Influencerek: az eredetiség a varázsszó

2018-08-15

Az elmúlt években itthon is látványosan megnőtt az érdeklődés a tartalommarketing iránt. Természetesen nem mindegy hogyan építjük fel tartalommarketinggel kapcsolatos stratégiánkat sem. A digitális korban, amikor a tömegmédia hatékonysága már nem olyan, mint régen, a személyre szabott kommunikáció egyre fontosabb. Így kapott fontos szerepet a tartalom mellett az influencerek véleménye is. Erről kérdeztük Lucie Lavenu-t a ShopAlike nemzetközi csapatának online marketing specialistáját.

Lucie Lavenu

Lucie Lavenu

Mit gondolsz mi a tartalom szerepe egy e-kereskedelmi stratégiában?

A tartalommarketing az egyik leghatékonyabb módja a márkaismertség megteremtésének. A digitális stratégiába optimálisan integrálva lehetővé teszi a márka közönségének bővítését. A tartalmat el kell olvasni és meg kell találni, ezért fontos megosztani a megfelelő közösségi médiában. A tartalom különböző típusai nem lesznek ugyanolyan sikeresek attól függően, hogy milyen platformokon lesznek megosztva: például a Facebook lehetővé teszi a cikkek megosztását, ám az Instagram sokkal vizuálisabb, így a képek és videók megosztását részesítjük előnyben ezen a csatornán.

A létrehozott tartalom közvetlen kapcsolatot alakít ki a fogyasztóval, aki a közösségi médián keresztül kommentelhet, tehet fel kérdéseket és adhat véleményt. Tehát mialatt ezzel a stratégiával új fogyasztókat nyerünk, úgy segíti megőrizni azokat is, akik már ismerik a márkát. Az “idősebb” márkáknak ez egy új mód, hogy újfajta megjelenést adjanak az imidzsüknek és új közönséget érjenek el.

Fontos azt is előre meghatározni, hogy milyen célt követünk a tartalom írása során: pletykát keresel? Ezzel ugyan gyorsan elérsz egy széles közönséget, viszont nehéz lesz őket megtartani. Esetleg igyekszünk inkább választ adni a fogyasztó egy konkrét igényére?

 

Mi a ShopAlike víziója ebben a kérdésben?
 

A felhasználók szükségleteinek kielégítése érdekében elindítottuk a Stílusvilág divattrend útmutatót az inspirációt kereső nők számára. Ez a típusú tartalom arra törekszik, hogy még inkább bevonja a közönségünket. Valódi inspirációs és tanácsadási forrást akarunk létrehozni felhasználóink számára, új útmutatókat kínálva nekik minden héten. Akár szezonális trendről, akár egy bizonyos ruhadarabot illető tanácsról legyen szó, igyekszünk választ adni ügyfeleink különböző kérdéseire. Természetesen néha több “pletyka” témát is feldolgozunk, amik kifejezetten a közösségi médiában történő megosztásra lettek kitalálva és megírva.

Mit gondolsz az influencer marketingről? Milyen jelentősége van manapság?Valójában ez a digitális marketing pillanatnyilag legmeghatározó témája! Az influencerekkel való együttműködést sokan igazi lehetőségnek, vagy egyenesen szükségesnek tartják a fiatalabb közönség eléréséhez és márkájuk építéséhez. Vannak, akik valódi divathatásról beszélnek. A magam részéről azt gondolom, hogy az influencer marketing fényes jövő előtt áll és egyre fontosabb lesz az elkövetkező években.Lehetővé válik a fogyasztó számára, hogy objektívebb véleményt kapjon egy termékről.

Napjainkban a vásárlói vélemények egyre fontosabb szerepet töltenek be vásárlói szokásainkban, legyen szó akár online rendelésről, vagy szállodai szobafoglalásról: tudni szeretnénk, mire gondoltak más felhasználók, mert ez megnyugtat minket. Az influencer marketing is ezt a szabályt követi: jobban meg fogunk bízni egy barátunk véleményében, mint bármelyik hirdetési szlogenben.
 

Milyen megközelítést használsz az influencer marketingre?

Az influencer marketing lehetőséget kínál arra, hogy közvetlenül a célközönségünket szólíthassuk meg, vagy akár egy új közönséget is elérhessünk vele. Az influencerekkel való kapcsolattartás személyesen történik. Nem akarjuk ezt egy ügynökségen keresztül végezni, mert nagy jelentőséget tulajdonítunk a közvetlen kommunikációnak: szeretnénk megadni az influencereknek az esélyt, hogy kifejezhessék önmagukat, megoszthassák a véleményüket. Célunk az, hogy valamit közösen építsünk fel. Éppen ezért is rendkívül fontos, hogy a kiválasztott influencer megfeleljen cégünk filozófiájának. Széles közönséget szólítunk meg a kíváncsi diákoktól kezdve, a fiatal és divatos anyukákon keresztül, a trendi üzletasszonyokig.

