Hogyan lehet olcsón weboldalad?

2019-08-16

Manapság már nem kell vagyonokat költeni, hogyha saját weboldalt szeretnénk! Egy minimalista, csupán pár lapos honlapot egész olcsón össze lehet hozni. Persze a hatékonysága kérdésessé válhat.

Nem lesz persze teljesen ingyen semmilyen weboldal. Attól függetlenül, hogy mindent magad csinálsz, közbe jöhetnek a készítés során felmerülő költségek, mint a domain név, a hostingszolgáltatás és a fenntartás közben is becsúszhatnak egyéb ráfordítások. Egy online weboldal-építővel összehozhatsz egy működő jelenlétet a weben, ami már többet tud mondjuk egy Facebook-profilnál. A következőkben átvesszük, hogyan fogj neki és mikre figyelj! 

Célok meghatározása

Gondold át milyen honlapot akarsz és mit szeretnél vele elérni. A munkáidat akarod bemutatni, esetleg egy híroldalt vagy a startupodnak szeretnél online felületet létrehozni? 

Egy blogot, ami információ átadására szolgál az olvasó számára, viszonylag olcsón meg lehet csinálni. Viszont ha már terméket vagy szolgáltatást akarsz értékesíteni, megjelennek olyan funkciók is, mint a feliratkozás, ami  plusz költséggel jár. 

Egy webshopnál természetesen már minden eladás bevételt is jelent számodra, ezzel azonban a kiadások is magasabbak lesznek. 

A költségvetést figyelembe véve gondold át a céljaidat és ezek alapján már tiszta lesz számodra mibe kezdhetsz vele. 

Mire építkezel?

Ha kevés pénz áll a rendelkezésedre, érdemes a weboldal fejlesztést magadra vállalni. Ha a tartalmakat is magad állítod elő, például blogolásnál vagy akár termékek feltöltésénél, akkor úgy kell platformot választani, hogy ezek mind zökkenőmentesen menjenek majd. 

A WordPress a leggyakrabban használt CMS, de persze további lehetőségek is rendelkezésre állnak. Ha már korábban használtál egy bizonyos platformot, jobb választás lehet újra ahhoz fordulni mint egy teljesen újat megtanulni kezelni. (megszokni) 

Ha nincs semmi ötleted mit válassz, segítségedre lehetnek a weboldal-építő eszközök és a CMS-ek átnézése. Olyan szempontokat is figyelembe kell venned, hogy mennyire legyen egyszerű és mindenképpen felhasználóbarát legyen. 

Persze választhatod azt az opciót is, hogy felkérsz egy szakembert aki a segítségedre lehet. Ez az esetek többségében plusz költségeket fog generálni.  

Téma és sablon választása

Választanod kell egy témát, sablont és plugint, hogy ki tudd alakítani a megfelelő funkciókat az oldaladon. 

Fontos, hogy olyan témát válassz ami nem csak tetszik, de illik is a céljaidhoz és benne vannak azok a funkciók amelyek kelleni fognak. A több funkció nem feltétlenül jobb, ha nincs rá szükség. Nem feledkezhetsz meg arról, hogy a téma amit választasz reszponzív legyen és minden eszközön megfelelően jelenjen meg. 

A témák, sablonok és pluginek segítségével időt és pénzt is spórolhatsz a weboldal készítésen. Ezeknek annyi hátránya van, hogy nem lesz teljesen testreszabott és kénytelen leszel Te hozzájuk igazodni. 

Legyen kész tartalmad!

Még mielőtt bárminek is neki indulnál, gondold át milyen tartalom kerül majd fel a honlapra: kép, szöveg, videók, linkek. Időt spórolsz és a weboldal elkészítésének a folyamatát is felgyorsítod azzal, ha az indulásra már kész van minden tartalmad! Egy weboldal fejlesztőnek is az lenne az egyik kérdése, hogy milyen tartalom fog szerepelni a honlapon. 

Ahogy a weboldal készítéséhez, a tartalom gyártásához is kérheted valaki segítségét. Ez persze plusz költségekkel jár és az elkészülés folyamatát is lelassíthatja. 

Készítsd magad a tartalmad!

A fenti pontból kiindulva, jó ha van egy szakember aki folyamatosan frissíti a weboldalad tartalmát, de költséghatékonyabb, ha ezt te magad teszed meg. Írhatsz tartalmakat a blogba, vagy feltöltheted az új termékeket, eseményeket hozhatsz létre, vagy frissítheted az e-mail listád. 

Lehet elég lesz az is, ha valaki megmutatja neked, hogyan kell mindezt csinálni, és onnantól már neked is menni fog. A későbbiekben is segítségedre lehet egy szakember, ha bármivel  gondod adódna a későbbiekben, ez azonban már nem lesz ingyen. 

Dobd ki a felesleges funkciókat!

Minél több a funkció és az oldal a honlapodon annál magasabbak lesznek a költségeid.  Kerülj el minden feleslegeset! Miért lenne szükséged webshop funckióra, ha nem akarsz semmit sem értékesíteni?

Ha esetleg úgy gondolod valamiről, hogy a későbbiekben szükség lesz rá, beszélj egy weboldal fejlesztővel, hogy kivitelezhető-e és megfelelőek-e az alapok hozzá. 

Legyen segítséged!

Még ha egyedül is készítesz el mindent, néha előfordulhat, hogy segítségre lesz szükséged. Lehet szó a  fejlesztésről, fenntartásról akár folyamatosan vagy csak bizonyos időközönként. Nem nagy a valószínűsége annak, hogy egy szakember ezt ingyen fogja megcsinálni neked, nagy az eséllyel fizetned kell a segítségéért. 

Mindenesetre legyen valaki akihez fordulhatsz akkor, ha valamilyen komolyabb problémába futsz bele, aki rögtön válaszol a hívásodra és megoldja a helyzetet!

Ezek a lehetőségek, de a weboldaladra mindig érdemes úgy gondolni, hogy az a céged kirakata, egy befektetés a jövőbe. A weboldaladdal építed a hitelességed és a tekintélyed, ez az első benyomás azok számára, akik először találkoznak a cégeddel. Ezért érdemes komolyan venni a dolgot.

Forrás: http://blog.webshark.hu/

Vissza

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben

"Az online Árfigyelő hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban a Gazdasági Versenyhivatalt kérdeztük, Horváth Bálint kommunikációs vezető válaszolt kérdéseinkre. "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőség…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben
További hírek