“A legfontosabb a jó ötlet és a pontosan megfogalmazott cél volt.”

Interjú a Pazirik Kft. csapatával!
2024-05-18

A mai interjúnkban Pazirik Kft. csapatát kérdeztük, akik Oktatás kategóriában Az Év Honlapja díjat, Portfólió oldalak kategóriában Különdíjat szereztek, illetve az Abszolút díjat is ők vihették haza.

Az oktatás és a választott témák fontossága miatt a pályázat lényeges visszajelzés volt számukra. Nem gondolták, hogy oktatási tartalommal megnyerhetik az Abszolút díjat, de a díj egyúttal azt is jelzi, hogy nagy szükség van ilyen jellegű tartalmakra. A díj elnyerése megerősítés számukra, hiszen ez mutatja, hogy jó úton haladnak.

Mi motivált arra, hogy nevezzetek ’Az Év Honlapja’ pályázatra?

Évek óta követjük Az Év Honlapja pályázatot. Ez idő alatt sokszor akartunk indulni is egy-egy alkotásunkkal, de csak most lépett olyan szintre a saját céges weboldalunk, valamint most készült el egy olyan interaktív, oktatói fejlesztésünk, amit mindenképpen szerettünk volna nevezni és megmérettetni. Kíváncsiak voltunk arra, hogy jó úton haladunk-e, és milyen visszajelzéseket kapunk egy sokszínű és összetett versenyen.

 

Milyen szempontokat vettetek figyelembe a weboldal/applikáció megalkotása során? Milyen fázisokon kellett végig menni ahhoz, hogy a weboldal sikeres, jól strukturált legyen?

A legfontosabb a jó ötlet és a pontosan megfogalmazott cél volt. Találtunk egy érdekes témát (különleges avar temető), amihez sokáig kerestük a legjobb történetmesélő technikát (ha „nemzetközisebbek” szeretnénk lenni, akkor storytelling technikát). Amikor megismertük az AOS (animate on scroll/szkrollvezérelt animáció) által nyújtott lehetőségeket és vizualizációt, akkor már tudtuk, hogy megtaláltuk a legjobb eszközt a mesélésre. Ezután elkészítettük a részletes működési terveket, a tematikai felépítést, megalkottuk a conceptart vizualitást, elkészültek az előzetes grafikai tervek hozzá. A fejlesztés során rengeteget teszteltünk, az online publikálás után még több visszajelzést kaptunk, amiket szintén igyekeztünk megoldani és beleépíteni a keretrendszerbe.

 

Milyen nehézségekkel, kihívásokkal szembesültetek a folyamat alatt?

A legnehezebb talán a felbontás kezelése volt. Az egész alkalmazást tudatosan és előre tervezetten full HD felbontásra optimalizáltuk, hiszen ezek a vizuális elemek és tartalmi szereplők így érvényesülnek a legjobban. Kicsit ezzel talán szembe is mentünk a mai trendekkel, de kifejezetten oktatási tartalmat szerettünk volna fejleszteni, amit nem telefonon, vagy tableten, hanem nagyobb méretű kijelzőn érdemes megnézni. Ezzel kapcsolatban azonban publikálás után sok visszajelzést kaptunk, így elkezdtük a többi felbontásra is optimalizálni.

 

Milyen változásokra/trendekre figyeltetek fel az elmúlt időszakban, amellyel érdemes mihamarabb kiegészíteni a honlapokat? Milyen jó tanáccsal látnátok el azokat, akik most kezdik a honlapjuk fejlesztését?

Érdemes arra figyelni, hogy a témának, a történetnek a legjobb, a legkifejezőbb és a megértést, a befogadást leginkább segítő alkalmazásokat, grafikai megoldásokat, vizualizációs elemeket alkalmazzuk. Kerülni kell az öncélú megoldásokat, mert nehezítik a közvetítés folyamatát. Egy-egy tudományos adatot ezerféleképpen be lehet mutatni, de a leghatékonyabb az, ha a mai kor vizualitásának megfelelően, érdekes és látványos módon szemléltetjük ezeket az információkat. Ha látunk egy jó prezentációt, hallunk egy jó történetet, akkor azt hosszú ideig megjegyezzük, sok esetben segíti a téma megértését is, hozzáad valami pluszt. Az oktatás területén ez még kiemelten fontosabb szempont.

 

Hogy jelenik meg a felhasználói élmény a honlapon/applikáción?

