Facebook adataink óvása

2019-02-05

Kis odafigyeléssel magunk is tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb információt halmozza fel rólunk a közösségi oldal. Ehhez mutatunk most öt beállítást, amiket elvégezve nagyobb biztonságban tudhatjuk a személyünkre vonatkozó kényes adatokat.

A Facebook soha nem is ragaszkodott ahhoz, hogy a felhasználók minden létező tevékenységükről számot adjanak, hiszen a beállítások között több olyan paramétert találni, amelyekkel kikapcsolhatók ezek a menüpontok. Így lényegében minimális adatmegosztással is élhetünk, nem kötelező átnyújtani minden létező adatunkat. A biztonságos facebookozáshoz összerakott alábbi útmutató nem azt jelenti, hogy az elvégzett beállítások után kevésbé működik majd az oldal, hanem arról, hogy ezután jóval kevesebb adatot osztunk meg magunkról, miközben közel ugyanúgy használhatjuk a Facebookot, mint azelőtt.

1. Helyadatokra vonatkozó információk

A helymeghatározásból származó adatok gyakorlatilag a legkényesebb információk közé sorolhatók, hiszen általuk a különféle szolgáltatásokat üzemeltetők nemcsak arról értesülhetnek, hol tartózkodunk vagy hova tartunk, hanem nagyjából arról is, mit csinálunk éppen. Hogy szabályozni tudjuk a Facebook ehhez való hozzáférését, netán ki is kapcsoljuk azt, a telefonunk erre vonatkozó pontjában, a Beállítások/Kapcsolatok Hely vagy Helymeghatározás részre kell navigálnunk. Itt akár azt is kiválaszthatjuk, mely alkalmazások férjenek hozzá helyzetünkhöz. Ugyanezt a Facebook appon belül a saját profilunknál, a Fiókbeállítások/Helyszín részen tudjuk kezelni.

2. Harmadik féltől származó alkalmazások

A Facebookon elérhető alkalmazások között számos olyat találni, amelyek szintén képet alkothatnak használójáról, így ha nem ragaszkodunk ezekhez, tanácsos inkább megválni tőlük. Ugorjunk a nevünk Kezdőlap sorában található kis háromszögre, majd a lenyíló részen válasszuk a Beállítások, majd baloldalt az Alkalmazások almenüt. Az itt megjelenő lista jelzi, mely appoknak adtunk jogot az elmúlt idők során. A szükségtelen szolgáltatásokat egyesével is kikapcsolhatjuk, de az Alkalmazások, weboldalak és bővítmények rész módosításával a listában megjelent összestől búcsút vehetünk.

3. Megosztásra vonatkozó paraméterek

A Facebookon közzétett fotókat és videókat jellemzően különös beállítások nélkül publikáljuk, ám az oldalon arra is lehetőség van, hogy megszabjuk, kik lássák a felkerült tartalmakat. Így például azt is, hogy az ismerőseink vagy épp mindenki, aki a közösségi oldalt használja – így pedig a számunkra ismeretlen egyének is. A megosztásra vonatkozó beállításokat szintén a nevünk Kezdőlap sorában található kis háromszög alatt, a Beállítások/Adatvédelem menüpontban tudjuk finomra hangolni. Az itt megjelenő opciók közül válasszuk a számunkra legszimpatikusabbat. A Ki láthatja a jövőbeni jegyzéseidet? résznél megadhatjuk például, hogy a kikerült posztok nyilvánosok legyenek-e, azaz, hogy bárki láthassa azokat, aki a profilunkra téved, vagy bizonyos személyek elől rejtve maradjon. Megadhatjuk azt is, hogy csakis ismerőseink értesüljenek az általunk megosztott tartalmakról. Ugyanitt beállítható az is, kik jelölhessenek be minket a jövőben egy-egy, az oldalon felbukkanó tömeges bejegyzésben – akár olyanokban is, amelyek gyakran valamilyen vírusos/gyanús oldalra viszik az embert.

4. Továbbított adatok

Ez a lépés alighanem a legfontosabb: az is beállítható, pontosan mennyi és mely adatunk kerül a Facebook birtokába az oldalon való böngészéssel. Az idevágó menüpontot az oldal felső sávjában található kérdőjelre kattintva találjuk. Válasszuk a Beállítások ellenőrzése részt, majd a felbukkanó menüben megjelenő lépéseket követve a harmadik opcióban szabályozhatjuk, mely adataink jelenjenek meg, és a legfontosabb: kik számára.

5. Hozzánk elérő reklámok

Ugyancsak érdemes egy kört futni a Személyes hirdetési beállítások részen is, ahol a vonatkozó paraméterek finomhangolásával kiszűrhetők a minket targetáló hirdetések, amelyek az oldalon megosztott információinkat és tevékenységeinket felhasználva jelenítenek meg számunkra különféle reklámokat. Ha mindezt nem szeretnék, válasszuk a Hirdetések webhelyek vagy alkalmazások használata alapján pontot, az Online érdeklődésalapú hirdetések megjelenítése menüben lenyíló résznél pedig kapcsoljuk azt ki.

Ha pedig azt szeretnétek tudni hogy a Facebookon tárolt adatok közül milyen kategóriába tartozó információkat tudtok elérni akkor azt itt megnézhetitek.

Vissza

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben

"Az online Árfigyelő hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban a Gazdasági Versenyhivatalt kérdeztük, Horváth Bálint kommunikációs vezető válaszolt kérdéseinkre. "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőség…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben
További hírek