25 éves lett a világ első weboldala

2016-08-23

Már egy negyednyi évszázad telt el azóta, hogy Tim Berners-Lee, az internet atyja bárki számára elérhetővé tette a világ első weblapját. A végtelenül egyszerű, csak pár apró formázást tartalmazó oldal azt magyarázta az embereknek, hogyan működik a web, és miként kereshetnek rajta információt. Azóta már az egész internetet zsebre vághatjuk, és belenőttünk a világhálóba.

Ma már nehezen tudjuk elképzelni, mi lenne velünk internet nélkül. Neten keresztül intézzük a hivatalos ügyeket, otthonról tanulunk, dolgozunk, vagy megnézzük útközben a menetrendet, és híreket olvasunk a metrón - ehhez elég előhúzni a zsebünkből az okostelefont. A dolgok internete lassan mindent behálóz, az eszközök mind-mind "okosodnak", legyen az autó, ruha, vagy óra.

Hogyan legyen honlapom

Ez pár évtizede még elképzelhetetlennek tűnt, mégis elkezdődött. Eleinteegyetemi kutatók és intézmények közti információcserére tervezték,végül a mindennapok részévé vált az internet. 

1991. augusztus 6-án Tim Berners-Lee brit kutató publikálta a világ első weboldalát. A végtelenül egyszerű, kezdetleges oldal célja az volt, hogy bemutassa az általa 1989-ben megálmodott World Wide Web (világháló) ötletét, és a hipertext-alapú hálózat működését. A weboldal azt magyarázta el, hogyan kereshetünk információkat a weboldalakon, és miként készíthetnek maguk is ilyen lapokat. Ez az egyszerű kis oldal volt az, ami lefektette a mai formában ismert internet alapjait. 

Tim Berners-Lee ezen a NeXT számítógépen állított fel először webszervert.

Forrás: CERN

A kutató az ehhez szükséges webszervert egy NeXT számítógépen állította fel, ezen készült az első primitív böngésző is. A számítógép még mindig a CERN-en van, és egy ráaggatott piros tintával írt cetli utal a múltra: „Ez a gép egy szerver. Ne kapcsold ki!”

Ma is megnézhetjük

Az oldal bár már 1990 karácsonya előtt kész volt, csak egy évvel később lett nyilvánosan elérhető. Így a világ első, működő webcíme a http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html volt.

Az első weboldal magáról a webről szólt.

Forrás: CERN

Sajnos az oldal 1991-es, eredeti állapotáról nem maradtak mentések, de az egy évvel későbbi változatot a web fejlesztését felügyelő World Wide Web konzorcium a mai napig őrzi ezen a linken.

Megszületett a web

Az első weblap mellett Berners-Lee bemutatta az URL-t (univerzális erőforrás azonosító), a HTTP protokollt, és a HTML hipertext leíró nyelvet is, mint a webet működtető technológiákat. Megírta az első böngészőt, és szerverszoftvert is - ezzel pedig útnak indította a világhálót, ami kitört az egyetemi kutató intézetekből.

Tim Berners-Lee, a világháló feltalálója még ma is aktív.

Forrás: AFP/Noah Seelam

1993-ban a CERN vezetői közölték, hogy a web bárki számára ingyenes lesz. Következő év végére már tízezer szerver volt szerte a világon, és 10 millió felhasználó csatlakozott a webre.

2015-ben már több mint 4,73 milliárd weboldalt indexeltek,és akkor még nem is beszéltünk a láthatatlan webről, amelyről úgy tartják: akár ötszázszor akkora lehet, mint a felszínen elérhető, látható web.

Mit csinál ma Tim Berners-Lee?

Berners-Lee napjainkban a World Wide Web konzorciumot vezeti, mely nyílt szoftver szabványokat alkot a világhálóra. A kutató rendszeresen hangot ad a mai internettel kapcsolatos véleményének. Kiáll amellett, hogy a nyílt webet megvédje a kormány cenzúrájától, és ellenzi a telekommunikációs cégek netsemlegességet sértő intézkedéseit.

/origo.hu/

Vissza

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben

AI alapú marketing megoldások

2024. 04. 15.
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem egy olyan eszköz, amely lehe…
Bővebben

“Az oldal elindítását nem lezárásának, hanem sokkal inkább valami új kezdetének tekintjük.”

2024. 04. 13.
Mai interjúnkban a Szerencsejáték Zrt. csapatát kérdeztük, akik E-kereskedelem kategóriában Minőségi, Márkasite kategóriában pedig Az Év Honlapja díjat nyerték el.  Nagy figyelmet…
Bővebben
További hírek