'Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem elmegyek pecázni.'

2021-08-25

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, röviden Vasi vizeken, egy olyan horgász egyesület, ami nem csupán a sporthorgászat feltételeit teremti meg. A szervezet működésében a fő hangsúlyt a természetvédelem, a halak és élőhelyük védelme, valamint a az ifjúság nevelése kapja.

1. Bemutatkozás, Kik vagytok, mivel foglalkoztok?

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg 44 vasi és 6 zalai horgászvíz halgazdálkodásra jogosultjaként közhasznú civil szervezeti formában tevékenykedik 1397,19 ha vízterületen. Vas megyében a horgászlétszám vonatkozásában a 2019-es 10 217 fős rekord évünket sikerült 865 fővel meghaladnunk, így a 2020. évben a Szövetségünk tagegyesületeiben regisztrált horgászok létszáma elérte a 11 082 főt, ami minden idők legmagasabb horgászlétszáma.

A sporthorgászat feltételeinek megteremtése mellett a természetvédelem, a hal és élőhelyének védelme, az ifjúság nevelés kapja a fő hangsúlyt a szervezet működésében. Érdekképviseleti tevékenységét a szervezet a Magyar Országos Horgász Szövetség tagjaként látja el.

A családtagokat és hozzátartozókat is figyelembe véve a Szövetségünk, több mint 40.000 természetkedvelő Vas és Zala megyei lakos érdekeit tartja szem előtt.

 

2. Mennyire veszitek komolyan a digitális marketing kihívásait?

Szövetségünk nagyon fontosnak tartja a horgászok naprakész, friss információval való ellátását mind a honlapunkon, mind a Facebook oldalunkon. Versenyeinkről, programjainkról, rendezvényeinkről, haltelepítéseinkről igyekszünk már helyben hírt adni, legalább egy rövid képes vagy videós összeállítás formájában. Lehetőség szerint aznap de legkésőbb másnap egy bővebb összefoglalóval jelentkezünk a követőink felé.

 

3. Anno miért döntöttetek úgy, hogy beneveztek Az Év Honlapja pályázatra?  

Úgy éreztük, hogy meglehetősen sok és talán elég magas minőségű munkát végeztünk az elmúlt 5-6 évben a média megjelenéseink alkalmával. Legyen szó nyomtatott sajtóról, esetleg televíziós interjúkról, vagy akár közösségi médiás felületeken való megjelenésről.  Meglehetősen sok pozitív visszajelzést kaptunk az utóbbi időben horgászainktól, társ szövetségeinktől, és egyéb partnereinktől is akár. Így vettük a bátorságot és gondoltuk megmérettetjük magunkat egy szakmai zsűri előtt is, hogy valóban olyan színvonalas a munkánk ezen a téren, külsős, hozzáértő szakértői szemmel is.

 

4. Milyen elismerésben részesültetek és melyik évben?

Nagy megtiszteltetés volt számunkra 2019-ben, hogy a Szövetségünk által szerkesztett www.vasivizeken.hu oldal az Év Honlapja Minőségi díjban részesült.

 

5. Milyen előnyöd származott abból, hogy Az Év Honlapja díjazott lettél?

Szövetségünk on-line  „Vasi Vizeken” brandjének építésében egy fontos mérföldkő volt a díj, mely a külső támogatók, szponzorok, állami döntéshozók esetében is megerősítette, hogy a Szövetségnél ezen a téren is a kor követelményeinek megfelelő szakmai munka folyik a hétköznapokban.

 

6. Mennyire ösztönzött, hogy a szakmai zsűri elismerte a munkátokat?  

Mindig jó érzéssel tölti el az embert, ha a sok éves munkájának gyümölcse végre beér és azt el is ismerik. Nagyon büszkék voltunk és vagyunk a kapott díjra. Úgy tartjuk, ezt az elismerést nem csak megszerezni kell, hanem a nívójához mérten tudni kell folyamatosan megfelelni. Így azóta sem dőltünk hátra, talán még több időt, energiát fektettünk az on-line jelenlétünkre. Természetesen tudjuk és tapasztaljuk, hogy hihetetlen sebességgel fejlődnek a webes technológiák, a marketing és a közösségi média találkozása nyomán. Civil szervezetként látjuk, hogy nekünk is már újabb on-line területeken kell jelen lennünk, ha haladni szeretnénk a kor kihívásaival.

