Webdesign trendek 2019

2019-02-26

A világ állandó változásban van, és ezalól természetesen a webdesign sem kivétel. Habár a felhasználók többségének fel sem tűnnek az újabb trendek, ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek. Ezek természetesen nem egyik pillanatról a másikra mennek végbe, hanem szépen idővel alakulnak ki. Webszerkesztőként pedig érdemes ezeket követnünk, hiszen megmutatják, hogy éppen mit szeretünk vagy mit utálunk és hogy hová tartunk. Minél tisztább előttünk a kép, annál jobban megértjük mire van igénye a célközönségünknek. 

Ami korábban "menőnek" számított az nem biztos, hogy idén is megállja a helyét, különösen igaz ez, ha egy régebben készített weblapról van szó, amely azóta sem esett át egy alapos redesignon. Segítségképpen összegyűjtöttünk a 2019-ben várható trendeket, amelyek ismerete hozzájárulhat egy sikeresebb, "designosabb" weboldal kialakításához.

◾ Megtört rácsok és aszimmetrikus elrendezés

Évek óta jelen van a webdesignban, de úgy tűnik, hogy még gyakrabban fogunk találkozni vele a weboldalakon. A megtört rács abban különbözik a szabályos rácstól, hogy nem a megszokott rendet követik a weboldal egyes elemei. Ezáltal különbözni tudnak a többiektől, amely segítségével könnyebben felhívhatják magukra a figyelmet.

◾ Szabálytalan elemek a designban

Egyre jobban távolodunk a szabályos formáktól, helyüket átveszik a nem mértani formák. Ezek nem a megszokott négyszögek, körök vagy háromszögek, vagy bármilyen egyenes körvonalakkal behatárolható elemek, hanem szabálytalannak tűnő alakzatok. Az ilyen formák által közelebb kerülhetünk a felhasználókhoz, megközelíthetőbbé, elérhetőbbé válik a weboldal.

◾ Színek nélkül

Ezek a weboldalak jobban felhívják magukra a figyelmet, mint ha a megszokott módon 2-5 szín felhasználásával épülnének fel. Tovább is egyszerűsítheted a dolgot, ha elhagyod valamennyi színt (a fekete, fehér és szürke semleges színek, nem számítanak színnek a designban) a weboldaladról. Ha a szín hiányzik, a világot másképp látjuk: a textúrák és formák világossá válnak, és a világ észrevehetően lassabbnak tűnik. A fehér önmagában tiszta és szabad, míg a fekete erős és magabiztos. Kombináld ezeket, és egy különleges megjelenítést kapsz. 

A színek jelentéséről ebben a cikkben olvashattok >>

◾ Szürreális design

A rajzfilmszerű illusztrációk és felhasználói felületek célja: ne legyen unalmas és újszerűnek hasson. Nem számít, hogy kit szólítanak meg ezek a grafikák, a lényeg, hogy érdekes legyen, és legfőképpen figyelemfelkeltő. Ezt persze nem mindenki engedheti meg magának. Minél szélesebb a közönségük, annál semlegesebbnek kell lennie a designnak.

◾ Retro betűtípusok

A talpas (serif) betűk eddig jellemzően a nyomtatott offline anyagokon volt jelent. Talán ismered azt a mondást, hogy "Serif betűtípusok nyomdába, a sans-serif-ek pedig a képernyőre valók". Na, ez már nem így van, egyre nagyobb teret hódítanak meg maguknak az online felületeken is.

◾ Micro-interakciók 

A mikro-interakciók lényege, hogy meglepjék a felhasználót, ugyanis minden akcióra valami válasz érkezik. Nagyban növeli felhasználói felület igényességét és használhatóságát. Segít megérteni a rendszer működését vagy egyszerűen csak beszippantja és nem engedi el a felhasználót.

◾ Sötét hátterek

A vibráló színek és a jelentőségteljes gradiensek a sötét felületeken mutatnak a legjobban. A sötét témák továbbra is maradnak, csak egyre kifinomultabbá, elegánsabbá válnak. Mindez persze a felhasználói élmény rovására válhat, hiszen, ha minden színes, akkor hogyan emelünk ki elemeket a weboldalon?

◾ Minimalizmus 

Ez az egyik legklasszikusabb és időtlenebb webdesign trend. Ha kevesebb elem és tartalom található a weboldalon és jól tervezett, akkor pontosan megmutatja a felhasználónak, hogy mit keres. 2019-ben a minimalizmus továbbra is dominál a digitális tájképben. 

◾ Mobilbarát weboldal

A mobil böngészés határozottan felülmúlta az asztali internetezést. Erre pedig a tervezésnél is figyelni kell, ugyanis az érintőképernyők más igényeket támasztanak. 2019-ben elengedhetetlen, hogy mobiltelefonokra is optimalizáljunk.

Vissza

Hogyan válassz megfelelő domain nevet?

2021. 09. 09.
Fontos, hogy jól megfontolt, alaposan átgondolt döntés legyen, amit hosszú távon alkalmazhatsz, és később sem fogsz megbánni. Legyen könnyen leírható, 2-3 szónál ne legyen több, és ami…
Bővebben

Semmelweis Egyetem - az oktatás, kutatás és betegellátás honlapja

2021. 09. 07.
Már megy a 2021-es 'Az Év Honlapja' pályázatra a nevezés! Október 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat! Ha még mindig nem neveztetek, ne habozzatok! Olvassátok el a Semmelweis…
Bővebben

Valami új, mégis már ismert: új kategóriánk, az Ipari weboldalak

2021. 08. 31.
‘Az Év Honlapja’ a 2021-es évben jubileumi születésnapját ünnepelve 2 új kategóriával bővült, amelyből az egyik az Ipari weboldalak!
Bővebben
További hírek