Kulcsszókutatás: a keresőoptimalizálás kulcsa

2018-08-29

Ha elolvasod ezt a cikket, már biztosan előrébb tartasz, mint rengeteg induló webshop, és mire a végére érsz, már tudni fogod, hogy mi a dolgod a kulcsszavakkal. A keresőoptimalizálási folyamat célkitűzések utáni első lépése a kulcsszókutatás, a cikkben arról olvashatsz, hogyan csináld.

 

Cél a Google találati oldala? Vagy valami más?

A cél jellemzően az, hogy a Google jól rangsorolja az oldalunkat az adott kulcsszavakra, azaz, ha valaki ezekre keres, akkor a mi oldalunk legyen előrébb. De miért is? Nyilván azért a mögöttes célért, hogy nagyobb forgalmat kapjon az oldalunk, hiszen a találati oldalon lefelé haladva exponenciálisan csökken a kattintásszám. A forgalom mellett két fontos tényezőt fontos figyelembe venni, mindkettő a haladó keresőoptimalizálás kategóriába tartozik: hogyan konvertál az adott kulcsszó a mi oldalunkon (ez komoly A/B tesztekkel deríthető csak ki), illetve, hogy mennyi erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy előrébb kerüljünk a találati listán, másképpen fogalmazva: mekkora befektetés szükséges egy-egy kulcsszó esetén az előrébb jutáshoz (ezt előre lehet becsülni, de nehéz és pontatlan a becslés).

 

Kulcsszókutatás: A csempe és a falburkoló lap esete

Miért kell kutatni, amikor a termékeimnek egyféle nevük van, és az teljesen egyértelmű? – kérdezhetnéd, teljesen jogosan. Kedvenc anekdotám erről az, amikor régen egy kedves ügyfelünk némi felháborodással dobta vissza az elkészült print katalógus szövegét azzal, hogy a csempe szó nem elég szakszerű, csak falburkoló lapnak vagy padlóburkoló lapnak nevezhetjük. Nyilván igaza volt akkor, de ha mondjuk egy webshopot építettünk volna, akkor érdemes lett volna megnézni a két szónak a keresettségét és az alapján választani. Valahogy „zsigerből” tudjuk, hogy a csempe nyerne.

Idáig rendben is van, de mi a helyzet a szinonimákkal, mondjuk csempe vs. padlólap vs. greslap vs. burkolólap? Na ez már nem olyan egyértelmű.

Vagy mi történik a kulcsszavunkból képzett kifejezésekkel? Tehát „akciós csempe”, „csempe árak”, „burkolólapok olcsón”, „csempe békéscsaba” a jó választás?

 

Kulcsszó-kiválasztás: A keresettség nem minden

Mennyire könnyű meghódítani azt a bizonyos Google első találati oldalt? Ha mindenki kiválasztaná azt a kulcsszót, amire a legtöbben keresnek, s arra optimalizálná az oldalát, akkor az összes többi (kisebb keresettségű) kifejezésre nyilván egy kis munkával könnyen az első oldalra kerülhetnénk. Éppen ezért amióta a keresők léteznek, a keresőoptimalizálók mindig igyekeznek megnézni azt, hogy érdemesebb-e egy alacsonyabb keresettségű kulcsszóra optimalizálni, amelyikre kisebb a verseny.

Az, hogy ez a verseny mekkora, nehéz megbecsülni, a téma nem csak külön posztot, de egy fél könyvet megérne. Módszerek, röviden:

 • Hány oldal versenyez az adott kulcsszóra? Rákeresünk az adott szóra, megnézzük a találatok számát. Kétféle módszerrel érdemes elvégezni a keresést, a kifejezést egyszerűen beírva a keresőbe, illetve kifejezés-szűkítéssel, az adott kifejezést idézőjelek közé téve. Ez utóbbi pontosabb eredményt ad.
 • Pontosan kik vannak velünk versenyben? A találati listán előttünk lévő oldalakat egyenként megnézzük, lekérdezzük a rájuk mutató linkek számát, szövegét, megnézzük, az oldalakon hol és hogyan szerepel a kulcsszó. Nagyon időigényes, de jó eredményt adó módszer.

Amikor egy adott kulcsszóra a versenyt is figyelembe vesszük, az a keresőoptimalizálás kulcsszó-kutatás utáni, második lépése, a kulcsszó-kiválasztás.