 

7. Mit jelent számodra egy jó weboldal? Amikor a saját díjnyertes weboldalatokat fejlesztettétek, milyen szempontokat vettetek figyelembe?

Már egészen a 2006-os évektől kezdődően is működtetünk egy Szövetségi honlapot, így a horgász közösség tájékoztatása mindig is hangsúlyos volt szervezetünk életében. Azonban éreztük, hogy kicsit elavultá vált a felületünk és a modern kor követelményeinek sem igazán felelt már meg. Szerettünk volna egy informatív, könnyen kezelhető, jól átlátható, arculati elemekben tevékenységünkhöz illő honlapot létre hozni. Több hónapos egyeztetés, fejlesztés után kialakult az az összkép, amit a kezdetektől szerettünk volna viszont látni. A honlap megújítására a „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú projekt adott pénzügyi lehetőséget. Az új honlapon minden elérhető, ami horgásszá váláshoz, vagy pecásként kellhet a hétköznapokban: on-line regisztrációs felület horgászversenyekre, szabálysértési bejelentő, horgász hírek, telepítések, szervezeti információk, hírlevél rendszer. horgászati alapismeretek, tananyagok...stb. A megújult oldalon a hagyományos tartalmak mellett díjmentesen elérhetőek a horgászközösségi életet is erősítő újszerű funkciók, mint például egy gyors regisztrációt követően ingyenesen lehet hirdetni a használt horgászfelszereléseket, valamint néhány fogási adat megadásával megosztani a vasi vizeken fogott szép halak fényképeit Ezúton is köszönjük az oldal grafikai és technikai kivitelezését végző Artistix Kft-nek, valamint a Mediadyn Kft-nek.

 

8. Számodra mit jelent a digitalizáció, milyen céges vagy személyes kihívások előtt állsz?

A mai rohanó, azonnali információra vágyó és tartalomhabzsoló világban egyre nagyobb megpróbáltatás megfelelni a követők által elvárt gyors tájékoztatásnak, tartalomszolgáltatásnak. Vasárnap vagy akár ünnepnapon is nagyszámban érkeznek Facebook oldalunkra privát üzenetek, hozzászólások, melyekre sok esetben elvárás a haladéktalan megfelelő online tájékoztatás. A közösségi médiában, interneten másodpercenként történik valami, az emberek információ befogadó képessége is egyre korlátozottabb és szelektívebb. Ezáltal nehezebb és nehezebb a figyelmüket felhívni valamint fenntartani, így mindig próbatétel számunkra valami újdonságot prezentálni a hír szerkesztések során. A szervezetünk méretei nem teszik lehetővé, hogy önállóan egy ember foglalkozzon csak a  kommunikációval, ezért magam és kollégáim is a napi munka mellett a közösséget érintő aktualitásokról igyekszünk érdekes és tartalmas információkat készíteni.

 

9. Mit gondolsz, mit hoz a digitális jövő a szakmádban? Merre érdemes tartani?

Álláspontom szerint 5-10 év múlva a jelenleg internetes kereskedelem lehetőségei és a horgászokmányok egyszerűsítése, digitalizációja oda fog vezetni, hogy hagyományos úton (egyesületekben, horgászüzletekben) már csak az idősebb korosztály fog engedélyeket ügyintézni és a többiek on-line fogják rendezni minden horgászati ügyüket a személyes jelenlétet igénylő megoldások helyett. Természetesen ehhez nekünk horgászszervezeteknek is fel kell nőnünk és teljesen új szemlélettel kell tekintenünk az eddig végzett tevékenységeinkre. Lesznek olyan feladataink amik eltűnnek, de ezzel párhuzamosan meg kell teremtenünk az egyesületeinkkel együtt, hogy az on-line térhódítás még véletlenül se vonza el a gyerekeket a vizek partjáról és közösségeink gyarapodását szolgálja a digitalizáció ne pedig azok drasztikus leépülését. Az élet első számú törvénye az örök alkalmazkodás a változó körülményekhez és ez a digitális világban még fokozottabban  így van.

