UI és UX, amit tudnod kell róluk

2022-11-08

A UX és a UI olyan rövidítések, amelyek mindössze két- két betűből állnak, mégis nagyon nagy jelentőséggel bírnak. A weblapszerkesztés legösszetettebb folyamatai, amelyeknek célja, hogy a felhasználók az online térben is a legjobb kiszolgálást kapják a vállalkozásodtól. Röviden bemutatjuk, hogy ez a két szorosan összefüggő terület mit jelent, milyen különbségek vannak közöttük, és mégis hogyan kapcsolódnak össze.

User Experience

A UX a user experience rövidítése, amely a felhasználói élményt jelenti. Magában foglalja a felhasználó összes interakcióját az adott termék vagy szolgáltatás használata kapcsán.

Meghatározza, hogy egy felhasználó milyen könnyen, gördülékenyen navigál egy oldalon, megtalál-e minden számára szükséges információt és ebben a böngészésben mennyire segíti őt a weboldal kialakítása. Továbbá megszabja, hogy milyen elérhető funkciók legyenek a honlapon, amire szüksége lehet a felhasználóknak. 

A folyamat feladata, hogy megtervezzen és optimalizáljon egy összetett élményt, ami a fogyasztóban a lehető legjobb benyomást kelti. Ehhez fontos, hogy naprakész legyen. Ennek alapja a folyamatos kutatás, hogy milyen utakon, milyen módszerekkel érdemes a böngészőket vezetni az oldalon. A kialakított funkciókat folyamatosan érdemes tesztelni, hogy a potenciális vásárlók már csak a legjobbal találkozzanak. Biztosítani kell, hogy ne tudjanak hibázni, egyszerű példaként említve, hogy adatok megadása esetén a név mezőbe ne tudjanak számokat írni.

 

User Interface

A UI jelentése a user interface-ből fakadó felhasználói felület. Lényegében ez adja azt a felületet ahol a felhasználó és a szoftver kapcsolatba léphet, annak érdekében, hogy elérjenek egy célt. Ez például egy webshop esetén vásárlás lehet. Vizuális megjelenést biztosít a vezérléshez, feliratok, gombok, csúszkák és egyéb eszközök segítségével.

Segítségével irányítani lehet a vásárlói tevékenységet az oldalon. Ehhez szükséges, hogy megfelelően illeszkedjen a weboldal folyamataihoz, a webshop példájánál maradva, legyen felület a kosárhoz, a fizetéshez és ezek logikus sorrendben kövessék egymást. Ikonokkal, animációkkal, színekkel és tipográfiai elemekkel a márka részévé teszi az oldalt. Fontos figyelembe venni a reszponzív tervezést, hogy a fogyasztók számára minden eszközön tökéletesen jelenjen meg. Mivel a honlap vázát képezi, fontos, hogy naprakész legyen mind tartalmilag mind vizuálisan.

 

Figyelj a felhasználó igényeire!

Figyelj a felhasználó igényeire!

 

Hogyan kapcsolódnak össze?

A jó felhasználói élmény megteremtésénél a UX feltérképezését a UI kivitelezése követi. Előbbi az alapfolyamatot szabja meg, utóbbi meghatározza, hogy milyen látványelemekkel vezesse végig a potenciális ügyfelet a folyamaton. Tehát a felhasználói felület adja meg a lehetőséget, hogy interakcióba léphess a fogyasztóval, a felhasználói élmény pedig arra törekszik, hogy a lehető legjobban érezze magát a böngészés során.

 

Megvalósítás

Találd meg, hogy vállalkozásod tevékenységéhez milyen releváns folyamatok szükségesek és ezeket öltöztesd fel egy szép és igényes virtuális köntösbe.

Figyelj arra, hogy következetesen használd a látványelemeket, láthatóan elkülönítsd azokat, amelyekkel teendő lehet (például gombok). Alakíts ki tiszta és jól átlátható felületet, hogy az is tudja, hogy mit kell csinálni aki először jár a weboldalon. Tedd egyértelművé az üzeneteket, instrukciókat, hogy minden felhasználó követni tudja, hogy mi a következő lépés.

 

A UX és UI jelentősége kulcsfontosságú, ha az ember egy kiváló honlap létrehozására törekszik. A fejlesztés során figyelembe kell venni a célcsoport igényeit, mind funkcionalitás, mind vizualitás szempontból, hogy a lehető legjobb tapasztalattal térjenek vissza ismét. Ehhez fontos, hogy olyan folyamatokat alakíts ki, amelyek relevánsak a tevékenységed szempontjából és követhetőek. Végül mindezt olyan formában add át nekik, hogy egy stílusos mégis áttekinthető képet kapjanak. 

 

Források

https://www.xlabs.hu/blog/ux-ui-jelentese

http://blog.webshark.hu/2018/06/27/ux-design/

https://kreativwebdesigntanfolyam.hu/mi-kulonbseg-ui-es-ux-kozott

https://7blog.hu/online-marketing-szotar/ux-ui/

Vissza

"Az online Árfigyelő így hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban az Online Árfigyelő csapatát kérdeztük, akik "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőségi díjat vihettek haza. A kategóriában való indulással…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben
További hírek