Mesterséges intelligencia (MI) használata a Labdarúgó-Európa-bajnokságon

Már a labdarúgásban is jelen van a mesterséges intelligencia
2024-07-10

A mesterséges intelligencia használata már számos területen elterjedt, használata a sportokban is hatalmas újítást jelent. A Labdarúgó-Európa-bajnokságon (foci EB) különböző módokon használják az MI-t a játék és a rendezvények támogatására egyaránt. A játékosok teljesítményének elemzésétől, a videóbírón (VAR) keresztül a televíziós közvetítésben is szerepet kap, így emelve a sportesemény színvonalat.

MI használata:

  • VAR
  • Teljesítményelemzés
  • Taktika
  • Sérülésmegelőzés
  • Közvetítés

 

VAR: A VAR-t rengeteg kritika éri a foci világában lassú döntéshozatala és esetenként pontatlansága miatt. Előfordult már, hogy a gyors döntéshozatal és kommunikációs félreértések miatt rossz döntés született, amely befolyásolta a mérkőzéseket is. Ezek tekintetében szükséges volt a változás, amire a mesterséges intelligencia megoldást kínál. A 2024-es Európa-bajnokságon már használják videók elemzésére és a játék fontos eseményeinek, például góloknak, tizenegyeseknek, piros lapoknak és egyéb szabálytalanságoknak megítélésére is. Az MI segít a gyors és pontos döntéshozatalban. A technológia használata már a gólvonal technológiával hatalmas fejlődést jelentett évekkel ezelőtt. Itt a labdában lévő chip segítségével érzékeli, ha áthaladt a labda a gólvonalon, így pontos döntés születhet minden esetben. A mesterséges intelligencia gyorsíthatja és pontosíthatja tehát a videóbíró munkáját, sőt idővel akár le is válthatja az emberi döntéshozatali faktort, ami számos rossz ítéletnek a forrása volt.

Teljesítményelemzés: MI használata a játékosok teljesítményének elemzésére hatalmas előnyt jelent. A szenzorok és kamerák által gyűjtött adatok alapján az algoritmusok képesek értékelni a játékosok futóteljesítményét, passzpontosságát, helyezkedését. Ezek az elemzések segítik az edzőket a taktikai döntések meghozatalában és a játékosok fejlődésének nyomon követésében. Az edzők már rengeteg adattal rendelkeznek a játékosok teljesítményeiről, fizikai állapotáról, amik alapján saját csapatukat az erősségeikre építve tudják tovább fejleszteni. Az ellenfelet monitorozva pedig szokásos mozgásukat, taktikájukat lehet megtanulni és ez ellen felkészülni.

Taktika: A mesterséges intelligencia képes nagy mennyiségű adatot feldolgozni és elemezni, így segítve az edzőket abban, hogy megértsék az ellenfelek stratégiáját és gyengeségeit. Az MI által generált adatok és előrejelzések alapján az edzők finomíthatják saját csapatuk taktikáját és felkészülhetnek a különböző mérkőzésekre. Taktikai megbeszéléseken is ábrák, diagramok segíthetik a gyűjtött adatok megértését és ezek által a felkészülés sokkal alaposabb is lesz. Ezt a régi foci szurkolók észlelhetik is, hogy manapság sokkal kötöttebb és szabályozottabb mérkőzések vannak, amiknek oka az információra alapuló szigorú taktikai utasítások. A technológia és az MI tehát nem csak a háttérben észlelhető már, a meccsek nézésekor is találkozunk a következményeivel.

Sérülésmegelőzés: Az MI segíthet a játékosok fizikai állapotának monitorozásában és a sérülések megelőzésében. Az algoritmusok elemezhetik a játékosok mozgásait és azonosíthatják azokat a mintázatokat, amelyek sérüléshez vezethetnek, így a stáb időben beavatkozhat, hogy csökkentsék a sérülések kockázatát. Ennek különösen nagy fontossága van a mostani nagy meccsterhelés miatt, hiszen pár naponta játszanak a csapatok és ilyenkor a sérülés kockázata még inkább magas.

Közvetítés: Természetesen a televíziók képernyői előtt is rengeteg szembetűnő változást észlelhetünk. Közvetítések során szintén használják az MI-t, például az automatikus visszajátszásokhoz és a valós idejű statisztikák megjelenítéséhez. Emellett az MI alapú chatbotok és alkalmazások segítik a szurkolókat az információkhoz való hozzáférésben és az interakciókban a még jobb vásárlói élmény érdekében.

Összegezve a mesterséges intelligencia beépült a sportok világába is, és a labdarúgásnak is szerves része lett, amely rengeteg előnnyel jár, ha megfelelően alkalmazzák.

Vissza

Jelenkezz AI alapú marketing megoldások kategóriában

2024. 07. 12.
AI alapú marketing megoldások Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem eg…
Bővebben

Mesterséges intelligencia (MI) használata a Labdarúgó-Európa-bajnokságon

2024. 07. 10.
A mesterséges intelligencia használata már számos területen elterjedt, használata a sportokban is hatalmas újítást jelent. A Labdarúgó-Európa-bajnokságon (foci EB) különböző módokon has…
Bővebben

Jelentkezz Agrár kategóriába!

2024. 07. 08.
Az agrárszektor ma már nem csak a hagyományos mezőgazdaságról szól, hanem a modern technológiák és innovatív megoldások színtere is. A precíziós gazdálkodás, a drónok használata, a szen…
Bővebben
További hírek