Weboldal template-ek: előnyök és hátrányok

2019-07-08

A weboldal készítés, csak úgy mint minden más, az alapoknál kezdődik. Nem kell megijednünk ha még nem vagyunk ebben jártasak, hiszen a kezdők dolgát alaposan megkönnyítik a sablonok, az úgynevezett template-ek. 
De nézzük csak meg, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak ezek az előre elkészített minták.

Előnyei

▪ Időt spórolhatsz velük

Egy elkészült template már “készen van”. Annyi a teendőd, hogy hozzáteszed a saját tartalmadat, azaz szövegeid, képeid, videóid és élesíted. Ez előny persze nem csak a template-et vásároló weboldaltulajdonosokra vonatkozik, hiszen a designerek is tudnak az ügyfeleik számára template-et választani. 

▪ Pénzt lehet velük spórolni

Akárhogy is nézed, egy kész template használata olcsóbb, mintha profi designerrel terveztetnéd meg a weboldalad. Természetesen egy weboldalfejlesztő is olcsóbban rakja össze a weboldalad, ha az template használatával készül. 

▪ Gyorsabban dönthetsz 

Az emberekre jellemző, hogy könnyebben tudnak döntést hozni, ha látják a választási lehetőségeket. Ez a helyzet a template-eknél is, míg egy egyénileg készülő weboldal döntések sorozatából áll, melyeket nem is olyan egyszerű meghozni. Ugyanakkor persze egy laikus számára a template-ek sokaságából nem a legkönnyebb feladat egyet kiválasztani, így elkelhet egy designer segítsége. 

▪ Megtalálhatóak bennük a legalapvetőbb dolgok

Ha nem template segítségével készíted a weboldalad, akkor kellő gyakorlat híján előfordulhat, hogy fontos funkciók, részek, elemek, aloldalak kimaradnak belőle. Természetesen, ha egy profi webdesigner készíti a weboldalad, akkor ez nem fordul elő, de a template-ek is tartalmazzák a legalapvetőbb összetevőket, ami egy weboldalhoz kell. Tehát legalább nagyot hibázni nem fogsz. 

▪ Könnyű váltás

Ha egy template-re alapuló deisgnt lecserélnél, akkor ezt viszonylag egyszerűen megteheted. Már csak azért is könnyebb a váltás, mert ilyenkor nem kell feladnod egy drága, egyénre szabott designt.

 

Hátrányai

▪ Nem igazodik hozzád

Az előre elkészített weboldal sablonok esetén is személyre szabhatod az oldalt, de csak bizonyos korlátok között, ez azonban nem biztos, hogy elegendő lesz az ügyfeleid számára hosszú távon. Ez csak az egyedileg elkészített weboldalaknál működik. Rádásul egy template nem igazán alkalmas arra, hogy a márkád képét erősítse. Pedig a márka a céged identitása, melyet a logó, a grafikai elemek és a tartalom révén alkotsz meg. Akik az interneten keresnek rád, egy weboldallal azonosítanak.

▪ SEO problémák

A weboldal sablonok csak az alapját adják a weboldaladnak. Nincsenek arra optimalizálva, hogy látogatókat hozzanak a weboldaladra. Ez is egy weboldalkészítéshez kapcsolódó feladat, melyhez lehet, hogy szakemberre lesz szükséged. A technikai SEO-ba sok minden beletartozik a weboldalsebességtől a strukturált adatok használatáig. 

▪ Bonyolult adminfelület

A weboldal sablonok tömeges használatra készülnek. Ez azzal is jár, hogy rendkívül sok választási lehetőséget kínálnak, és a legtöbbre nincs igazán szükséged, csak zavarnak. Ráadásul, ha bizonyos dolgokat egyáltalán nem lehet kikapcsolni az adminfelületen, akkor a nehezebb kód miatt lassítják is az oldalt. Ezzel szemben egy egyedi weboldalnál az admin felület is az igényeidre van szabva, vagyis azokat a funkciókat tartalmazza, melyekre szükséged lehet. 

 

/Forrás: webshark.hu/

Vissza

Az AR térhódítása

2024. 04. 26.
A kiterjesztett valóság más néven augmentált valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése valós időben, valós környezetben. Megvalósulhat egy mobiltel…
Bővebben

Az AR térhódítása

2024. 04. 26.
A kiterjesztett valóság más néven augmentált valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése valós időben, valós környezetben. Megvalósulhat egy mobiltel…
Bővebben

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben
További hírek