A legnagyobbak tippjei a sikeres webáruházhoz

2017-03-27

Már az online kereskedelemben sem jön be minden, sokan már hosszú évek óta csiszolgatják a tökéletes értékesítési technikákat. A nagyokat már nem könnyű utolérni, ha valaki csak most indulna, de tanulni tőlük bőven lehet. A Piac & Profit konferenciáján három hazai e-kereskedelmi nagyágyú osztotta meg tapasztalatait.

Gyorsabban, olcsóbban

„Teljesen mindegy, hogy mit és mennyiért értékesítesz, a legfontosabb tényező a szállítás sebessége” – mondta Bognár Ákos, a JátékNet.hu társalapítója a Piac & Profit Webáruházi trendek 2017 konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.  „Az alap, hogy a megígért szállítási időpontot megtartsuk, de bármilyen marketing eszköznél jobb, ha rövid határidőt vállalunk és azt be is tartjuk” – csatlakozott Kovács Péter, a Libri-Bookline vezérigazgatója, aki szerint hiába a legjobb marketingkampány, ha ezt nem tudjuk biztosítani, kidobott pénz. Az Amazon képes volt 13 perccel a megrendelés után leszállítani egy csomagot. Ehhez kéne felzárkózni…

A Brands.hu esete annyiban más, hogy külföldi nagykereskedőktől érkeznek be a megrendelt termékek. Gerhát-Molnár Irina, a cég ügyvezetője úgy látja, ha nagyon jó árat tudnak ajánlani, akkor a vásárlók hajlandók kivárni a kicsit hosszabb szállítási időt is. A cég tavaly döntött úgy, hogy saját kezébe veszi a logisztikát, nem külső szolgáltatóval szerződik. Tapasztalataik szerint ez sokkal átláthatóbbá és hatékonyabbá tette a működésüket – véleménye szerint ez a termék (esetükben divatcikkek) jellegén is múlik, hiszen itt a termékek sokfélesége (színek, méretek) miatt komoly csúszásokat okozott, ha olyan partner kezelte a csomagok összekészítését, aki nem ismerte a termékeket.

Nem csak a gyorsaság, de az ár is számít. Legyen gyors, de azért legyen olcsó – leginkább ingyenes – is, ez a vásárlók elvárása – tette hozzá Kovács Péter, aki szerint ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a Libri-Bookline kínál gyorsabb, feláras szállítási opciót, ezt azonban vásárlóiknak csak töredéke veszi igénybe.

Nem akarnak kutatni a vevők

A webáruház kialakításánál fontos az egyszerűség, hogy a vevő minél könnyebben megtalálja, amit keres. Manapság pedig már az is fontos, hogy a vevő már érkezéskor, a neki megjelenő főoldalon azt lássa, amiért jött. „Hiába van a nyakunkon maradt raktárkészlet, felesleges ezt tolni olyanok elé, akiket nem érdekel majd” – hangsúlyozta Bognár Ákos.

A legfontosabb a személyre szabás a meglévő adatok alapján, illetve a keresők innovatív és kiváló használata hangsúlyozta. Olyan keresőt kell biztosítanunk, amivel azonnal megtalálja a látogató, amit keres. Ha nem így van, az Aliexpressz is csak pár kattintásra van…

Kovács Péter a megjelenés tekintetében azt is hangsúlyozta, milyen fontos az egységes és a márka arculatát tükröző megjelenés. Esetükben fontos, hogy a vásárló online és offline környezetben is felismerje, ugyanott jár. Véleménye szerint egy nyitóoldalon, a kirakatban van helye a figyelemfelkeltő hirdetéseknek is, annak, amit a cég akar promotálni, de utána a keresőé a főszerep.

A UX és a UI lesz a főszereplő – mondta a Brands.hu képviselője. Ezeken a területeken kell jót produkálnunk, hogy sikeresek legyünk. Nem csak használhatónak kell lennie az áruháznak, de élvezhetőnek is! A vásárlási élmény nagyon fontos a neten is, tehát nem csak könnyen kezelhetőnek, de látványosnak is kell lennie a webáruháznak. A trend, hogy a termékeket olyan környezetben akarják a vevők online is megvenni, mint ahogy offline tennék – vagyis ha drága, elegáns termékeket kínálunk, ennek megfelelő környezetet kell a neten is kialakítani.