Az influencer marketing az aktuális stratégiánk középpontjában áll, elsősorban Stílusvilág oldalaink reklámozásához. Minden egyes piacunkra egy-egy személyt jelöltünk ki, akik gondoskodnak az együttműködésekről ezen országokban. Különösen fontos, hogy minden egyes személy közvetlen kapcsolatban álljon az érintett országokkal, és folyékonyan beszéljen a szóban forgó piac nyelvén és ismerje annak kultúráját. Ezenkívül az “anyanyelvűek” fontos információkkal szolgálnak az érintett piacokról, amikhez egyébként nem tudnánk hozzájutni.
 

A véleményvezérek gyakran két táborra oszlanak. A közösségi média szupersztárjaira és a mikro-influencerekre. Melyek a fő különbségek szerinted?

Mi személyesen nem használjuk a “szupersztár” kifejezést. Azonban most már léteznek a mikro-influencerekkel foglalkozó ügynökségek is, amik egyensúlyba hozzák a kapcsolatot, és lehetővé teszik, hogy a véleményvezérek, – függetlenül attól, hogy milyen számú követőjük van – bevételhez jussanak a márkákkal való együttműködésben.

Másrészről nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a mikro-influencerek gyakran magasabb elkötelezettséggel és hűségesebb közösséggel rendelkeznek, míg a makro-influencerekkel együttműködve a kampányok nagyobb szerepet kapnak az elkötelezettség rovására. Minden a stratégia kérdése a kategória megválasztásánál. Mi például főleg mikro-influencerekkel dolgozunk. Számunkra elengedhetetlen, hogy a kiválasztott véleményvezérek megfeleljenek cégünknek és célunknak kategóriájuktól függetlenül.

Hogyan látod az influencer marketing jövőjét? Tudnál egy kis betekintést adni a tervezett tevékenységekről?

Hisszük, hogy az influencer marketingnek fenntartható jövője van. Ennek eredményeként továbbra is erre a területre koncentrálunk, és szeretnénk azt kiterjeszteni. Mindazonáltal tudatában vagyunk annak, hogy nem vagyunk egyedül a piacon, és nem hagyjuk figyelmen kívül a digitális marketing többi ágát sem.

A véleményvezérek “hitelességét” gyakran fenyegetik a partnerség alatt a márka által meghatározott feltételek. Mi az álláspontod ezzel kapcsolatban?

Az eredetiség az iparág varázslatos szava. Sajnos nehéz befolyásolni, hogy hiteles legyen. Ehhez szükség lenne egy kutatásra az elérhetőség fejlődéséről és a követők elköteleződéséről. A makro-influencerek szintjén minél híresebbé válnak, a közösségük annál inkább küzd, hogy azonosulni tudjanak velük (ismétlődő utazások, megfizethetetlen luxus márkák stb). Ezenkívül figyelmet kell fordítanunk azokra a mikro-influencerekre is, akik bármilyen típusú partnerséget elfogadnak a szerkesztői vonal kárára. Az influencer ismeri a közösségét a legjobban, tudja, hogyan lehet meggyőzni őket egy termék előnyeiről. Ezért mindkét félnek együtt kell dolgoznia már a kezdetektől.


/shopalike.hu; piacesprofit.hu/

Vissza

Legyen a Tiéd Az Év Kreatív Megoldása!

2024. 07. 22.
Sokan úgy vélik, hogy még egy telített piacon is elég csupán egy kreatív ötlettel előállni (például egy új termék, szolgáltatás, vagy a digitális közegben létrehozott tartalom) a sikerh…
Bővebben

A Művészet Jövője: Az NFT-k és a Digitális Műalkotások

2024. 07. 17.
A művészet és a technológia kapcsolata mindig is egy izgalmas kérdés volt, de az utóbbi években az NFT-k (Non-Fungible Tokens) megjelenése új dimenziót nyitott meg a digitális művészet…
Bővebben

Legyen a Tiéd Az Év Applikációja!

2024. 07. 16.
Az Év Applikációja díj elnyerése nem csupán presztízst jelent, hanem egyben elismerést is a digitális innováció és a felhasználói élmény terén. Az idei pályázat különösen izgalmas, hisz…
Bővebben
További hírek