Hivatalos: elindult a Google Pingvin 4.0 algoritmus!

2016-10-12

A Google hivatalos blogján közölte, hogy útjára indította a Pingvin 4.0 algoritmust Magyarországon is. A közlemény szerint a Google algoritmusai több, mint 200 tényező alapján rangsorolják a weboldalakat.

A Pingvin algoritmusról nagyon röviden: A Pingvin algoritmus az erősen kulcsszavas, manipulált és nem természetes linkprofil alapján büntette le a weboldalakat. 2012-ben nagyon sok weboldal büntetését hozta el és átalakította a keresőoptimalizálás egészét. Részletek a cikk alján olvashatóak.

A Pingvin algoritmus új verziója minden nyelven él, tehát Magyarországon is. A másik fontos bejelentés, hogy ahogy vártuk a Pingvin algoritmus valós időben fut majd. De lássuk a részleteket!

A közlemény szerint a Google algoritmusai több, mint 200 tényező alapján rangsorolják a weboldalakat. Olyan tényezők alapján mint az oldalon lévő szavak, a tartalom frissessége, a PageRank, és egy ilyen tényező a Pingvin is. A Pingvin egy különleges algoritmus, amely 2012-ben született meg, és a tesztelési időszak után most indítja útjára a Pingvin algoritmus 4.0-ás verzióját, amelynek legfőbb változtatásaiban figyelembe vették a weboldal tulajdonosok legfőbb kéréseit is.

A Pingvin valós időben fut

A Pingvin algoritmus korábbi verziója szakaszosan futott, azaz minden weboldal egyszerre egy időben érezte meg a Pingvin frissítés hatását. A legtöbb Google algoritmus esetén a frissítés sokkal gyorsabb, és mostantól így lesz ez a Pingvin algoritmus esetében is. A weboldaltulajdonosok, ha változásokat eszközölnek, akkor az újratérképezést és újraindexelést követően szinte azonnal láthatják majd az eredményeket is. A Pingvin valós időben fut majd.

Jennifer Slagg kérdésére a Google pontosított az eredeti közleményhez képest és annyi kiegészítést tett, hogy:

“A weboldaltulajdonos oldalát nézzük át és leértékeljük a spam linkeket, ahogy újratérképezzük és újraindexeljük az oldalt. Tehát a weboldaltulajdonos oldaláról beszélünk, nem pedig a spam (linkelő) oldalról..

Ez a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy a Google minden egyes feltérképezéskor, újraértékeli az adott oldalt a bejövő linkek alapján. Ettől függetlenül a Googlenak a linkelő oldalt is újra fel kell térképezni, hogy észlelje, hogy megszűnt az adott oldalra mutatkozó hivatkozás.

A Pingvin sokkal kifinomultabb lesz

A második fontos változás, hogy a Pingvin algoritmus sokkal kifinomultabb lesz. Itt nem világos, hogy a Google mit ért ez alatt, de úgy tűnik az esetleges büntetés nem a weboldal (domain) egészét érinti majd, hanem csak oldalakat, vagy bizonyos területeket, de itt még reméljük pontosít a Google.

A hivatalos közlemény így fogalmaz:

“Penguin is now more granular. Penguin now devalues spam by adjusting ranking based on spam signals, rather than affecting ranking of the whole site.”

A SEL pontosítást kért a Googletól, amely azt közölte, hogy az algoritmus nem a domain egészét bünteti, hanem  kisebb elemeit, de ez nem jelenti azt, hogy csak az oldalakat. Hogy a gyakorlatban ez pontosan mit jelent, arról egyelőre csak találgatások vannak.

Egyelőre úgy tűnik a Pingvin inkább elértékteleníti a SPAM oldalakról érkező linkeket, mintsem büntetést adna érte, bár az elértéktelenítés önmagában is helyezésromlással járhat, de talán a hatások kevéssé lesznek drasztikusak.

Nem lesz több tájékoztatás

A Google közleménye még egy fontos dolgot említ a Pingvin algoritmusról, ez pedig az, hogy mivel folyamatos futású lesz, ezért a jövőben nem ad ki további tájékoztatást az algoritmusról, vagy annak frissítéséről. Mivel a futás folyamatos így a Google ezen lépése érthető is. Nagyjából hasonló politikát folytat az alapalgoritmusa kapcsán is, azaz csak annyit közöl, hogy az algoritmust folyamatosan fejlesztik.

A Pingvin algoritmus az alapalgoritmus része lett

A Search Engine Land véleménye szerint a Google közleménye azt is jelenti egyben, hogy a Pingvin algoritmus mostantól az alapalgoritmus része lett. És valóban a hivatalos közlemény is úgy fogalmaz, hogy a Pingvin egyike a kétszáz rangsorolási tényezőnek. Ezt a tényt erősítette meg a másik keresőoptimalizálási magazin a theSemPost is. Ennek a gyakoratban, a találati listát tekintve nincs jelentősége, de míg a Pingvin korábban egy különálló algoritmus volt, most már része az alapalgoritmusnak, ami mutatja a stabilitását, és azt hogy a Google maximálisan megbízik az új Pingvin algoritmusban.

Mindenütt a világban

A Google egy kérdésre megerősítette, hogy a Pingvin algoritmus minden nyelven és minden országban lefut, tehát nem nyelv vagy országspecifikus lesz mint némely Google fejlesztések.