 

10. Kiknek ajánlanád, hogy vegyenek részt Magyarország legnagyobb digitális versenyén?

Minden vállalkozó, egyben magát megmérettetni kívánó cégnek, szervezetnek, akiknek prioritás az erős és színvonalas on-line jelenlét, fejlődés. Ha esetleg nem is sikerül a verseny során kiemelt minősítésben részesülni, de útközben rengeteg tapasztalatot lehet gyűjteni illetve sok hasznos trükköt, információt lehet elsajátítani a ”versenytársaktól” is.

 

11. Mit kívánsz Pályázatunknak 20. éves szülinapja alkalmából?

Minél több elbírálandó, magasan minőségű pályaművet és a zsűrizéshez sok kitartást! A mostani kihívásokkal teli időkben legfőképp egészséget és türelmet mindenkinek!

 

12. Mi volt a legérdekesebb történeted, ami a digitalizációhoz kapcsolódik?

Horgászversenyeink megrendezése személyes jelenlétet igényel a szervezők és versenyzők részéről is, de az elmúlt időszakban a COVID járvány miatt a horgászversenyek –nagy létszámú - technikai tájékoztatói anélkül valósultak meg. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna, de most, hogy az élet kihívás elé állított minket  és mivel  volt megfelelő on-line jelenlétünk, így megtudtuk oldani a helyzetet. Személyes érintkezés nélkül élő bejelentkezéssel mondtuk el a reggeli megnyitót, tájékoztatót és sorsoltuk ki a pecások helyeit:  Láss „csodát” mindenki aki nevezett ott volt a rajthelyén és tudta a legfontosabb információkat és megtartható volt a verseny. Természetesen ilyen „érdekességek” ne legyenek a jövőben, mert a mi közösségeink vízpartokon érzik legjobban magukat az on-line világ helyett.

 

13. A partnereid hány százaléka érkezik a weboldaladról vagy a közösségi média felületeidről?

A 10-11.000 fős horgászközösségből ezt mérni nem tudjuk, de jelenleg a közösségi oldalinknak 5-6 ezer követője van és hírleveleinket is több százan olvassák.

 

14. Min lepődtél meg a weboldaladdal kapcsolatban?

Olyan szinten követik, nézik az honlapunkat a pecás társak, hogy próbaképpen a verseny szezon elején egy horgászversenynek a kiírását teszteltük Tóth Milán kollégámmal - aki egyébként az oldal egyik állandó szerkesztője, köszönet ezúton is a kitartó munkájáért -  és azt vettük észre, hogy kb. 5-10 percig élt a verseny nevezési felület tesztelése, de már be is nevezett rá két-három ember. Ekkor döbbentünk rá, hogy ez a honlap és közösségi média világ már nem az ami 15 éve volt a Szövetség életében. Nagyon kell figyelni, mert egy apró baki pillanatok alatt megosztások százaival is villám módon terjed.

 

15. Milyen fejlesztéseket terveztek a weblapon?

Jelen pillanatban úgy látjuk, hogy honlapunk minden igényt kielégít. Az indulás óta több alkalommal, hozta viszont úgy az élet, hogy változtatnunk esetleg finomítani, bővíteni kellett egyes funkciókon. Egyelőre a már kitaposott úton kívánunk tovább haladni, de folyamatosan figyeljük a körülöttünk és a világban zajló média trendeket, és ha szükségesnek véljük és finanszírozási lehetőségeink is biztosítottak lesznek, akkor nem állunk a fejlődés útjába.

 

16. Hogyan látod, merre fejlődik a digitális jövő?

Ma már szinte mindenki kezében ott egy okostelefon, amivel azonnal online és naprakész tud, akar lenni. Felnövekvőben van egy generáció, akiknek az internet a média a mindennapjai szerves, elengedhetetlen része. Ebben a rohanó, információ gazdag világban már egyre kevesebbet néznek televíziót, olvasnak nyomtatott sajtót, digitális híreket. Az emberek többség már most is és a jövőben egyre inkább átáll a rövid, pár mondatos képes hírek, videós összeállítások fogyasztására. Erőteljesebb jelenség lesz az események valós idejű online streamelése, az influencerek térnyerése.

Vissza

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben

"Az online Árfigyelő hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban a Gazdasági Versenyhivatalt kérdeztük, Horváth Bálint kommunikációs vezető válaszolt kérdéseinkre. "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőség…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben
További hírek