondoljuk, hogy az a 200 ezernél is több diákunk, akik a matekinget használják sokkal közelebb kerültek a matekhoz. És ha nem is szerették megy egytől egyig mindannyian, most már talán nem félnek tőle, és azon a szinten, amennyire nekik szükségük van a matekra egy számukra elfogadható szintet értek el.

Így hát logikusnak tűnik, hogyha nem 200 ezren, hanem 10 millióan használnák Magyarországon a matekinget, akkor a talán mi lennénk az az ország, ahol senki sem fél a matektól…


 

Vissza

Gerillamarketing a gyakorlatban

2024. 05. 03.
Lehet egy váratlan utcai kampány, egy humoros vagy meghökkentő reklámvideó, vagy akár egy interaktív esemény, amely az embereket bevonja és meglepi. A gerillamarketing célja az, hogy az…
Bővebben

Gerillamarketing: eszközöktől a gyakorlatig

2024. 05. 02.
A gerillamarketing olyan szokatlan és kreatív marketingstratégia, amelynek célja, hogy minimális erőforrásokkal maximális eredményeket érjen el. Mindez „Out of the Box” ez a…
Bővebben

“A lényeg, hogy a felhasználó azt érezze, hogy a weboldalon tényleg örömmel várjuk, teljeskörűen informáljuk.”

2024. 05. 02.
A Danone csapata az "Az Év Honlapja" pályázaton, Rendezvény kategóriában, Az Év Honlapja díjat zsebelte be. A nevezéssel nem csupán a kihívások izgalmát keresték,&nb…
Bővebben
További hírek