Sablon alapú keretrendszerek (Wordpress, Joomla) alkalmazása Az Év Honlapja pályázaton

2017-10-20

Semmi sem tiltja ezen eszközök alkalmazását. Ha visszatekintünk a korábbi pályázatokra, száznál több hasonló megoldás szerepelt a pályaművek között. Sikerük vagy sikertelenségük csak a kreativitáson és a honlap megjelenésén múlt. Egy korábbi pályázónk egy blogbejegyzésben (Egyedi webdesign vagy sablon weboldal? – groteszk.hu) nagyon jól összefoglalta az egyedi fejlesztés és a sablon alapú keretrendszerek előnyeit és hátrányait. Ebből emelek ki néhány megállapítást.

Weboldal sablonok

Sokan úgy gondolják, hogy egyedi weboldalt, arculatot terveztetni drága mulatság és nem utolsó sorban fölöslegesen hosszadalmas művelet, ami könnyen kikerülhető egy sablon megvásárlásával. Természetesen a weboldal sablon alapú fejlesztésnek is megvan a maga helye, tekintsünk át néhány érvet az alkalmazásuk mellett:

Olcsó. Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt sablon mellett dönt valaki, az ár. Ha szerencsénk van 10-20 dollárért lehet egy tetszetős sablonunk. Ezután ne csodálkozzunk, ha találkozunk az interneten majd egy másik, a mienkkel tökéletesen megegyező oldallal, ugyanis ezeket a sablonokat korlátlan számban eladhatja a készítője. Létezik a sablonoknak ún. exkluzív változata is, ami jóval magasabb összegbe kerül. Azt jelenti, hogy nem adják el másnak. Innentől kezdve azonban a 20 dollár rögtön többszáz dollár lesz.

Gyors elkészülés. Ha az ember elég kompromisszumképes, kiválasztja az igényeihez legközelebb álló sablont, kifizeti és 10 percen belül már meg is kapja a sablon pakkot, mondjuk egy szép tömörített állományban. Ezután az oldal tartalmát rendszerezi, fénykép illusztrációkat gyűjt és készen áll az új oldal a feltöltésre.

Otthoni “barkács” lehetősége. A megérkezett sablonnal elkezdhetünk mi magunk is foglalkozni, de túl sokra nem fogunk menni, hacsak nem rendelkezünk megfelelő technikai képzettséggel vagy nincs egy weboldal motorunk ún. CMS rendszer köré építve pl. Joomla, Drupal, WordPress stb stb. Hogy ezeknek a CMS motoroknak mi az előnye – hátránya, az egyik másik cikknek lehet a témája.

Egyedi Web design

Egyedülálló megjelenés. Teljesen egyedi megjelenést kapsz, ami csak az adott vállalkozásra, termékre, szolgáltatásra jellemző, így az mindenki másétól eltérő, így megjegyezhető lesz. Tökéletesen alkalmazkodik a vállalkozás igényeihez. Az egyik legfontosabb kérdés szerintem. Tervezési fázisban a fejlesztő megismerkedik a cég korábbi kommunikációjával, megismeri célpiacát, stratégiáját, értékesítési folyamatait és ez alapján ad javaslatot az oldal funkcióira.

Skálázható. Csak úgy, mint a rugalmasság, a jövőbeni igények szem előtt tartása is feladata a profi tervezésnek. Egy jó web fejlesztő csapat ugyanis a honlap tervezése közben figyel arra, hogy mit szeretnél még fejleszteni a jövőben és együtt dolgozva veled úgy alakítja ki oldaladat, hogy az technológiailag alkalmas legyen a tovább fejlesztésre.

Keresőbarát. Ha megbízol egy jó weboldalkészítő céget, jó esélyed van rá, hogy keresőbarát honlapot tervez neked alapáron. Weboldalad háttér kódolásának minősége ugyanis nagyban befolyásolja oldal sikerét a keresőkben. Az olcsó template oldalak a legritkább esetben ilyenek, amiket aztán hosszadalmas munkával lehet csak átalakítani. 

Usability. Látogatókat szerezni egy honlappal az egy dolog. Élményt szerezni nekik azzal, hogy könnyen megtalálják amit keresnek, az egy másik story.

Friss. A sablonokkal szemben, amik akár sok sok éve is készülhettek, egy igazán jó webfejlesztő cég nem a mai elvárt átlagot nyújtja, hanem törekszik a következő 5 évben is helytálló munkát készíteni. A sablonokból is lehet élő, egyedi hatású weboldalt készíteni némi kreativitással, ugyanakkor egy rosszul megfogalmazott briefing, vagy a fejlesztő érdektelensége az egyedi fejlesztést is zsákutcába viheti.

/Eszes István - A zsűri elnöke, BGE - egyetemi tanár/ 

Vissza

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben

AI alapú marketing megoldások

2024. 04. 15.
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem egy olyan eszköz, amely lehe…
Bővebben

“Az oldal elindítását nem lezárásának, hanem sokkal inkább valami új kezdetének tekintjük.”

2024. 04. 13.
Mai interjúnkban a Szerencsejáték Zrt. csapatát kérdeztük, akik E-kereskedelem kategóriában Minőségi, Márkasite kategóriában pedig Az Év Honlapja díjat nyerték el.  Nagy figyelmet…
Bővebben
További hírek