Ők voltak már a hűvösön

2021-07-01

'Az Év Honlapja' pályázat idén ünnepli 20. születésnapját!
Ezen jeles alkalomból meginterjúztuk korábbi nyerteseinket. Megosztották velünk tapasztalataikat és élményeiket a versenyről, valamint, hogy mit adott nekik az elnyert díj.
Most a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán van a sor. 2018-ban szervezeti weboldalukkal Minőségi Díjat nyertek, továbbá 2021-ben toborzó honlapukkal, a gyereahuvosre.hu-val már az Év Honlapja Díját nyerték el.
 

1. Bemutatkozás, Kik vagytok, mivel foglalkoztok?

A büntetés-végrehajtási szervezet a Belügyminisztérium alá tartozó állami, fegyveres rendvédelmi szerv. Középirányító szerve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, amely alá 30 büntetés-végrehajtási intézet, a Bv. Holding Kft. és további 9 gazdasági társaság, illetve 4 intézmény – a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszéke, a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központja, illetve az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet – tartozik. Személyi állományunk létszáma meghaladja a 9000 főt. A szervezet jogszabályban meghatározott alapfeladata a szabadságvesztés-büntetés, az elzárás és a kényszergyógykezelés végrehajtása, illetve a letartóztatás foganatosítása. E mellett fontos feladat a munkáltatás és az oktatás biztosításával a fogvatartottak megfelelő reintegrációja, vagyis az elítéltek társadalomba való sikeres visszailleszkedésének elősegítése, a bűnismétlés csökkentése.

2. Mennyire veszitek komolyan a digitális marketing kihívásait?

A büntetés-végrehajtási szervezet folyamatosan lépést tart a kor követelményeivel, jól tudjuk, hogy a megújulás a fejlődés alapja. A hazai börtönök többsége például több mint százéves, de a patinás épületek, melyek egy letűnt kor követelményei szerint épültek folyamatos fejlesztésen, korszerűsítésen esnek át. De a kollégáink továbbképzését, a fogvatartottak reintegrációját és a technikai eszközeink modernizálását is kivételesen fontosnak tartjuk.

3. A büntetés-végrehajtási szervezet tehát elkötelezett a fejlődés iránt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az elmúlt években valósult meg a magyar börtönök történetének legjelentősebb fejlesztési programja: megszűnt a büntetés-végrehajtási intézetek túltelítettsége, fejlett biztonságtechnikai eszközökkel növekedett a biztonság, innovatív informatikai alkalmazások bevezetésével emelkedett a szakmai munka hatékonysága, megfiatalodott a szervezet gépjárműflottája, jelentős mértékben javultak a személyi állomány munkakörülményei és megújult a szervezet teljes arculata is. Jelentős kommunikációs fejlesztésünk során először megújult a szervezet weboldala, a bv.gov.hu, elindítottuk a szervezet YouTube, Instagram és Facebook közösségi oldalát, majd külső cég bevonása nélkül létrehoztunk egy toborzó weboldalt is, jelenleg pedig egy belső kommunikációs applikáció fejlesztését végezzük.

4. Anno miért döntöttetek úgy, hogy beneveztek Az Év Honlapja pályázatra?  

A büntetés-végrehajtási szervezetet és a magyar börtönök világát is számtalan sztereotípia övezi. Ennek oka, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek zárt világáról kivételesen kevés a valós és releváns információ. Ezért a szervezet kommunikációjával kapcsolatos elsődleges célunk nem más, mint ezeknek a sztereotípiáknak a lerombolása és a börtönökről és azok őrzőiről kialakult valós és reális kép kialakítása. Azért neveztünk ’Az Év Honlapja’ pályázatra, mert bíztunk a szakmai sikerben, amelynek segítségével előmozdíthatjuk ezen céljaink megvalósítását.

5. Milyen elismerésben részesültetek és melyik évben?

Szervezeti weboldalunkkal 2018-ban a kormányzati kategória Minőségi Díját, míg 2021-ben toborzó honlapunkkal, a gyereahuvosre.hu-val ugyanebben a kategóriában már az Év Honlapja Díját nyertük el.

6. Milyen előnyöd származott abból, hogy ’Az Év Honlapja’ díjazott lettél?

A díjak a szakmai elismerésen túl természetesen jelentősen segítették kommunikációs célkitűzéseinket, vagyis egyre több emberhez sikerült eljuttatni a közbiztonság fenntartásában nélkülözhetetlen feladatot ellátó modernizálódó büntetés-végrehajtás üzeneteit.

7. Mennyire ösztönzött, hogy a szakmai zsűri elismerte a munkátokat?  

Kivételesen nagy eredménynek tartjuk, hogy a magyar közigazgatási szervek közül – ráadásul egy nem kifejezetten reflektorfényben lévő szereplőként – mindössze három év alatt kétszer is a díjazottak közé kerültünk. Ez természetesen pozitív visszaigazolása a szakmai munkának és annak az elkötelezett hozzáállásnak, amelyet a folyamatos fejlesztések és a modern marketing és kommunikációs trendeknek történő megfelelés fémjelez.

8. Mit jelent számodra egy jó weboldal? Amikor a saját díjnyertes weboldalatokat fejlesztettétek, milyen szempontokat vettetek figyelembe?

