,,A segítő szakma legégetőbb kérdései valóban figyelemre és továbbgondolásra méltóak”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatot kérdeztük
2023-04-28

Mai interjúnkban bemutatkozik pályázónk, a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat Egyesület, akik Non-profit kategóriában Különdíjjal távoztak a díjátadóról. Solymári Dániel, főszerkesztőt kérdeztük az elmúlt évek legnagyobb szakmai és emberi kihívásairól, valamint a jövőbeni céljaikról.

 

Mit jelent számotokra Az Év Honlapja díj?

A Máltai Tanulmányokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fennállásának 30. évfordulóján indítottuk el abból a célból, hogy a több évtized alatt összegyűjtött tapasztalatot megosszuk a karitatív szakmában dolgozókkal és a nagyközönséggel is. A laphoz csatlakozó virtuális felületen nemcsak a nyomtatott szám írásai, hanem szélesebb körű információk is helyet kapnak: a lapbemutató kerekasztal-beszélgetések, illetve a szerzőkkel készült interjúk videó és podcast változatban is megtalálhatóak, valamint Utóhang rovatunkban az adott tematikára reflektáló tanulmányok is elérhetőek. Ezeket szerettünk volna minél szélesebb közönség elé tárni, mivel a segítő szakma lapjaként fontosnak tartjuk, hogy a karitatív munkát végzők vagy az iránt érdeklődők megfelelő tudásbázishoz jussanak, és a díj megszerzése hozzásegíthet ahhoz, hogy jelentősebb körhöz eljusson ennek a folyóiratnak a híre. 

Mi volt a motiváció arra, hogy megmutassátok magatokat a szakmai zsűri előtt?

A folyóirat fennállásának negyedik évében internetes arculatunkat kicsit felújítottuk, weboldalunkat kibővítettük, és ezt követően szerettük volna inspiráló szellemi műhelyként megmutatni magunkat.

Mikor kezdtétek fejlesztését? Milyen fázisokon kellett végigvinni a weboldalt ahhoz, hogy sikeres, átlátható legyen?

Folyóiratunk a kezdetektől célul tűzte ki, hogy a humán tudományokon belül interdiszciplináris megközelítésben minél több aspektusból foglalkozzon egy adott tematika feldolgozásával. Így a maltaitanulmanyok.hu oldalon a kezdetektől fellelhető volt az a sokszínűség, ami a nyomtatott lapot is jellemzi. Fontos szempont volt számunkra az is, hogy a fogyatékkal élők is hozzájussanak a lap mondandójához, így a látássérültek számára egy, az emberi beszédet tökéletesen visszaadó alkalmazást fejlesztettünk ki. A következő fázisban pedig „plusz tartalmakkal” töltöttük fel az oldalt: videók, podcastek, lapszemle és vitaoldal került fel a szociális szakma iránt érdeklődők kedvéért.

Milyen céljaitok vannak a közeli és távoli jövőben?

Lapunk negyedévente jelenik meg, minden számunk egy-egy adott tematika köré szerveződik. Így foglalkoztunk már a fogyatékosüggyel, az oktatással, a romakérdéssel, a demenciával vagy a békeszerzés lehetőségeivel. Következő számaink a szenvedélybetegséget, a felzárkózó települések problémáit, a család szerepét és a társadalmi bizalom kérdéseit járják körbe, ezekkel kapcsolatban pedig számos olyan tartalommal készülünk, amelyek a társadalom széles rétegei számára lehetnek érdekfeszítőek és hasznosak. Várjuk az ezekkel a problémákkal foglalkozók tapasztalatait, meglátásait is, örömmel vennénk, ha szakmai vitákat generálnánk. Reméljük, hogy az Év Honlapja Különdíj által fémjelzett elismerés után a közönség érdeklődése is megmutatja: a segítő szakma legégetőbb kérdései valóban figyelemre és továbbgondolásra méltóak. 

 

Vissza

"Az online Árfigyelő így hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban az Online Árfigyelő csapatát kérdeztük, akik "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőségi díjat vihettek haza. A kategóriában való indulással…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben
További hírek