A blockchain-ről röviden

2020-08-11

Az adat, mint erőforrás kiaknázása és kezelése a 21. század részévé vált. Ugyan sokan még csak a felszínt kapargatják, megelégednek a minimummal, mások azonban már a holnapot tervezik komplex programjaiknak a megalkotásával. Erre egy remek példa a blockchain technológia.

A blockchain (magyarul blokklánc), használatával egyre gyakrabban találkozhatunk a magyar és a nemzetközi piacon is. Ennek számos oka van, leginkább az egyre komolyabb adatvédelemi szabályozások. A blockchain-t általában a pénzügy világával és a kriptovalutákkal kötik össze, azonban gyakorlati felhasználása ennél jóval tágabb perspektívában is értelmezhető.

A bányász számítógépek a blokkok létrehozása során az adatokat karaktersorozatokká alakítják, melyeket hash-nek hívunk. Minden hash egyedi, ezért, ha egyetlen adat is megváltozik a tranzakcióban, a hash is megváltozik. Továbbá minden új hash tartalmazza az előző hash értékeit is, ezért nevezzük láncolatnak. Egy változtatás esetén, ebből kifolyólag a lánc többi tagja nem fogadja el a módosított blokkot és kiderül a módosítás.

A blockchain másik hatalmas előnye a biztonságos adattárolás mellett, hogy az adatok gyorsan és hatékonyan frissíthetőek. Decentralizált, azaz nincs központi szerv, ami megváltoztathatná az adatokat, ezért biztonságosabbá tehető az adatok tárolásának a védelme, akár hacker támadásokkal szemben is.

A kezdeti kriptovaluták mellett mostanra számos felhasználási területe van a blockchain-nek. Hasznosítható termékkövetési rendszer és okos szerződések létrehozására, ezen túl a különböző felek közti adatszolgáltatás és bankok közti számlavezetés biztonságosabb és precízebb kivitelezésére.

Mivel nem védi szabadalom, teljesen nyilvános, felhasználhatják akár vállalkozások, bankok és államok is. Éppen emiatt a közeljövőben számos egyéb területen találkozhatunk majd blockchain alapú megoldásokkal a mindennapjaink során.

Pont ezek emiatt a technológiai újítások miatt került be a kategóriáink közé idén a Blockchain is!

Vissza

Hogyan válassz megfelelő domain nevet?

2021. 09. 09.
Fontos, hogy jól megfontolt, alaposan átgondolt döntés legyen, amit hosszú távon alkalmazhatsz, és később sem fogsz megbánni. Legyen könnyen leírható, 2-3 szónál ne legyen több, és ami…
Bővebben

Semmelweis Egyetem - az oktatás, kutatás és betegellátás honlapja

2021. 09. 07.
Már megy a 2021-es 'Az Év Honlapja' pályázatra a nevezés! Október 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat! Ha még mindig nem neveztetek, ne habozzatok! Olvassátok el a Semmelweis…
Bővebben

Valami új, mégis már ismert: új kategóriánk, az Ipari weboldalak

2021. 08. 31.
‘Az Év Honlapja’ a 2021-es évben jubileumi születésnapját ünnepelve 2 új kategóriával bővült, amelyből az egyik az Ipari weboldalak!
Bővebben
További hírek