UI és UX, amit tudnod kell róluk

2022-11-08

A UX és a UI olyan rövidítések, amelyek mindössze két- két betűből állnak, mégis nagyon nagy jelentőséggel bírnak. A weblapszerkesztés legösszetettebb folyamatai, amelyeknek célja, hogy a felhasználók az online térben is a legjobb kiszolgálást kapják a vállalkozásodtól. Röviden bemutatjuk, hogy ez a két szorosan összefüggő terület mit jelent, milyen különbségek vannak közöttük, és mégis hogyan kapcsolódnak össze.

User Experience

A UX a user experience rövidítése, amely a felhasználói élményt jelenti. Magában foglalja a felhasználó összes interakcióját az adott termék vagy szolgáltatás használata kapcsán.

Meghatározza, hogy egy felhasználó milyen könnyen, gördülékenyen navigál egy oldalon, megtalál-e minden számára szükséges információt és ebben a böngészésben mennyire segíti őt a weboldal kialakítása. Továbbá megszabja, hogy milyen elérhető funkciók legyenek a honlapon, amire szüksége lehet a felhasználóknak. 

A folyamat feladata, hogy megtervezzen és optimalizáljon egy összetett élményt, ami a fogyasztóban a lehető legjobb benyomást kelti. Ehhez fontos, hogy naprakész legyen. Ennek alapja a folyamatos kutatás, hogy milyen utakon, milyen módszerekkel érdemes a böngészőket vezetni az oldalon. A kialakított funkciókat folyamatosan érdemes tesztelni, hogy a potenciális vásárlók már csak a legjobbal találkozzanak. Biztosítani kell, hogy ne tudjanak hibázni, egyszerű példaként említve, hogy adatok megadása esetén a név mezőbe ne tudjanak számokat írni.

 

User Interface

A UI jelentése a user interface-ből fakadó felhasználói felület. Lényegében ez adja azt a felületet ahol a felhasználó és a szoftver kapcsolatba léphet, annak érdekében, hogy elérjenek egy célt. Ez például egy webshop esetén vásárlás lehet. Vizuális megjelenést biztosít a vezérléshez, feliratok, gombok, csúszkák és egyéb eszközök segítségével.

Segítségével irányítani lehet a vásárlói tevékenységet az oldalon. Ehhez szükséges, hogy megfelelően illeszkedjen a weboldal folyamataihoz, a webshop példájánál maradva, legyen felület a kosárhoz, a fizetéshez és ezek logikus sorrendben kövessék egymást. Ikonokkal, animációkkal, színekkel és tipográfiai elemekkel a márka részévé teszi az oldalt. Fontos figyelembe venni a reszponzív tervezést, hogy a fogyasztók számára minden eszközön tökéletesen jelenjen meg. Mivel a honlap vázát képezi, fontos, hogy naprakész legyen mind tartalmilag mind vizuálisan.

 

Figyelj a felhasználó igényeire!

Figyelj a felhasználó igényeire!

 

Hogyan kapcsolódnak össze?

A jó felhasználói élmény megteremtésénél a UX feltérképezését a UI kivitelezése követi. Előbbi az alapfolyamatot szabja meg, utóbbi meghatározza, hogy milyen látványelemekkel vezesse végig a potenciális ügyfelet a folyamaton. Tehát a felhasználói felület adja meg a lehetőséget, hogy interakcióba léphess a fogyasztóval, a felhasználói élmény pedig arra törekszik, hogy a lehető legjobban érezze magát a böngészés során.

 

Megvalósítás

Találd meg, hogy vállalkozásod tevékenységéhez milyen releváns folyamatok szükségesek és ezeket öltöztesd fel egy szép és igényes virtuális köntösbe.

Figyelj arra, hogy következetesen használd a látványelemeket, láthatóan elkülönítsd azokat, amelyekkel teendő lehet (például gombok). Alakíts ki tiszta és jól átlátható felületet, hogy az is tudja, hogy mit kell csinálni aki először jár a weboldalon. Tedd egyértelművé az üzeneteket, instrukciókat, hogy minden felhasználó követni tudja, hogy mi a következő lépés.

 

A UX és UI jelentősége kulcsfontosságú, ha az ember egy kiváló honlap létrehozására törekszik. A fejlesztés során figyelembe kell venni a célcsoport igényeit, mind funkcionalitás, mind vizualitás szempontból, hogy a lehető legjobb tapasztalattal térjenek vissza ismét. Ehhez fontos, hogy olyan folyamatokat alakíts ki, amelyek relevánsak a tevékenységed szempontjából és követhetőek. Végül mindezt olyan formában add át nekik, hogy egy stílusos mégis áttekinthető képet kapjanak. 

 

Források

https://www.xlabs.hu/blog/ux-ui-jelentese

http://blog.webshark.hu/2018/06/27/ux-design/

https://kreativwebdesigntanfolyam.hu/mi-kulonbseg-ui-es-ux-kozott

https://7blog.hu/online-marketing-szotar/ux-ui/

Vissza

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. 12. 05.
A 21 éves múlttal rendelkező pályázaton idén 217 honlap, applikáció és digitális megoldás méretteti meg magát. 'Az Év Honlapja' a beérkezett pályázatokat 28 kategóriában díjazza…
Bővebben

December 1. éjfélig nevezhetsz 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. 11. 30.
Még nem adtad be pályázatod ‘Az Év Honlapjára’? Ne hagyd az utolsó pillanatra vállalkozásod nagy lehetőségét! Már csak 3 nap van a határidőig, jelentkezz még ma! Fejle…
Bővebben

Nevezz ’Az Év Honlapja’ pályázatra december 1 éjfélig!

2022. 11. 14.
Még nem adtad be pályázatod ‘Az Év Honlapjára’? Ne hagyd az utolsó pillanatra vállalkozásod nagy lehetőségét! Már csak 2 hét van a határidőig, jelentkezz még ma!
Bővebben
További hírek