Így használják a vállalkozások marketingre a közösségi médiát

2019-06-20

A Social Media Examiner érdekes adatokat tárt fel a közösségi média és a kisvállalkozók kapcsolatáról a 2019 Social Media Marketing Industry Report című kiadványában.

A kutatás több mint 4800 piaci szereplő bevonásával készült, a cél pedig az volt, hogy megértsék, miként is használják ezek a cégek a közösségi médiát fejlődéskhöz és reklámozásukhoz.

Lássuk az eredményeket!

Az elmúlt 5 évben a közösségi média marketing legfőbb jótékony hatása a nagyobb figyelemfelkeltés és a forgalom növekedése volt. Míg az előbbi 87%-ról 93%-ra nőtt 2018-ban, utóbbi 78%-ról 87%-ra. Vagyis a social media valóban jó eszköz, bárki is jósolja a végét.

De kik a legsikeresebb szereplők?

A számok szerint a Facebook toronymagasan a legfontosabb platform, a megkérdezett vállalkozások 94%-a használja, majd az Instagram követi 73%-kal és a Twitter 59%-kal. A verseny nagy vesztese a Snapchat, mely 6%-kal ballag a lista élén. A legnagyobb növekedést az Instagram mutatta, itt az arány 66%-ról nőtt 73%-ra. A Twitter pedig bár jól muzsikál, valójában vesztett jelentőségéből, hiszen a felhasználók aránya 62%-ról 59%-ra csökkent.

Mind a B2C, mind a B2B marketing számára a Facebook a vezető platform, ám a második helyen már vannak változások: A B2C-ben az Instagram a második 78%-kal, a B2B-nél pedig a LinkedIn 80%-al.

Videó platformok

Ha videós platformokról beszélünk, természetesen a YouTube a vezető videós csatorna, 57%-al, ám erősen a nyomában van a Facebook 50%-al. A harmadik helyen az Instagram Stories áll 38%-al, amit az Instagram videó követnek 25%-al. Bár a Facebook Stories-nak a Facebook állítása szerint annyi felhasználója van, mint az Instagram Stories-nak, mégis csak a lista 5-ik helyére szorult 22%-kal.

A B2C szférában az Instagram Stories, a B2B-nél pedig a LinkedIn videót preferálják.

Social media hirdetések

Ha a közösségi média hirdetésekről beszélünk, az első helyen a Facebook áll, 72%-al, amit aztán az Instagram hirdetései követnek 38%-al. A LinkedIn a harmadik helyen áll, meglepően kevés, 14%-al – ez óriási ugrás az első és második, illetve harmadik ponthoz képest –, a negyedik helyen pedig a videókban remekelő YouTube áll 12%-kal.

Érdekesség, hogy a B2B marketinget nézve a vállalkozók inkább LinkedIn hirdetéseket használnak Facebook és Instagram helyett.

Mennyire mérhetők az eredmények?

A gyönyörű számok ellenére a vállalkozók valahogy még mindig nem szenteltek elég bizalmat a social media számára.

A megkérdezettek 34%-a bizonytalan abban, hogy mennyire tudja mérni a közösségi médiába fektetett pénz megtérülését, 31%-a állítja, hogy képes rá és 18% nem. Ám ha megnézzük azokat a mutatókat, miszerint kik nagyon biztosak abban, hogy tisztán látják eredményeiket (13%) és kik nagyon nem (5%), és összeadjuk az előbbi számokkal, a végeredmény szerint a megkérdezettek 44%-a képes arra saját bevallása szerint, hogy lássa, hogy a social media marketing végül milyen üzleti eredményekkel jár számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Forrás: marketingmorzsak.hu/ Social Media Today)

Vissza

Hogyan válassz megfelelő domain nevet?

2021. 09. 09.
Fontos, hogy jól megfontolt, alaposan átgondolt döntés legyen, amit hosszú távon alkalmazhatsz, és később sem fogsz megbánni. Legyen könnyen leírható, 2-3 szónál ne legyen több, és ami…
Bővebben

Semmelweis Egyetem - az oktatás, kutatás és betegellátás honlapja

2021. 09. 07.
Már megy a 2021-es 'Az Év Honlapja' pályázatra a nevezés! Október 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat! Ha még mindig nem neveztetek, ne habozzatok! Olvassátok el a Semmelweis…
Bővebben

Valami új, mégis már ismert: új kategóriánk, az Ipari weboldalak

2021. 08. 31.
‘Az Év Honlapja’ a 2021-es évben jubileumi születésnapját ünnepelve 2 új kategóriával bővült, amelyből az egyik az Ipari weboldalak!
Bővebben
További hírek