Fizetnek, de nem akárhogy

A minél többféle fizetési mód néhány évvel ezelőtt még fontos versenyelőny volt, ma már alapvető, hogy minden lehetséges opciónak elérhetőnek kell lennie, különben már ki is estél a versenyből – véli a JátékNet alapítója. Ugyanakkor a kereskedőnek érdeke, hogy a kártyás fizetés felé terelje a netes vásárlókat. Ez javítja a likviditást, illetve egy kifizetett terméknél az átvétel valószínűsége is sokkal nagyobb, mint utánvét esetén. Tehát szükség van a különböző fizetési módokra, és támogatni érdemes azt is, hogy a bankkártyás fizetést válasszák – tette hozzá a Libri-Bookline vezetője.

A Brands.hu tavaly éppen erre külön kampányt is indított, plusz ajándékot adtak a bankkártyával vásárlóknak. Idén év elején pedig azt hirdették meg, hogy bankkártyás fizetés esetén ingyen szállítás jár. Az eredmény: 290 forintos tételért is kiadták az emberek a bankkártya adataikat. Vagyis ha tudjuk, hogy mivel lehet motiválni a vásárlóinkat, el lehet billenteni a súlyt a kártyás vásárlások felé.

Bognár Ákos is egyetért abban, hogy az emberek nem félnek megadni a bankkártya adataikat, ha látják, hogy miért teszik. Vagyis a kártyás vásárlás arányának növelése nem annyira technikai vagy biztonsági, sokkal inkább bizalmi és ösztönzési kérdés.

Tanulni, tanulni, tanulni

Mindhárom szereplő egyetértett abban, hogy a sikeres webes értékesítés elképzelhetetlen állandó fejlesztés nélkül. Egy webáruház soha nincs kész, folyamatos innovációra van szükség. „A Bookline most 80 százalékos, jövőre is az lesz, és a következő évben is” – fogalmazott Kovács Péter.

A biztos webes alap már az alap elvárás ahhoz, hogy bármi esélyünk legyen megmaradni a piacon. A valódi sikerhez viszont ennél sokkal több kell: ki kell találni, hogy mitől leszünk egyediek, mi lesz az a plusz, amit adni tudunk a piacot uralókhoz képest. Ez az egyetlen módja, hogy láthatóvá tudjunk válni a bejáratott, akár évtizedes tapasztalattal rendelkező nagyobb szereplők mellett. Arra is érdemes felkészülni, hogy a siker nem jön egyik napról a másikra. Bognár Ákos szerint legalább három évre kell készülni, amíg csak tolni kell a szekeret, ez után válik csak láthatóvá, hogy tényleg sikeresek leszünk-e, jó-e a koncepció.

/Forrás: Timár Gigi - piacesprofit.hu/

Vissza

Miért fontos a blockchain technológia?

2024. 03. 27.
Manapság egyre több blokklánc alapú technológiával találkozhatunk, ilyen például a Blockchain kategória győztese, a Cryptoscan is. Egy dolog biztos, számos területen tör előre töretlenü…
Bővebben

"Az elsődleges és legfontosabb szempont az alkalmazás felhasználóbarát megjelenése"

2024. 03. 26.
A CryptoScan egy fiatalos csapat, akik először indultak a pályázaton, de máris hatalmas sikert értek el. Olyan felhasználóbarát alkalmazást akartak létrehozni, aminek a kezelése magától…
Bővebben

"Fontos az egyediség és a jó tartalom."

2024. 03. 21.
A REALTHERM Kft. olyan partnert választott, aki képes olyan weboldalt létrehozni, mely tükrözi a gyár modernitását és  helyét a piacon. A Cstudios csapatának projektvezetője, Vanye…
Bővebben
További hírek