Hogyan lesz jobb a videó a weboldalon?

2019-09-11

A weblapokon elhelyezett videók sokfélék lehetnek, viszont pár hasznos tanáccsal oldaladhoz megfelelő típusú és minőségű videókat hozhatsz létre és oszthatsz meg.

5 dolog, amitől jobb lesz a videód

  1. Vegyél egy mikrofont! Amikor videóról van szó, akkor nem elég a képekre figyelni. A hang is fontos összetevője a videóknak. Két lehetőséged is van ilyenkor. Az egyik a felcsíptethetős mikrofon, a másik megoldás a kézben tartható mikrofon.
  2. Ne bonyolítsd túl! Az egyszerű vizuális megoldások általában jobb eredményt hoznak. Persze neked is szükséged lesz a címek megjelenítésére, képátmenetekre. De ezeket is érdemes minél egyszerűbben megoldani, például fekete vagy fehér szövegekkel.
  3. Mondj el egy történetet! A történetek sokkal jobban megfogják az embereket, melyek egyébként csak nagyon rövid ideig lennének képesek a videódra koncentrálni.
  4. Használj jogdíjak nélküli zenét! A jó minőségű zene által mélyebb benyomás keletkezik a nézőben. Tehát nem elég, ha valaki csak beszél a videóban, előnyös lehet, ha szól is mögötte valamilyen zene.
  5. Használj feliratozást! Nem mindenki hallja a videóidban elhangzó szövegeket, ha feliratozod a videód, akkor ezáltal egy szélesebb közönséghez jut el.

Hogyan tedd a videóidat még hatékonyabbá?

Habár egyre több weboldal használ manapság videókat, sok esetben a webdesign nem igazán támogatja a megjelenítésüket az oldalon, mert nem veszi figyelembe a videók egyedi természetét.

  1. Szembetűnő helyre tedd! A legtöbb esetben, amikor felkerül egy videó egy weboldalra, akkor annak a figyelem középpontjába kellene kerülnie.
  2. Gondoskodj megfelelő háttérről! Annak érdekében, hogy a figyelem megmaradjon a videódon, érdemes olyan háttér elé helyezni, mely nem zavarja meg a felhasználókat
  3. Hagyj elegendő whitespace-t! Egy másik fontos dolog, amellyel elkerülhető a zsúfoltság érzése a weboldaladon, ha megfelelő méretű üres teret, azaz whitespace-t hagysz a videóid körül.
  4. A fontos (vagy hivatkozott) elemeket a videód közelébe helyezd! Amennyiben vannak olyan elemek, melyekre a videód hivatkozik, akkor azt a videó közelébe, a felhasználó szeme elé helyezd, hogy ne kelljen keresgélnie.

Milyen hosszúságú videókat készíts?

A legnépszerűbb terjedelem az 1-3 perc hosszúságú, ez minden eszközön az első helyen állt egy korábbi felmérésben. A második legnépszerűbb kategóriába az egy percnél is 

rövidebb videók kerültek, tehát látszik, hogy a rövid videó a kedvenc. Mivel a mobilok használata egyre nő, ezért a videók és a hatásos tartalom iránti igény is bővül. Válassz ki egy tartalmi megoldást, és vágj bele, mert most még megelőzheted ezzel a konkurenciát.

Miért nem találnak rá az emberek a videóidra?

Lehet, hogy már belevágtál a videózásba, pénzt fektetsz a dologba, sőt remek videókat készítesz, de ha nem találnak rájuk az emberek, akkor nem is fogják megnézni. A videókkal is ugyanaz a helyzet, mint a szöveges tartalmakkal: közönséget kell szerezni nekik a keresőkből. Ehhez pedig keresőoptimalizálásra van szükség.

Nincs optimalizált feliratod. A felirat hasznos dolog egy videónál, egyrészt azért, mert a legtöbb videót hang nélkül játsszák le az emberek a facebookon. Másrészt viszont a feliratok által a videódat könnyebben tudják értelmezni a keresőbotok. A lényeg itt is az, hogy kulcsszavak/keresési kifejezések jelenjenek meg a leírt szövegben. Fontos tisztában lenni a felhasználói szándékkal, a long tail kulcsszavakkal.

A thumbnail képed nem elég izgalmas. Habár egy bélyegképnek nincs olyan fontossága seo szempontból egy videónál, mint a címnek, a leírásnak vagy a címkéknek, az átkattintási arányt meghatározza.

Nem megfelelő a weboldalad, ahol a videó megjelenik. Számtalan oka lehet annak, hogy a videókat tartalmazó weboldalak rosszul teljesítenek a keresőben. Az egyik ok magában az oldalban keresendő. Az ugyanis nem elég, ha van egy seo-barát videód, magát az oldalt is optimalizálni kell. Az is fontos, hogy a videód tartalma illeszkedjen az oldal témájához, mert különben nem tudja értelmezni a google azt, amit lát az oldalon. Szintén fontos, hogy hány videót jelenítesz meg az oldalon.

Ne ugyanúgy csináld, mint ahogy egy blogbejegyzést írnál! A youtube korábban már jelezte, hogy a videók rangsorolásánál fontos szerepe van annak, hogy meddig nézik meg az emberek a videód, azaz befejezik-e, illetve meddig jutnak el benne. Ha egy videót úgy készítesz el, mint a blogbejegyzést, akkor azt nem lesz ember, aki végignézi. Ezért a videóknak rövidnek és tömörnek kell lenni.

Forrás: https://webshark.hu/hirek/video-tartalom/?fbclid=IwAR2kHsNaIF0igzJvlepxbX2IICgCOcCtvp5w07HOwi-rG9W9okCtuWv91m0
Vissza

"Az online Árfigyelő így hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban az Online Árfigyelő csapatát kérdeztük, akik "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőségi díjat vihettek haza. A kategóriában való indulással…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben
További hírek