Mi tartozik a Kultúra kategóriába?

2021-11-02

A kifejezés alatt általános értelemben egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességét vagy szűkebb meghatározás szerint az ún. „magas kultúrát” értjük. Hagyományos értelemben a társadalom szellemi élete.

A kultúra fogalmának az értelmező kéziszótár három jelentést tulajdonít:

 

  • Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A civilizációval szembeállítva pedig, amely a technikai fejlettséget jelenti, a szellemi javak és a műveltség tartozik ide.
  • A második jelentésben a kultúra egy személy művelt mivoltára vonatkozik.
  • A harmadik jelentésben a kultúra valaminek a termesztését, illetve biológiai értelemben tenyészetet jelent. A szó eredeti „földet művelni” értelmében mezőgazdasági kultúráról beszélhetünk (növénykultúra, gombakultúra stb.).

 

A „kultúra” körülírására nincs egységes definíció. Korok, társadalmak és egyes tudósok mind különböző módon határozták meg, hogy mi a kultúra. A kultúra gyökereinek kutatása egybe fonódik az emberi társadalom kezdetének meghatározásával. Azonban az eltérő és különböző kulturális jegyek értelmezés különbségé miatt nem kijelenthető, hogy mikor volt a kultúra kezdete.

 


Kultúra kategóriába nevezhető minden olyan weboldal, mely valamilyen módon a kultúra szolgálatában áll, ezzel segítve elő annak fejlődését. Az elbírálás során nagyon fontos szempont az esztétikum, az igényes kivitelezés. Az eddig nevezett honlapok fő profilja a művelődés támogatása, esetleges programkínálat az oda látogatók számára. Nemcsak információkat nyújtanak, hanem másodlagos feladatuk lehet például a jegyértékesítés is, ezáltal több funkciót képesek betölteni.

 

 

Szeretettel várjuk a nevezőket a Kultúra kategóriába ’Az Év Honlapja’ pályázaton!

Vissza

December 1. éjfélig nevezhetsz 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. 11. 30.
Még nem adtad be pályázatod ‘Az Év Honlapjára’? Ne hagyd az utolsó pillanatra vállalkozásod nagy lehetőségét! Már csak 3 nap van a határidőig, jelentkezz még ma! Fejle…
Bővebben

Nevezz ’Az Év Honlapja’ pályázatra december 1 éjfélig!

2022. 11. 14.
Még nem adtad be pályázatod ‘Az Év Honlapjára’? Ne hagyd az utolsó pillanatra vállalkozásod nagy lehetőségét! Már csak 2 hét van a határidőig, jelentkezz még ma!
Bővebben

UI és UX, amit tudnod kell róluk

2022. 11. 08.
A UX és a UI olyan rövidítések, amelyek mindössze két- két betűből állnak, mégis nagyon nagy jelentőséggel bírnak. A weblapszerkesztés legösszetettebb folyamatai, amelyeknek célja, hogy…
Bővebben
További hírek