Az első lépések a hatékony a videós marketinghez

2016-09-02

Sok cégvezető fejében szöget ütött már a gondolat, hogy kéne valami videó a marketingbe, hiszen olyan divatos dolog manapság. A gondolat jó, a videók tényleg működnek. De nem mind. Mutatjuk, mit kell mindenképpen átgondolnia!

A videós tartalmak átvették az uralmat a neten , a fogyasztók egyre szívesebben választják ezeket a szövegek helyett. A SEO-ban is egyre fontosabb szerepük van, és a szakértők szerint a videós hirdetések hatékonysága is egyre inkább nő. Az Egyesült Államokban végzett kutatások igazolják, hogy nagymértékben növeli a bizalmat, ha nem csak szöveg és állókép, hanem filmes elemek is láthatóak egy weboldalon.

Persze az online világban folyamatosan vannak trendek, amelyek fellángolnak, majd eltűnnek a süllyesztőben, de egyre biztosabban állíthatjuk, hogy a videó felemelkedése nem ilyen. Az online videókhoz egyre komolyabb infrastruktúra épül és egyre nagyobb nézőközönséget tudnak kialakítani maguknak. Már ha jók.

A cégek nagy része már érzi, hogy kezdeni kell valamit ezzel a videó dologgal, de fontos hangsúlyozni, hogy nem elég, ha van videós tartalmunk, ha nem elég jó, semmit nem fogunk elérni vele.

Ha már csináljuk, csináljuk jól!

Az első és legfontosabb dolog, hogy megfelelő minőséget hozzunk létre itt is – mint remélhetőleg minden más területen. A termékünket bemutató, videó, vagy az egyik szakértő kollégánk által elmondott bemutató is a cégünket tükrözi. Ez közhelynek hangzik, mégis úgy tűnik, sokan elfeledkeznek róla.

Vagyis nagyon rossz ötlet az otthoni kis kamerát felállítani egy, az irodai neonnal megvilágított szobában, és ott mutatni be a legújabb, minőségi termékünket úgy, hogy az egyik vonakodó kollégát lökdössük a kamera elé. Még a felhasználók által készített termékteszt videók közül is azok érnek el nagyobb nézettséget, amelyek profinak tűnnek, egy cég esetében ez a minimum elvárás.

Hogy nem vagyunk videós szakemberek, mert mondjuk, fúrógépeket árulunk? Esetleg kazánt, vagy éppen adózási tanácsadást? A felhasználó szempontjából teljesen mindegy. Ha amatőrnek néz ki a film, amit lát, az egész cége akként fogja elkönyvelni.

Szóval, ha már csináljuk, csináljuk profin! Ennek a legjobb módja, ha egyszerűen keresünk egy szakembert, aki ezzel foglalkozik. A legtöbb esetben ez bizonyul a legjobb megoldásnak (mindenki próbált már maga megszerelni otthon valamit. Mondjuk a mosógépet, ahol sikerült úgy elrontani valamit, hogy végül a dupláját fizettük ki a javításért.)

Persze, felbérelni egy profit pénzbe kerül. De végül is az elkészült videótól is azt várjuk, hogy pénzt hozzon nekünk! Ha úgy döntünk, hogy mégis a szakértőn spórolnánk, be kell szereznünk legalább valamilyen szinten profi felszerelést – kamerát, hátteret, lámpákat – a megfelelő minőség eléréséhez, és rengeteg időt fordítani arra, hogy megtanuljuk ennek a szakmának az alapjait. Idő és pénz egy kétséges kimenetelű termékért, vagy kalkulálható költség, joggal elvárt magas minőség úgy, hogy nem is nekünk kell dolgozni vele – szerintünk az utóbbi egyértelműen jobban megéri.

Minek ez az egész?

Csak azért, mert most mindenki ezt csinálja, nem érdemes videós tartalmak gyártásába kezdeni. A videó legyen tudatosan beépített eleme a kommunikációnknak, vagyis tudjuk, hogy mit akarunk elérni és közölni vele!

Meg kell határozunk, hogy mi a célja az adott, pár perces felvételnek. Új, potenciális ügyfeleket akarunk megszólítani? Leadeket akarunk generálni, vagy eladni egy konkrét terméket? Vagy a meglévő vevőinkkel szeretnénk közölni valamit? A videó nem szólhat mindenkinek – ahogy egy jó hirdetési szöveg sem. És nem is tudunk benne túl sok mindent elmondani – ha még nézhető hosszúságot szeretnénk tartani. Ahhoz, hogy hatékony módon tudjuk elkészíteni, pontosan ki kell tudnunk, hogy mi a cél vele.

De ki nézi meg?

Ahhoz, hogy olyan videót készítsünk, amit meg is néznek majd, a legjobb megoldás, ha egy történetet mondunk el. Persze működnek a cuki cicák is (meg a gyerekek és a nők, ez már hivatalos), de ha ez nem kapcsolódik kifejezetten a mondandónkhoz, ennél kreatívabb tartalmat kell kitalálnunk.

Használjunk szimpatikus karaktereket és beszéljünk arról, hogy milyen problémájuk volt és azt hogyan oldották meg – a mi termékünk segítségével. Álljunk ellen a késztetésnek, hogy a termékünk minden egyes elemét részletesen bemutassuk (ez is működhet, de az ilyen típusú „segítő” videók egészen más kategóriában tartoznak), és inkább koncentráljunk egy elégedett vevőre, aki elmondja a sztoriját!

Ha elkészült a videónk, még ha tényleg jól sikerült is, még messze vagyunk a sikertől. El kell juttatnunk az ügyfelekhez. A megfelelő csatorna megtalálásához ismét nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, kinek is szól a tartalom, amit nagy gonddal előállítottunk. A szakértők szerint a csatorna, amin eljuttatjuk a produktumot az ügyfelekhez annyira fontos, hogy valójában a legjobb, ha ezzel kezdjük a tervezést és még azelőtt döntünk róla, mielőtt egyáltalán a forgatókönyvünknek nekilátnánk.

A cikk az Entrepreneur.com bejegyzése alapján készült.
piacesprofit.hu

Vissza

A Művészet Jövője: Az NFT-k és a Digitális Műalkotások

2024. 07. 17.
A művészet és a technológia kapcsolata mindig is egy izgalmas kérdés volt, de az utóbbi években az NFT-k (Non-Fungible Tokens) megjelenése új dimenziót nyitott meg a digitális művészet…
Bővebben

Legyen a Tiéd Az Év Applikációja!

2024. 07. 16.
Az Év Applikációja díj elnyerése nem csupán presztízst jelent, hanem egyben elismerést is a digitális innováció és a felhasználói élmény terén. Az idei pályázat különösen izgalmas, hisz…
Bővebben

Jelenkezz AI alapú marketing megoldások kategóriában

2024. 07. 12.
AI alapú marketing megoldások Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem eg…
Bővebben
További hírek