Webdesign trendek 2023-ban

2023-05-17

Az online világ folyamatosan fejlődik és változik, és ennek megfelelően a webdesign trendek is. Az év elején már lehet látni néhány olyan trendet webdesign terén, amelyek várhatóan meghatározóak lesznek 2023-ban, ezeket érdemes lehet beépíteni a designba.

Az AI és a 3D grafikák  térnyerése

Manapság egyszerűen nem lehet megúszni azokat a gondolatokat, amelyek arról szólnak, hogy a mesterséges intelligencia a designtól a szövegírásig mindent átvesz. Igaz, hogy az AI tervezőeszközök hosszú utat tettek meg, de ez nem jelenti azt, hogy képesek lennének helyettesíteni az emberi tervezőket, azonban nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani egy weboldal fejlesztésében is. Az AI ereje világszerte új lehetőségeket ad a márkáknak a fejlődésre. A 3D grafikák is egyre népszerűbbé válnak, és az elmúlt években már több weboldal is alkalmazta ezt a technikát. 2023-ban várhatóan még több oldalon fogunk látni 3D grafikákat és animációkat, amelyek élénk és interaktív felhasználói élményt nyújtanak.

Az AR, azaz a kiterjesztett valóság népszerűsége

A kiterjesztett valóság, a számítógép által generált tartalmat a valós világ elemeivel kombinálja, így még vonzóbb élményt nyújt a felhasználók számára. A technológia közelmúltbeli fejlődésének köszönhetően egyre több márka építi be a weboldalába az AR elemeket. Remek példa erre az Amazon, ahol a vásárlók a virtuálisan “felpróbálhatják” a  nekik tetsző cipőket a Virtual Try-On lehetőség és az okostelefonjuk segítségével, így lehetővé válik a különböző stílusok és színkombinációk kipróbálása anélkül, hogy rendelést kellene leadniuk a vásárlóknak. 

Forrás: cnbc.com

Másik  példa lehet az IKEA is, aki szintén a kiterjesztett valóságot használ a felhasználói elkötelezettség növelésére és a márkahűség előmozdítására. 

Forrás: Ikea Place-App Store

Chatbot alkalmazása

A chatbotok virtuális asszisztensként szolgálnak, lehetőséget adva az ügyfeleknek arra, hogy kérdéseket tegyenek fel, akkor is, amikor az ügyfélszolgálati ügyintézők nem elérhetőek, ezáltal segítenek abban is, hogy időt takarítson meg a vállalkozás. A digitális marketing szakembereknek egyre inkább előtérbe kell tenni a chatbotok alkalmazását, az ügyfélkapcsolatok építésének és karbantartásának szempontjából. A design az egyik legfontosabb szempont a sikeres chatbot fejlesztésekor, ennek megléte segít a felhasználók bevonásában és nagyobb felhasználói élmény nyújtásában.

Mobilbarát design

A mobilbarát design és a reszponzivitás nem újdonság, de fontosabb, mint valaha, így a 2023-as év egyik legfontosabb webdesign trendje. A mobilbarát weboldalak jelentőségéről részletesebben olvashatsz előző cikkünkben.

Minimalizmus

Az egyszerű letisztult design már régóta trendi, de a minimalista stílusnak az elkövetkező években is meghatározó szerepe lesz. Korlátozott színpalettát használ, egyszerű és szolid, csak annyi designelemet alkalmaz, amennyi a lényeg átadásához szükséges. Ezeknek köszönhetően az információk kiemelkednek, jobban olvashatóak, tehát a felhasználók számára könnyebbé válik az oldalon való navigáció. A minimalista design nem azt jelenti, hogy a weboldal  unalmas,  hanem azt, hogy a használata lehetővé teszi, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a vizuális elemek. Bár a minimalista esztétika alkalmazása számos előnnyel jár, oda kell figyelni az általános egyensúlyra, mivel a nagy mennyiségű egységes tér nyilvánvalóvá teszi ennek hiányát.

Kézzel rajzolt elemek és érzelmek kifejezése

A kézzel rajzolt elemeket tartalmazó designok is már az elmúlt években trendik voltak, de 2023-ban várhatóan még több weboldalon találkozhatunk velük. A kézzel rajzolt elemek élénk, személyre szabott és kreatív érzetet adnak, és hozzájárulhatnak egy weboldal egyedi megjelenéséhez. Ezek az elemek nagy hatással lehetnek a hangulatra és az érzelmekre. 2023-ban a weboldalak az érzelmek és hangulatok kifejezésére is törekednek, hogy jobban meg tudják fogni az oldal látogatóit. Az ilyen designok különösen fontosak az értékesítési oldalakon, ahol a vásárlók esetenként az érzelmeikre hagyatkozva vásárolnak.

Dark mód lehetőség 

A reszponzivitáshoz hasonlóan a sötét mód sem újdonság, de 2023-ban népszerűbb, mint valaha. Most, hogy egyre több felhasználó ismeri a sötét mód használatának előnyeit, várhatóan egyre több  kérés érkezik majd az ügyfelektől arra vonatkozóan, hogy a weboldalak beépítsék a dark módot a designbe. Egyes felhasználók könnyebben olvasnak világos szöveget sötét háttéren, ráadásul alkalmazása során az alacsonyabb képernyőfény miatt az olvasók szemét is jobban védi. 

 

Vissza

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben

"Az online Árfigyelő hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban a Gazdasági Versenyhivatalt kérdeztük, Horváth Bálint kommunikációs vezető válaszolt kérdéseinkre. "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőség…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben
További hírek