 

Különleges karakterek, ékezetek, többes szám: Mi számít külön kulcsszónak?

A Google nem különbözteti meg az írásjeleket és a különleges karaktereket, tehát mindenképpen ezek nélkül használjuk a kulcsszavakat. A Google a magyar ékezetes kulcsszavakat már jó hatékonysággal egyként kezeli azok ékezet nélküli változataival, bár ez nem teljeskörű. A legtöbb anomália általában a hosszú ű és a hosszú í betűk kezelésében van, de általános szabályként elmondható, hogy elég az ékezetes változatokra optimalizáljunk a magyar helyesírás szabályai szerint. A Google elég sokat fejődött abban, hogy az egyes és többes számú alakokat már egyként értelmezi, így nem muszáj a többes számokat külön lekeresnünk.

A külön és az egybeírás egy érdekes kérdés, ha kifejezésekkel van dolgunk. A kötőjellel írtak egyértelműen különírtnak számítanak „Google nyelven”, de az egybe vagy külön írt szavakat érdemes külön-külön szerepeltetnünk.

Ugyanez igaz a gyakori helyesírási hibákra és elgépelésekre is, néha érdemes egy-egy oldalt kifejezetten elírt szavakra optimalizálni, bár ez már haladó szint.

 

Egy oldal – egy kulcsszó

Ezt nem is kell nagyon ragozni, egy oldalt egy kulcsszóra érdemes optimalizálni, a kulcsszó-kiválasztás ezért is fontos. Az adott oldal számára kiválasztott kulcsszó szinonimáira, a kifejezés-változatokra érdemes külön oldalakat létrehozni. Ez is, mint minden más a keresőoptimalizálásban egy olyan szabály, ami alól bárki tud hozni kivételeket. Természetesen előfordul, hogy az oldalon szereplő több szinonimára is jó helyre kerül az oldal, de ez inkább a kivétel, mint a szabály. A végletek itt sem jók, könnyen előfordulhat a kulcsszóhalmozás hibája, melyet a Google büntet.

A szabály fordítva is igaz. Lehetőleg ne optimalizáljunk ugyanarra a kulcsszóra több oldalt, mert ezek egymással fognak versengeni feleslegesen. Egy domainről amúgy sem fog ugyanarra a kulcsszóra több oldalunk felkerülni a találati listára.

 

Kulcsszavak vásárlási szándék szerint

A kulcsszavakat keresőoptimalizálás és AdWords esetén is érdemes a vásárlási szándék szerint kategorizálni. Számunkra azok lesznek a legfontosabbak, amik egyértelműen egy-egy konkrét termékről szólnak, hiszen, ha valaki ezekre keres, már egy konkrét elképzeléssel a fejében teszi ezt, elképzelhető, hogy a következő lépése már a vásárlás lesz.

A legtöbb kulcsszó-tölcsér (keyword funnel) 3 csoportba osztja a kulcsszavakat:

 • A tölcsér teteje: általános keresés a témában, esetünkben például „fürdőszoba felújítás”
 • A tölcsér közepe: termékkategóriákra keresés, esetünkben például „csempe árak”
 • A tölcsér alja: vásárlás előtti utolsó körök, esetünkben például: „zalakerámia carneval 15×15”

 

Ahogy haladunk lefelé a tölcsérben, a keresések száma is rendre csökken. A tölcsér tetején lévő kifejezések tipikusan blogtémák, egy-egy kereskedelmi oldalt nehéz ezekre optimalizálni és ezek jellegük miatt vásárlásra nem konvertálnak jól. Ismeretterjesztésre, a márkánk ismertségének növelésére, esetleg hozzáadott szolgáltatások értékesítésére viszont kiválóak lehetnek, és elég keresettek ahhoz, hogy ezt a ziccert ne hagyjuk ki.

A tölcsér közepén levő kifejezéseket jellemzően termékkategória oldalak optimalizálására érdemes használni, míg a legalul lévők egyértelműen termékoldalakra valók.