A honlapon számos egyedi vizualizációs megoldást alkalmaztunk, amik segítik az adott tematika megértését, befogadását. A görgetés az olvasó kezébe adja a rendezői szerepet, ő határozza meg, melyik részre mennyi időt szán. A változatos tartalom igyekszik folyamatosan fenntartani a figyelmet, a megfelelően felépített dramaturgia pedig biztosítja a feszültséget.

Az avar sírokat bemutató alkalmazásunk egyik fontos eszköze a rekonstrukciós rajzok elkészítése, mely folyamatában, mintegy csúcspontként mutatja be a feltárt múlt újrakódolását.

 

Milyen hatással volt szerintetek a pályázat arra, hogy a közönség és a fogyasztók jobban megismerjen titeket?

Az oktatás és a kiválasztott téma fontossága miatt fontos visszajelzés volt a pályázat számunkra. Nem gondoltuk volna, hogy egy oktatási tartalommal meg lehet nyerni az abszolút díjat és más kategóriákkal összehasonlítva is lehet első helyezett. Mivel saját finanszírozású projektről volt szó, így a költségvetési keretünk is más volt.

 

Mit jelent számotokra a kapott elismerés?

Nagyon fontos visszajelzés és megerősítés ez nekünk, hiszen egy rendkívül vegyes összetételű szakmai zsűri választotta ezt a fejlesztést az abszolút legjobbnak. Egyértelmű jelzés, hogy jó úton járunk és nagy szükség van ilyen jellegű tartalmakra. Köszönjük az elismerést!

 

Milyen céljaitok vannak a közeli és távoli jövőben?

Szeretnénk újabb érdekes témákat feldolgozni, egyfajta sorozatot kialakítani. Most is dolgozunk újabb témákon, ilyen például a most készülő Simontornyai vár AOS, ahol a vár 16. századi történetét mutatjuk be a ma is álló falakon megfigyelhető nyomokon keresztül. Ez egyfajta nyomozás, ahol nem egy „tettes” után nyomozunk, hanem a tetthelyen (ami maga a vár és a várfalak) lévő nyomokból építjük fel közösen az olvasóval az elméleti rekonstrukciót.

Az avar weboldal óta megjelent a Füleki várat bemutató AOS alkalmazásunk is. https://fulek.pazirikkft.hu/

 

Milyen innovációk várhatóak az oktatás területén? 

Több fejlesztésen is dolgozunk, nagy lehetőségeket látunk a VR eszközökben, de a 3D nyomtatás is egy fontos kiegészítője lehet az oktatásnak, ahol célzottan, meglévő modelleket lehet nyomtatni, festeni és egyéb interaktív módon használni. Hosszútávú terveink között szerepel, hogy az oktatásba is épüljenek be az elmúlt 18 évben készített elméleti rekonstrukcióink, digitális tartalmaink, virtuális makettjeink és filmjeink.

 

Milyen módszereket alkalmaztatok az önmegvalósító oldal létrehozásához?

A Lásd a láthatatlant oldal létrehozásakor a legnagyobb kihívás az volt, hogy hogyan tudjuk átlátható formában, jól strukturálva, megfelelően súlyozva bemutatni az összetett és sokrétű tevékenységeinket. A referenciáink és szolgáltatásaink bemutatása mellett kiemelt szempontnak tartottuk a társadalmi szerepvállalásunk és a tudományos tevékenységeink ismertetését is. 

 

Vissza

Legyen a Tiéd ’Az Év Technológiai és Digitális Megoldása’!

2024. 07. 26.
Idén is 30 kategóriában keressük az innovatív technológiai és digitális megoldásokat alkalmazó kreatív honlapokat és applikációkat.
Bővebben

Forma-1 Magyar Nagydíj Marketingstratégiája

2024. 07. 24.
A Forma-1 Magyar Nagydíj nem csupán egy jelentős sportesemény Magyarország számára, hanem egy komplex marketinggépezet, amely évente több százezer rajongót vonz és jelentős gazdasági ha…
Bővebben

Legyen a Tiéd Az Év Kreatív Megoldása!

2024. 07. 22.
Sokan úgy vélik, hogy még egy telített piacon is elég csupán egy kreatív ötlettel előállni (például egy új termék, szolgáltatás, vagy a digitális közegben létrehozott tartalom) a sikerh…
Bővebben
További hírek