9. Egy jó weboldal izgalmas és informatív, tájékoztat és szórakoztat is egyben, de nem öncélú. Kényes egyensúlyt kell tehát megtalálni, amely a cég érdekei mellett maximálisan figyelembe veszi a felhasználók elvárásait is. A különböző szemmozgást vizsgáló kutatások mellett a legalapvetőbb web usability alapvetéseket és a legújabb design trendeket is figyelembe vettük a weboldalak, a bv.gov.hu és a gyereahuvosre.hu elkészítésénél. A weboldalak látogatottsági adatainak fényében pedig úgy látjuk, hogy a munka eredményes és sikeres volt.

10. Számodra mit jelent a digitalizáció, milyen céges vagy személyes kihívások előtt állsz?

A hazai börtönrendszer digitalizációs kihívásait a közelmúltban zajló átfogó fejlesztési koncepcióval orvosoltuk. A közelmúltban zajló átfogó fejlesztési koncepció megvalósulásával sikerrel szorítottuk vissza a papíralapú nyilvántartásokat, ezáltal jelentős mértékben csökkentettük a kollégáinkra nehezedő adminisztratív terheket, így jelentős mértékben növeltük a szakmai munkánk színvonalát. A fejlesztés keretében született meg az úgynevezett SAFE, azaz a „Szolgálati Alkalmazás a Fogvatartás Elősegítésére” innovatív rendszer is, amely egy speciális, okoskészülékekre kifejlesztett alkalmazás. A smart eszközök és az NFC technológia kombinálásával felügyelőink a börtönön belül bárhol és bármikor a fogvatartás biztonságát érintő aktuális és releváns információhoz juthatnak. De külön alkalmazást fejlesztettünk az évi körülbelül 50 ezer előállítás megtervezésére és végrehajtására, a felderítési tevékenység elősegítésére, vagy a fogvatartottak kérelmeinek ügyintézésre is. Ez utóbbi projekt kifejezetten izgalmas, hiszen eredményeként a börtönfolyosókon megjelentek az úgynevezett KIOSZK berendezések. Ezek a vandálbiztos táblagépek elektronikus ügyintézési pontokként szolgálnak a fogvatartottak számára és számtalan papíralapú kérelem benyújtását váltják ki.

11. Mit gondolsz, mit hoz a digitális jövő a szakmádban? Merre érdemes tartani?

A digitális jövő a magyar börtönrendszer számára sem jelenthet mást, mint a civil életben: a munkafolyamatok racionalizálását, az adminisztratív terhek csökkentését, a technikai eszközpark elemeinek folyamatos modernizációját és az infokommunikációs csatornák fejlesztését. A büntetés-végrehajtás megítélésének javításához pedig proaktív kommunikációra, a komoly szakmai munka, a mindennapi kihívások és nehézségek reális bemutatása mellett a médiával történő partneri együttműködésre van szükség.

12. Kiknek ajánlanád, hogy vegyenek részt Magyarország legnagyobb digitális versenyén?  

Mindenkinek, aki fel szeretné mérni online jelenlétének jelenlegi állását, aki szakmai visszaigazolást szeretne kapni arról, hogy hol tart a digitális fejlődésben.

13. Mit kívánsz Pályázatunknak 20. éves szülinapja alkalmából?

Kívánjuk, hogy az eddigi szakmaiság és professzionalizmus mentén maradjon meg legalább ennyire sikeres Magyarország legrangosabb marketingkommunikációs versenye.

14. Min lepődtél meg a weboldaladdal kapcsolatban?

Leginkább meglepő számunkra a közelmúlt platformhasználati átrendeződése volt. Míg 2018-ban a weboldalaink összes munkamenetének több mint 60 százalékát asztali számítógépről, közel 35 százalékát mobileszközről és 3 százalékát tabletről indították a felhasználók, addig 2019-ben a már mobilra optimalizált weboldalra érkező látogatók 52 százaléka használt asztali számítógépet, 46 százaléka mobileszközt és csupán 2 százaléka táblagépet. Igazi trendfordulót pedig a 2020-as év jelentett számunkra, ugyanis ekkorra már a látogatások 56 százaléka mobilról, mindössze 42 százaléka asztali számítógépről és 2 százaléka tabletről történt.

15. Milyen fejlesztéseket terveztek a weblapon?

A főként a külső kommunikációt szolgáló weboldalaink fejlesztése helyett jelenleg egy belső kommunikációs applikáció készítésén fáradozunk. Az új alkalmazás országos és régiós híreivel, az egyénre szabott és folyamatosan frissülő tartalomszolgáltatásával a közösségfejlesztést, a szervezeti kultúra ápolását szeretnék előmozdítani, miközben erősíteni kívánjuk az együvé tartozás érzését is.

16. Hogyan látod, merre fejlődik a digitális jövő?

A fejlődés már a közigazgatás területén is egyértelműen a teljes digitalizáció és a mind inkább előtérbe kerülő mobilkommunikáció irányába mutat. Véleményünk szerint a jövőt a több platformon is elérhető felhasználó-központú megoldások fogják jelenteni.

Vissza

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben

"Az online Árfigyelő hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban a Gazdasági Versenyhivatalt kérdeztük, Horváth Bálint kommunikációs vezető válaszolt kérdéseinkre. "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőség…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben
További hírek