A működőképes és hatásos márkanév jellemzői

A márka maga az eredmény
2024-05-08

Vásárlási döntéseinkre a márkák jelentős hatást tudnak gyakorolni. Él a fejünkben egy kép egy adott termékről vagy szolgáltatásról, ezáltal vélt vagy valós előnyöket társítunk bizonyos márkákhoz. 

A márkák az online világban is utolérnek minket: amikor az interneten böngészünk vagy a közösségi médiát használjuk.

 

Egy márkanév sokkal több, mint egy speciális tulajdonnév: a márka neve (együtt annak dizájnjával, logójával, színeivel) az egyik legértékesebb tulajdona lehet egy vállalkozásnak. A márkanév alapján ismeri fel a (potenciális) fogyasztó a márkát: a néven keresztül hívja elő mindazon tulajdonságokat, előnyöket és élményeket, amiket a márkával összekapcsol. 

Egy márka, illetve annak neve messze túlmutat önmagán: már önmagában eladhat termékeket. Értékeket és cégfilozófiát szimbolizál. Képeket, élményeket, elvárásokat aktivál, vagy éppen egy korábbi negatív élmény miatt arra ösztönöz, hogy lépjünk egy polccal tovább a boltban.             
 

Közismert márkanevek példáival elhoztuk nektek a “tökéletes” márkanév jellemzőit: 

– Legyen egyszerű szó: könnyen megjegyezhető és kiejthető. Például: Apple

– Legyen megkülönböztető ereje: emelkedjen ki a versenytársak közül, legyen könnyen azonosítható és más, mint a többi piaci résztvevő. Például: Coca-Cola

– Legyen jelentése: a márkanév legyen összhangban a termék vagy szolgáltatás lényegével vagy a márka üzenetével. A jelentésteli márkanév összefüggést hoz létre azzal, amit a márka a fogyasztóknak kínál. Például: Nike (Niké a görög mitológiában a győzelem istennője)

– Hasonlítson kiejtésben a névvel jelzett termékcsoportra: ez segít a célközönségnek a könnyebb azonosításban és a megjegyezhetőségben. A trendek követésének az az előnye, hogy a fogyasztó a márka nevét hozzárendeli egy termékcsoporthoz. Például: Spotify

– Hívjon elő mentális képeket: kapcsolódjon érzelmekhez, élményekhez vagy elvárásokhoz. A fogyasztó először a névvel találkozik, ezért érdemes olyan nevet választani, amely segíti a befogadó számára a jelentésalkotást. Például: Dove (jelentése: galamb, a márka pedig testápolással foglalkozik). 

– Legyen érzelmet kifejező, illetve érzelmileg telített szó: a márkanév a fogyasztóban is hozzon létre érzelmeket. Egy ilyen márka nem csupán egy terméket, vagy szolgáltatást, hanem az asszociációk által egy életérzést is képes eladni. Például: Amazon: több, mint egy e-kereskedelemmel foglalkozó cég, hiszen  a vásárlói számára a kalandot, felfedezést, és sokszínűséget jelképezi.

– Legyen benne hangismétlés, mint például alliteráció vagy rím, ez fokozza a megjegyezhetőséget és hatásosságot. Például: Dunkin' Donuts

– Használja fel a morfémák jelentését: az apróbb jelentéshordozó egységek felhasználása a névben a nyelvi jelentések sokszínűsége miatt komplex jelentést ad a márkának. Például: Under Armour. A márkanév összetétele arra utal, hogy az "UnderArmour" termékeket közvetlenül a test alatt viselik, védelmet nyújtva a sportolóknak.

– Használja fel a fonémák keltette képeket: a hangok vagy betűk használata egy pozitív képet vagy valamilyen hangulatot kelthet a fogyasztóban, különlegessé téve a márka nevét. Például: Rapid City Rush nevű jégkorongcsapat. A "rapid" hangja gyorsaságot és sebességet sugall, míg a "rush" hangja izgalmat és lendületet jelent.            

A hatásos márkanév elősegíti azt, hogy egy márka ne csak termékeket vagy szolgáltatásokat jelöljön, hanem érzelmeket, élményeket és értékeket közvetítsen a fogyasztók számára. A felsorolt jellemzők lehetővé teszik, hogy a márka megkülönböztethető legyen, kiemelkedjen a versenytársak közül és pozitív élményekkel gazdagítsa a (potenciális) fogyasztót.

 

(forrás:Kovács László: Márka és márkanév c. könyv)

 

Vissza

Jelenkezz AI alapú marketing megoldások kategóriában

2024. 07. 12.
AI alapú marketing megoldások Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem eg…
Bővebben

Mesterséges intelligencia (MI) használata a Labdarúgó-Európa-bajnokságon

2024. 07. 10.
A mesterséges intelligencia használata már számos területen elterjedt, használata a sportokban is hatalmas újítást jelent. A Labdarúgó-Európa-bajnokságon (foci EB) különböző módokon has…
Bővebben

Jelentkezz Agrár kategóriába!

2024. 07. 08.
Az agrárszektor ma már nem csak a hagyományos mezőgazdaságról szól, hanem a modern technológiák és innovatív megoldások színtere is. A precíziós gazdálkodás, a drónok használata, a szen…
Bővebben
További hírek