Milyen a jó domain név?

2019-02-01

A domain lényegében a weboldalad neve. Ahogyan a weboldalad, úgy a domained is lehet a sajátod, illetve másé. A kettő között az a különbség, hogy fizettél-e érte. Ha te fizettél érte, akkor a tiéd, ha nem, akkor másét használod. Ilyen egyszerű. Az ingyenes domain valójában egy aldomain, vagyis valaki más domainjének egy része, pl. weboldalam.wordpress.com vagy weboldalam.blogspot.hu és hasonlók.

A domain név kiválasztásakor négy alapelvet kell szem előtt tartani:

1. Legyen elérhető (ne legyen még regisztrálva más által)
2. Vonatkozzon a tartalomra (legyen kapcsolatban a cím az oldal tartalmával)
3. Legyen könnyen megjegyezhető
4. Legyen figyelemfelkeltő

Ami a név típusát illeti lehet tartalmat leíró, márkanév vagy a kettő keveréke. Az, hogy milyet választasz, a weboldal céljától függ. Ha a domain neve utal az oldal témájára, az ugyan elég általános nevet eredményezhet, de könnyen megjegyezhető.

Milyen hosszú legyen a domain?

Minél rövidebb a domain név, annál könnyebb lesz a látogatóknak megjegyezni, begépelni, így törekedni kell a rövid, tömör nevekre.

Milyen betűvel kezdődjön a domain?

Rengeteg linkgyűjteményben a domain nevek ABC sorrendbe vannak szedve, így a sorban előrébb álló domainek előnyt élveznek. Ha több alternatíva közül kell választani, az ABC sorban előrébb állót célszerű választani.

Mire végződjön a domain?

Ha a weblapot leginkább magyarok fogják látogatni, válassza a .hu végződést. Ha sok külföldi látogató várható, akkor inkább a .com, .eu, .org, .net, .info végződésekben gondolkodjon, vagy esetleg foglaljon le több variációt is, hogy a versenytársak ne használhassák ki ugyanazt a domain nevet más végződéssel.

Legyenek-e számok, vagy különleges karakterek a domainben?

Ha ilyeneket helyez el a névben, az elősegíti az elgépelést, gyakrabban ronthatják el az emberek a cím átadását egymás között. Így habár leírva lehet, hogy jól néznek ki az ilyen domainek, de használatuk nem ajánlott.

Legyenek-e ékezetes karakterek a domainben?

Nem ajánlott az ékezetes karakterek használata a domainben, ha külföldi látogatókra is számítunk, hiszen a hosszú magánhangzók teljesen hiányoznak a legtöbb ország karakterkészletéből. Az ékezet nélküli verzió mellé viszont érdemes lehet levédeni az ékezetest is (pl. ékezetes.hu ekezetes.hu), így nemcsak a versenytársak domain vadászatát akadályozhatjuk meg, de több látogatót is szerezhetünk, hiszen két, szinte ugyanolyan címről juthatnak el a weblapra.

Egy jó tanács a névválasztással kapcsolatban:

Ne egy lépésben akard letudni a domain név választás feladatát. Írj össze néhány lehetőséget azok közül a domain nevek közül, amik szóba jöhetnek, és tetszenek. Aztán foglalkozz valami mással, aludj rá egyet. Másnapra lehet még újabb ötleted, esetleg már nem tetszik annyira az, amit első lelkesedésedben a világ legjobb domainjének tartottál. Ha még másnap is megállja a helyét, akkor viszont foglald le, és hajrá, indulás tovább a saját honlaphoz vezető ingyenes úton!

 

Vissza

Az AR térhódítása

2024. 04. 26.
A kiterjesztett valóság más néven augmentált valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése valós időben, valós környezetben. Megvalósulhat egy mobiltel…
Bővebben

Az AR térhódítása

2024. 04. 26.
A kiterjesztett valóság más néven augmentált valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése valós időben, valós környezetben. Megvalósulhat egy mobiltel…
Bővebben

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben
További hírek