 

Termékoldalak, termékkategóriák

A termékoldalakon viszonylag könnyű a helyzet, a terméknevek „adják magukat”. A kulcsszókutatás során az egyes szinonimák között érdemes választanunk, illetve ellenőrizni a keresettségeket. Előfordulhat, hogy egy-egy termék keresettsége nulla. Ez lehet a statisztika hibája (havi 10 keresés alatt a Google nem ad keresettségi adatot, s ezek az adatok egyébként sem pontosak), ekkor érdemes türelemmel bevárni azt az egy-két vásárlót, aki mégis erre keres. Ha egy-egy termék nulla keresettsége mellett tenni szeretnénk valamit, akkor rövidíthetjük az adott kifejezést vagy megnézhetjük a szinonimáját.

A termékkategória oldalak a keresőoptimalizálás igazi játékterei. A kulcsszókutatás nem csak jobb optimalizáláshoz kell, hanem azt is megtudhatjuk belőle, hogy az adott termékkategóriát hogyan hívják a legtöbben, elég csak a falburkolólap kontra csempe kérdésre visszagondolni. Nagyon fontos szempont, hogy a kategória besorolás menüként is meg fog jelenni, ezért elsősorban a látogatók szempontjait tartsuk szem előtt, a keresőoptimalizálás csak másodlagos. Sok olyan webshopot látni, ahol a menü tele van „szemetelve” keresőoptimalizálási szempontból ígéretesnek tűnő, külön-külön listaoldalra vezető linkkekkel, melyek között érdemi különbség nincsen. Ez az oldal használhatóságát rontja, azaz, amit esetleg az egyik oldalon megnyerünk, elveszíthetjük a másikon.

 

 

 

A kulcsszókutatás eszközei

Három különböző célra használhatunk online eszközöket:

 • kulcsszóötletekhez
 • a keresettségi számokhoz
 • konkurenciavizsgálathoz

Régebben az elsőrendű eszköz a keresőoptimalizáláshoz is a Google Keyword Planner volt, de ezt inkább a Google Ads (régebben: AdWords) rendszeréhez optimalizálták, ezért alternatív eszközöket érdemes használni. Ezek az alábbiak:

 • Google Ads Keyword Planner: Elsősorban kampányok tervezésére alkalmas eszköz, de korlátozottan lekérdezhetünk belőle kulcsszó adatokat is. Hasznos, ha konkurens oldalak által használt kulcsszókészletet szeretnénk feltérképezni.
 • Google Trends: Ha érdekel minket egy-egy kulcsszó keresettsége bizonyos időszakban, illetve egy-egy kulcsszó változatainak teljesítménye.
 • Übersuggest: Neil Patel szolgáltatása, ez az egyik legjobb, ingyenes. Az ékezeteket nem kezeli jól, de erre elég egy makrót írni Excelben és túl vagyunk rajta. Akár több kulcsszót is lekérdezhetünk egyszerre.
 • Keywordtool.io: A keresettségi adatok csak előfizetéssel érhetők el, egyszerre csak egy kulcsszó változatait és kapcsolódó kulcsszavait kérdezhetjük le vele, de jól kezeli az ékezeteket.
 • Moz.com keyword explorer: Regisztrációval lekérdezhető korlátozott mennyiségű kulcsszó, egyenként. Az összes többi előfizetéses szolgáltatása viszont nagyon hasznos.

 

Mit kezdjünk a maradékkal?

Ha túl vagyunk a kulcsszókutatáson és a -kiválasztáson, felmerül a kérdés, mi legyen azokkal a kulcsszavakkal és kifejezésekkel, amiket nem használtunk fel? Nagyon sok ilyen szó van, óriási keresettségekkel, ezekre a jövőben még szükségünk lehet. Tároljuk őket külön, egy-egy csoportjukra (például a lokációt is tartalmazó kulcsszavakra) külön keresőoptimalizálási projektet indíthatunk a jövőben./kosarertek.hu/

Vissza

Díjátadó képek

2019. 12. 03.
18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing T…
Bővebben

Íme 2019 legjobb honlapjai!

2019. 11. 28.
18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing T…
Bővebben

Lezárult Az Év Honlapja nevezési időszaka

2019. 11. 07.
Véget ért 'Az Év Honlapja' pályázat nevezési időszaka tegnap éjfélkor. 182 látványos honlap, applikáció kreatív és technológiai megoldás és marketing kampány érkezett összesen 2…
Bővebben
További hírek