Bünteti a Facebook a rossz minőségű weboldalakat

2017-05-19

A Facebook régóta küzd a rossz minőségű tartalommal. Azokkal a linkekkel, amik hangzatos címekkel beterelik különböző weboldalakra az embereket, akik aztán csalódnak.

Korábban is voltak már ennek megakadályozására szolgáló hírfolyam algoritmus frissítések, most pedig megérkezett a következő, ami az organikus és a hirdetett posztokat is érinti.

A frissítés részeként a Facebook linkekhez tartozó weboldalak százezreit nézte végig annak érdekében, hogy beazonosítsa azokat, amiken kevés tényleges reklám van, cserébe pedig zavaró hirdetések tömege. Mesterséges intelligenciával elemezték ezeket a weboldalakat, és azokat is, amiket újként osztanak meg a Facebookon, hogy felismerhetők-e rajtuk rossz minőség jelei.
Ha egy újonnan megosztott linket úgy azonosítanak, hogy az rossz minőségű weboldalhoz vezet, akkor az alacsonyabban fog megjelenni a hírfolyamban, és lehet, hogy hirdetésben sem lesz használható. Azt remélik, hogy így kevesebb félrevezető, zavaró tartalom kerül a Facebookba.

Ahogy látjuk, ez a frissítés tulajdonképpen két fontos problémát hivatott kezelni. Egyrészt a csalódással járó Facebookozási élményt, másrészt a kamuhíreket is.

A Facebook oldalakra értelemszerűen hatással lehet ez a frissítés. Azok, akik minőségi weboldalra viszik az olvasóikat, lehet, hogy növekedést fognak tapasztalni a következő hónapokban, akiknek viszont a weboldala rossz minőségű, csökkenésre számíthatnak.

Mitől rossz minőségű egy weboldal a Facebook szerint?

Tulajdonképpen nagyon egyszerű kritériumokat határoztak meg:

– Aránytalanul sok hirdetés a tartalom körül. Ez kifejezetten a hirdetésekre vonatkozik, nem pedig az olyan törvény által kötelező elemekre, mint a cookie beleegyezési layer, vagy a privát tartalom.

– Szexualitást bemutató vagy sokkoló tartalom. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a két idevágó szabályzatot (Szenzációvadász tartalom, felnőtt tartalom).

– Rosszindulató vagy megtévesztő hirdetéseket tartalmazó weboldalak. Erről is a hirdetési szabályzat megfelelő részében érdemes tájékozódni.

– Olyan popup hirdetések vagy közbenső hirdetések a weboldalon, amik zavarják a felhasználói élményt.

– Ha más tartalom van a weboldalon, mint amire számít a felhasználó a kattintás során.

További részleteket a helpben lehet olvasni a témáról.

Egyrészről mondhatnánk, hogy ez teljesen érthető irány, ugyanakkor vegyük észre, hogy a Facebook tulajdonképpen kiterjesztette a hirdetési szabályzatát az internetre. Erőből próbálja lenyomni a saját szabályait a tartalomkészítők torkán.

/kozossegikalandozasok.hu - Lévai Richárd/

Vissza

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben

AI alapú marketing megoldások

2024. 04. 15.
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem egy olyan eszköz, amely lehe…
Bővebben

“Az oldal elindítását nem lezárásának, hanem sokkal inkább valami új kezdetének tekintjük.”

2024. 04. 13.
Mai interjúnkban a Szerencsejáték Zrt. csapatát kérdeztük, akik E-kereskedelem kategóriában Minőségi, Márkasite kategóriában pedig Az Év Honlapja díjat nyerték el.  Nagy figyelmet…
Bővebben
További hírek