Lefutott már?

A Google közleménye szerint az algoritmus a mai naptól kezdve fut és a közleményben is azt mondják, hogy “lefuttatás alatt van”, tehát ha ennek hinni lehet az  algoritmus még nem futott le, hanem folyamatban van a frissülés. Egyelőre a legtöbb szakértő azt várja, hogy a futás idő legfeljebb néhány hét lesz.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az elmúlt napok, vagy hetek mozgásai a Pingvin algoritmushoz köthetőek-e. A Google az erre vonatkozó kérdésekre nem reagált.

Helyreállás és büntetés

A mostani büntetést nagyon sokan várják, hogy korábban büntetett oldaluk helyreálljon, de a mostani Pingvin új oldalakat is büntethet, olyanokat, ahol az elmúlt két évben a linképítés természetellenes volt. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, tehát hogy az algoritmus milyen típusú mesterséges linkeket képes kiszűrni, azt egyelőre nem tudjuk, a tapasztalat mutatja majd meg.

Az irányelvek nem változtak

A Google szóvivője egy kérdésre azt is elmondta, hogy a Google linképítésre vonatkozó irányelvei nem változtak. Aki azt betartotta, annak nem kell tartani a büntetéstől.

A Disavow eszköz is működik

A SEMPost kérdésére a Google azt is megerősítette, hogy a Google linkeltávolító eszköze továbbra is működik, aki tehát spam linket kap, az ezt jelezheti a Google felé, és így az adott linket nem veszi számításba a Google. Ugyanakkor korábban jelezte, hogy elsősorban a linkek eltávolítását kéri, és csak utána a disavow eszköz használatát, ha nincs jobb megoldás. Erre azért is szükség lehet, mert nem csak a Pingvin algoritmus értékeli a linkeket, hanem más Google algoritmusok is.
A mi tapasztalatunk az, hogy korábban a disavow eszköz elegendő volt a Pingvin büntetések eltávolításához.

Visszaesett a forgalmam, mit csináljak?

Ha az elkövetkező hetekben csökken a weboldalad keresőből érkező forgalma, vagy a helyezéseid jelentősen romlanának, akkor valószínűleg érintett a Pingvin algoritmus. A jó hír az, hogy a folyamatos futásnak köszönhetően a káros linkek gyorsan eltávolíthatóak, a rossz hír az, hogy a korábbi jó helyezéseid a spam linkeknek is volt köszönhető, tehát a helyezéseid nem jönnek vissza, de lehetőség nyílik a helyreállásra.

Ebben a helyzetben azt javaslom, hogy mindenképpen kérd szakember segítségét, mert a káros linkek eltávolításához nagyon nagy tapasztalat kell, azaz rengeteg adat és esettanulmány és ellenőrzött weboldal, hogy tudni lehessen mely linkek károsak, melyek semlegesek és pozitívak. Különösen igaz ez, azért is mivel új algoritmusról van szó.

Amit a Pingvin algoritmusról tudni érdemes

A Pingvin algoritmus 2012 áprilisában indította útjára a Google. A célja az volt, hogy kiszűrje és megbüntesse azokat a weboldalakat, amelyek olyan linképítési módszereket alkalmaznak, amely sérti a Google irányelveit. A gyakorlatban ez azt jelentette elsősorban, hogy azok a weboldalak, amelyek sok kulcsszavas linket kaptak, alacsony bizalmú oldalakról, azokat megbüntette az algoritmus.

A Pingvin algoritmus Magyarországon véget vetett a katalógus alapú linképítésnek, és teljesen megújította a linképítési módszereket. Az algoritmusnak nagyon sok weboldal esett áldozatul, különösen a szolgáltatási és e-kereskedelmi piacon, hiszen ezeken a területeken volt intenzív a linképítés. A Pingvin algoritmusnak éppen ezért drasztikus hatása volt az internet egészére világszerte.

A Pingvin algoritmus először fél évente frissült, majd egyre ritkábban, a legutolsó frissítés óta majd két év telt el. Ez szinte lehetetlen helyzetbe hozta a büntetett oldalak tulajdonosait hiszen a büntetés alól csak a frissítéskor volt lehetőség kikerülni és ez idő alatt a keresőből érkező forgalmuk drasztikusan visszaesett.

A weboldaltulajdonosok ezért is várták nagyon rég óta a most útjára indított Pingvin 4.0 algoritmust.

/ite.hu/

Vissza

Legyen a Tiéd Az Év Kreatív Megoldása!

2024. 07. 22.
Sokan úgy vélik, hogy még egy telített piacon is elég csupán egy kreatív ötlettel előállni (például egy új termék, szolgáltatás, vagy a digitális közegben létrehozott tartalom) a sikerh…
Bővebben

A Művészet Jövője: Az NFT-k és a Digitális Műalkotások

2024. 07. 17.
A művészet és a technológia kapcsolata mindig is egy izgalmas kérdés volt, de az utóbbi években az NFT-k (Non-Fungible Tokens) megjelenése új dimenziót nyitott meg a digitális művészet…
Bővebben

Legyen a Tiéd Az Év Applikációja!

2024. 07. 16.
Az Év Applikációja díj elnyerése nem csupán presztízst jelent, hanem egyben elismerést is a digitális innováció és a felhasználói élmény terén. Az idei pályázat különösen izgalmas, hisz…
Bővebben
További hírek