A blockchain-ről röviden

2020-08-11

Az adat, mint erőforrás kiaknázása és kezelése a 21. század részévé vált. Ugyan sokan még csak a felszínt kapargatják, megelégednek a minimummal, mások azonban már a holnapot tervezik komplex programjaiknak a megalkotásával. Erre egy remek példa a blockchain technológia.

A blockchain (magyarul blokklánc), használatával egyre gyakrabban találkozhatunk a magyar és a nemzetközi piacon is. Ennek számos oka van, leginkább az egyre komolyabb adatvédelemi szabályozások. A blockchain-t általában a pénzügy világával és a kriptovalutákkal kötik össze, azonban gyakorlati felhasználása ennél jóval tágabb perspektívában is értelmezhető.

A bányász számítógépek a blokkok létrehozása során az adatokat karaktersorozatokká alakítják, melyeket hash-nek hívunk. Minden hash egyedi, ezért, ha egyetlen adat is megváltozik a tranzakcióban, a hash is megváltozik. Továbbá minden új hash tartalmazza az előző hash értékeit is, ezért nevezzük láncolatnak. Egy változtatás esetén, ebből kifolyólag a lánc többi tagja nem fogadja el a módosított blokkot és kiderül a módosítás.

A blockchain másik hatalmas előnye a biztonságos adattárolás mellett, hogy az adatok gyorsan és hatékonyan frissíthetőek. Decentralizált, azaz nincs központi szerv, ami megváltoztathatná az adatokat, ezért biztonságosabbá tehető az adatok tárolásának a védelme, akár hacker támadásokkal szemben is.

A kezdeti kriptovaluták mellett mostanra számos felhasználási területe van a blockchain-nek. Hasznosítható termékkövetési rendszer és okos szerződések létrehozására, ezen túl a különböző felek közti adatszolgáltatás és bankok közti számlavezetés biztonságosabb és precízebb kivitelezésére.

Mivel nem védi szabadalom, teljesen nyilvános, felhasználhatják akár vállalkozások, bankok és államok is. Éppen emiatt a közeljövőben számos egyéb területen találkozhatunk majd blockchain alapú megoldásokkal a mindennapjaink során.

Pont ezek emiatt a technológiai újítások miatt került be a kategóriáink közé idén a Blockchain is!

Vissza

A Művészet Jövője: Az NFT-k és a Digitális Műalkotások

2024. 07. 17.
A művészet és a technológia kapcsolata mindig is egy izgalmas kérdés volt, de az utóbbi években az NFT-k (Non-Fungible Tokens) megjelenése új dimenziót nyitott meg a digitális művészet…
Bővebben

Legyen a Tiéd Az Év Applikációja!

2024. 07. 16.
Az Év Applikációja díj elnyerése nem csupán presztízst jelent, hanem egyben elismerést is a digitális innováció és a felhasználói élmény terén. Az idei pályázat különösen izgalmas, hisz…
Bővebben

Jelenkezz AI alapú marketing megoldások kategóriában

2024. 07. 12.
AI alapú marketing megoldások Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem eg…
Bővebben
További hírek