Mi tartozik a Kultúra kategóriába?

2021-11-02

A kifejezés alatt általános értelemben egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességét vagy szűkebb meghatározás szerint az ún. „magas kultúrát” értjük. Hagyományos értelemben a társadalom szellemi élete.

A kultúra fogalmának az értelmező kéziszótár három jelentést tulajdonít:

 

  • Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A civilizációval szembeállítva pedig, amely a technikai fejlettséget jelenti, a szellemi javak és a műveltség tartozik ide.
  • A második jelentésben a kultúra egy személy művelt mivoltára vonatkozik.
  • A harmadik jelentésben a kultúra valaminek a termesztését, illetve biológiai értelemben tenyészetet jelent. A szó eredeti „földet művelni” értelmében mezőgazdasági kultúráról beszélhetünk (növénykultúra, gombakultúra stb.).

 

A „kultúra” körülírására nincs egységes definíció. Korok, társadalmak és egyes tudósok mind különböző módon határozták meg, hogy mi a kultúra. A kultúra gyökereinek kutatása egybe fonódik az emberi társadalom kezdetének meghatározásával. Azonban az eltérő és különböző kulturális jegyek értelmezés különbségé miatt nem kijelenthető, hogy mikor volt a kultúra kezdete.

 


Kultúra kategóriába nevezhető minden olyan weboldal, mely valamilyen módon a kultúra szolgálatában áll, ezzel segítve elő annak fejlődését. Az elbírálás során nagyon fontos szempont az esztétikum, az igényes kivitelezés. Az eddig nevezett honlapok fő profilja a művelődés támogatása, esetleges programkínálat az oda látogatók számára. Nemcsak információkat nyújtanak, hanem másodlagos feladatuk lehet például a jegyértékesítés is, ezáltal több funkciót képesek betölteni.

 

 

Szeretettel várjuk a nevezőket a Kultúra kategóriába ’Az Év Honlapja’ pályázaton!

Vissza

A Művészet Jövője: Az NFT-k és a Digitális Műalkotások

2024. 07. 17.
A művészet és a technológia kapcsolata mindig is egy izgalmas kérdés volt, de az utóbbi években az NFT-k (Non-Fungible Tokens) megjelenése új dimenziót nyitott meg a digitális művészet…
Bővebben

Legyen a Tiéd Az Év Applikációja!

2024. 07. 16.
Az Év Applikációja díj elnyerése nem csupán presztízst jelent, hanem egyben elismerést is a digitális innováció és a felhasználói élmény terén. Az idei pályázat különösen izgalmas, hisz…
Bővebben

Jelenkezz AI alapú marketing megoldások kategóriában

2024. 07. 12.
AI alapú marketing megoldások Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem eg…
Bővebben
További hírek