Mi az a reszponzív design?

2019-08-26

A reszponzív design a weboldalnak egy olyan kialakítása, amelyik rugalmasan alkalmazkodik a különböző böngészők képernyőjének méretéhez annak érdekében, hogy optimális megjelenést biztosítson a felhasználónak minden böngészésre alkalmas eszközön, legyen az desktop, laptop, mobil, vagy tablet. A reszponzív design a legkényelmesebb és legteljesebb felhasználói élményt biztosítja a látogatónak bármilyen eszközön böngészik weboldaladon. A reszponzív designt az egyre többféle méretű kijelző megjelenése hívta életre. Egy olyan megoldásra volt szükség, mely mobiltól a tableten keresztül az asztali PC-kig, minden eszközön képes megjeleníteni egy weboldalt azonos URL alatt, közel azonos designnal és tartalommal. A korábbi fix szélességű elrendezéssel készülő weboldalak már nem tudtak optimálisan megfelelni a mobileszközök által támasztott igényeknek.

Miért fontos?

Tehát, mint látjuk, a reszponzív weboldalak olyan weboldalak, melyek igazodnak minden kijelzőmérethez és felbontáshoz. Nem csak asztali gépek képernyőihez, hanem mobilok és tabletek kijelzőihez, sőt most már gyakran tévékhez is.

A felhasználók 80 százaléka egyébként nem hajlandó mobilon olyan weboldalt megnézni, amely nincs mobilra optimalizálva. Arról nem is beszélve, hogy a Google is hátrébb sorolja azokat a weboldalakat, melyek nem mobilbarátak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy most már csak a mobilos webdesignra kellene figyelni, hiszen a felhasználók 83 százaléka azt várja el, hogy laptopon folytathassa a mobilon megkezdett böngészést. Ahhoz, hogy ennek az elvárásnak megfeleljen a weboldalad reszponzívnak kell lennie.

Milyen előnyei vannak a reszponzív designnak?

  • Reszponzív design esetén csökken a visszapattanási arány, hiszen a mobilról érkezők is jól tudják használni ezeket az oldalakat, amikor megnyitják. Ez az előny pedig meg fog mutatkozni a Google találati rangsorolásánál, mely figyelembe veszi a látogatásokat és a visszapattanásokat.
  • Egy szeparált mobiloldalhoz képest gyorsabb lesz a weboldalad, hiszen nincsen tele átirányításokkal a mobilos oldalakra. A gyorsaság pedig szintén befolyásolja a rangsorolást.
  • Hosszú távon gazdaságosabb egy reszponzív oldalt működtetni, hiszen mindig csak egyszer kell belenyúlni a kódba vagy a tartalomba, nem pedig külön mobilos és desktopos verziót kezelni, akár fejlesztésről, akár a tartalom bővítéséről legyen szó.

Miként jutunk el ide?

Amikor mobil-first designról beszélünk, akkor az alatt azt értjük, hogy először a mobil weboldal készül el, és csak ezután kerül sor a desktop verzió megalkotására. Több oka is van, hogy ez a régi elv miért működik még mindig remekül:

  • A mobil weboldalakon általában több használhatósági problémába futunk bele, ami általában a korlátozottabb kijelzőméretnek köszönhető. Ezért jobb megoldás a mobil-designnal kezdeni.
  • Könnyebb ezután felskálázni a mobilverziót asztalivá, mint fordítva.
  • A mobil-first design sokkal jobban rákényszerít arra, hogy átgondol, mi az ami vizuális és funkcionális szempontból elengedhetetlenül fontos a weboldaladon.

Mire figyelj a reszponzív design kialakításánál?

Akadályok eltüntetése

A legfontosabb egy mobilra optimalizált weboldalnál, hogy az elsődleges célokra összpontosítson. Ilyen elsődleges cél például egy termék megrendelése. De mondjuk a hírlevél-feliratkozás már csak másodlagos cél. Az a fontos, hogy semmi se akadályozza a felhasználót az elsődleges cél elérésében.

Tervezz az ujjakra!

Az egyik nagy különbség asztali gépek és mobileszközök között, hogy utóbbiakat az ujjainkkal irányítjuk, a másik pedig az, hogy a monitor az asztalon szokott lenni, az okostelefon pedig a kezünkben (többnyire). Ezek olyan különbségek, melyek meghatározzák, hogy miként tervezzük meg a fontos UI elemeket, melyekkel a felhasználók interakcióba lépnek.

Ne feledkezz meg a horizontális tájolásról!

A mobilokat nem csak függőleges, hanem vízszintes tájolásban is használjuk. A navigációval általában nincs gond, ugyanakkor a görgetés már nehezebbé válik, ami különösen azért gond, mert ilyenkor többet kell görgetni. Át kell tehát gondolni a vízszintes elrendezésnél alkalmazható töréspontokat is.

forrás: https://webshark.hu/hirek/reszponziv-design/
Vissza

Díjátadó képek

2019. 12. 03.
18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing T…
Bővebben

Íme 2019 legjobb honlapjai!

2019. 11. 28.
18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing T…
Bővebben

Lezárult Az Év Honlapja nevezési időszaka

2019. 11. 07.
Véget ért 'Az Év Honlapja' pályázat nevezési időszaka tegnap éjfélkor. 182 látványos honlap, applikáció kreatív és technológiai megoldás és marketing kampány érkezett összesen 2…
Bővebben
További hírek