Bárhonnan, bármikor, kényelmesen- RIGO

2018-03-20

Aki bele-bele kukkant a főváros hosszú távú fejlesztési terveibe, az tudja, hogy a városi tömegközlekedés keretein belül egy új jegyrendszer és több új beléptetési rendszer létesítése van napirenden. Budapest az automatikus jegyrendszer bevezetésével beírja magát a modernizált városok listájába. A tervezett jegyrendszer (RIGO: Rugalmas, Integrált, Gazdaságos, Okos) egyesíti az összes jegytípust egy személyreszabott kártyarendszerre.

A név szimbolizálja az elektronikus jegyrendszer előnyeit, ezenkívül szerethető, könnyen megjegyezhető, és erősen kötődik a magyar kultúrához. Az elnevezés egyúttal a külföldi ügyfelek számára is kifejező: a „ri” előtag az angol „re” előtag kiejtésével megegyezően a rendszerességet, az ismétlést jelentheti, míg a „go” szótag a dinamizmusra, a haladásra utal.

Mi a RIGO?

A RIGO-nak köszönhetően kényelmesen, gyorsan, egyszerűen igénybe vehetők a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatások.

Ennek bevezetésével Magyarország legnagyobb, legtöbbek által igénybe vett közlekedési hálózatához kapcsolódóan megvalósul egy korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszer, amely az ügyfelek igényeihez rugalmasan és innovatívan alkalmazkodik.

Miért jó ez nekünk?

Az elektronikus jegyrendszer elindulásával  a papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, a BKK a termékeket és az utazási egyenleget elektronikusan, a RIGO központi elszámoló rendszerében fogja nyilvántartani. Az igénybe vett szolgáltatás ellenértékéta rendszer elektronikusan vonja le a kártyához tartozó számláról.

 A modern rendszer megnehezítené a bliccelők dolgát, hiszen a metrómegállóknál kihelyezett beléptető kapukon csak RIGO kártyával lesz lehetséges az átjutás.

Hogyan működik?

A jelenleg is bérletet használó ügyfeleknek könnyű lesz megszokniuk az új rendszert. A mostani, papíralapú bérletigazolványt egy megszemélyesített (azaz a felhasználó nevével és fényképével ellátott) közlekedési kártya váltja fel. A kártya kiváltásához előzetes regisztráció lesz szükséges.

Jeggyel utazóknak is kedvezőbbé válik a helyzet, az eddig megszokott, vonaljegyeket/ átszállójegyeket felváltja az időalapú jegy, amely érvényességi idején belül (pl. 60 perc) korlátlan számú átszállást és utazást tesz lehetővé Budapesten belül. 

Azok az alkalmi utasok, akik rendszertelenül és/vagy ritkán, évente csak néhány alkalommal veszik igénybe a budapesti közösségi közlekedést, és emiatt nem rendelkeznek sem anonim,sem megszemélyesített közlekedési kártyával, érintésmentes bankkártyájuk használatán túl egy papíralapú okoskártya („smartpaper”) használatával utazhatnak majd.

A kapuk használatát több lépcsőben fogja bevezetni a BKK. A végső állapot eléréséhez, azaz hogy az összes kapu rendeltetésszerűen működjön, szükséges az elektronikus jegyrendszer teljes infrastruktúrájának rendelkezésre állása, valamint a papíralapú termékek teljes kivezetése. A kapuk részleges üzembeállítása 2018 nyarától várható.

Úttörők

Az efféle kártyás rendszert számos más város is bevezette már, például Shanghai 1999-ben. A shanghai egységes kártyarendszert minden tömegközlekedési eszközön lehet használni, buszoktól fogva, taxikon át egészen a maglev vonatokig.

 

Legfeljebb 1000 RMB (kínai remnibi/jüan, ami közel 40 ezer forintnak megfelelő összeg) a jelenlegi megengedett legnagyobb egyenleg, ami akár egy évre is elegendő utazással egyenlő. Továbbá, minden hónapban10%-kal olcsóbban utazhat bárki, aki az alatt az idő alatt 70 RMB-nek megfelelő összeget költ tömegközlekedésre.

Az efféle jegyrendszer Kína legnagyobb városában szinte döccenőmentes karriert futott be, a 24 milliós város naponta több milliós bevételre tesz szert, és a gyors, ugyanakkor futurisztikus rendszerének köszönhetően az egyik legmodernebb infrastruktúrával rendelkezik. Shanghai a jövő városa, így remélhetőleg idővel Budapest is elnyeri ezt a megnevezést.

#BKK   #modernizacio   #jovo   #budapest

forrás:https://rigo.bkk.hu/miert

Vissza

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben

AI alapú marketing megoldások

2024. 04. 15.
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem egy olyan eszköz, amely lehe…
Bővebben
További hírek