Hogyan lesz jobb a videó a weboldalon?

2019-09-11

A weblapokon elhelyezett videók sokfélék lehetnek, viszont pár hasznos tanáccsal oldaladhoz megfelelő típusú és minőségű videókat hozhatsz létre és oszthatsz meg.

5 dolog, amitől jobb lesz a videód

  1. Vegyél egy mikrofont! Amikor videóról van szó, akkor nem elég a képekre figyelni. A hang is fontos összetevője a videóknak. Két lehetőséged is van ilyenkor. Az egyik a felcsíptethetős mikrofon, a másik megoldás a kézben tartható mikrofon.
  2. Ne bonyolítsd túl! Az egyszerű vizuális megoldások általában jobb eredményt hoznak. Persze neked is szükséged lesz a címek megjelenítésére, képátmenetekre. De ezeket is érdemes minél egyszerűbben megoldani, például fekete vagy fehér szövegekkel.
  3. Mondj el egy történetet! A történetek sokkal jobban megfogják az embereket, melyek egyébként csak nagyon rövid ideig lennének képesek a videódra koncentrálni.
  4. Használj jogdíjak nélküli zenét! A jó minőségű zene által mélyebb benyomás keletkezik a nézőben. Tehát nem elég, ha valaki csak beszél a videóban, előnyös lehet, ha szól is mögötte valamilyen zene.
  5. Használj feliratozást! Nem mindenki hallja a videóidban elhangzó szövegeket, ha feliratozod a videód, akkor ezáltal egy szélesebb közönséghez jut el.

Hogyan tedd a videóidat még hatékonyabbá?

Habár egyre több weboldal használ manapság videókat, sok esetben a webdesign nem igazán támogatja a megjelenítésüket az oldalon, mert nem veszi figyelembe a videók egyedi természetét.

  1. Szembetűnő helyre tedd! A legtöbb esetben, amikor felkerül egy videó egy weboldalra, akkor annak a figyelem középpontjába kellene kerülnie.
  2. Gondoskodj megfelelő háttérről! Annak érdekében, hogy a figyelem megmaradjon a videódon, érdemes olyan háttér elé helyezni, mely nem zavarja meg a felhasználókat
  3. Hagyj elegendő whitespace-t! Egy másik fontos dolog, amellyel elkerülhető a zsúfoltság érzése a weboldaladon, ha megfelelő méretű üres teret, azaz whitespace-t hagysz a videóid körül.
  4. A fontos (vagy hivatkozott) elemeket a videód közelébe helyezd! Amennyiben vannak olyan elemek, melyekre a videód hivatkozik, akkor azt a videó közelébe, a felhasználó szeme elé helyezd, hogy ne kelljen keresgélnie.

Milyen hosszúságú videókat készíts?

A legnépszerűbb terjedelem az 1-3 perc hosszúságú, ez minden eszközön az első helyen állt egy korábbi felmérésben. A második legnépszerűbb kategóriába az egy percnél is 

rövidebb videók kerültek, tehát látszik, hogy a rövid videó a kedvenc. Mivel a mobilok használata egyre nő, ezért a videók és a hatásos tartalom iránti igény is bővül. Válassz ki egy tartalmi megoldást, és vágj bele, mert most még megelőzheted ezzel a konkurenciát.

Miért nem találnak rá az emberek a videóidra?

Lehet, hogy már belevágtál a videózásba, pénzt fektetsz a dologba, sőt remek videókat készítesz, de ha nem találnak rájuk az emberek, akkor nem is fogják megnézni. A videókkal is ugyanaz a helyzet, mint a szöveges tartalmakkal: közönséget kell szerezni nekik a keresőkből. Ehhez pedig keresőoptimalizálásra van szükség.

Nincs optimalizált feliratod. A felirat hasznos dolog egy videónál, egyrészt azért, mert a legtöbb videót hang nélkül játsszák le az emberek a facebookon. Másrészt viszont a feliratok által a videódat könnyebben tudják értelmezni a keresőbotok. A lényeg itt is az, hogy kulcsszavak/keresési kifejezések jelenjenek meg a leírt szövegben. Fontos tisztában lenni a felhasználói szándékkal, a long tail kulcsszavakkal.

A thumbnail képed nem elég izgalmas. Habár egy bélyegképnek nincs olyan fontossága seo szempontból egy videónál, mint a címnek, a leírásnak vagy a címkéknek, az átkattintási arányt meghatározza.

Nem megfelelő a weboldalad, ahol a videó megjelenik. Számtalan oka lehet annak, hogy a videókat tartalmazó weboldalak rosszul teljesítenek a keresőben. Az egyik ok magában az oldalban keresendő. Az ugyanis nem elég, ha van egy seo-barát videód, magát az oldalt is optimalizálni kell. Az is fontos, hogy a videód tartalma illeszkedjen az oldal témájához, mert különben nem tudja értelmezni a google azt, amit lát az oldalon. Szintén fontos, hogy hány videót jelenítesz meg az oldalon.

Ne ugyanúgy csináld, mint ahogy egy blogbejegyzést írnál! A youtube korábban már jelezte, hogy a videók rangsorolásánál fontos szerepe van annak, hogy meddig nézik meg az emberek a videód, azaz befejezik-e, illetve meddig jutnak el benne. Ha egy videót úgy készítesz el, mint a blogbejegyzést, akkor azt nem lesz ember, aki végignézi. Ezért a videóknak rövidnek és tömörnek kell lenni.

Forrás: https://webshark.hu/hirek/video-tartalom/?fbclid=IwAR2kHsNaIF0igzJvlepxbX2IICgCOcCtvp5w07HOwi-rG9W9okCtuWv91m0
Vissza

Hogyan legyen mobilbarát weboldalunk?

2020. 02. 18.
Az okostelefonok elterjedésével megnőtt a felhasználók mobilon való böngészésének száma, ezáltal a mobilon való weboldalak látogatottsága is az utóbbi időben, így lényeges, hogy webolda…
Bővebben

Az Év Honlapja 18 éve számokban

2020. 02. 06.
Büszkék vagyunki rá, hogy nagykorúak lettünk! Büszkék vagyunk Az Év Honlapja Team-re, a fiatalos lendületre, amely 18 év után is kitart. Hálások vagyunk partne…
Bővebben

Érvek a chatbotok mellett

2020. 02. 03.
A chatbotok a mesterséges intelligencia segítségével tartják a kapcsolatot az ügyfelek és a cég vagy márka között, ezáltal gördülékenyebbé téve a kommunikációt. Az előre megírt parancss…
Bővebben
További hírek