Statikus és dinamikus weboldalak

2019-02-18

Milyen egy statikus weboldal? És milyen egy dinamikus? Mi a különbség a kettő között? Ha úgy érzed, hogy még a statikus vagy dinamikus weboldal jelentése nem teljesen világos, akkor remek helyen jársz, röviden tömören összeszedtük a kettő közötti különbségeket.

▫ Statikus weboldal

A statikus weboldal, mint ahogy az már a nevében is benne van, statikus tartalmakból áll (ez nem jelenti azt hogy nem tartalmaz animációkat). Ez csupán csak azt jelenti, hogy a weboldal egyéni adatokból áll, amelyeket a weboldal előhívásával lehet elérni. Egyszerűen arról van szó, hogy a tartalmakat egy programfelismerő kezeli, illetve változtatja. A legtöbb weboldal statikus és ezért nem különösebben aktuális. 

Ha szeretnéd az adatokat módosítani rajta, mert mondjuk elavultak az információk, akkor sajnos hamar kiderül, hogy a statikus oldalaknak nincs egyszerűen kezelhető adminisztrációs felülete. Az ilyen oldalak jellemzően html, css és javascript fájlokból állnak, ezek írják le az egész oldalt. Két megoldás létezik erre a "problémára": megtanulsz beleírni ezekbe a fájlokba, vagy fizetsz valakinek, aki megcsinálja. 

Persze van pozitív oldala is a statikus weboldalaknak. Ilyen például a gyorsaság, mivel a statikus weboldalak jellemzően kevesebb fájlból állnak, és kevésbé összetettek, jóval kisebb a teljes weboldal mérete is, és általában igaz, hogy ez gyorsabbá teszi a weboldal megjelenését. Valamint a költöztetése is egyszerűbb egy dinamikus oldallal szemben. Statikusnál csak a fájlokat kell az új helyre másolnod, míg dinamikus szerkezetnél jellemzően valamilyen adatbázist is mozgatni kell, és ennek módjára is oda kell figyelni.

▫ Dinamikus weboldal

Egy dinamikus weboldal tartalmait, előhíváskor a weboldal egy adatbázisból hívja elő „dinamikusan”. Az oldalakat jellemzően egy motor hajtja, és a szerkesztésük ezáltal jóval egyszerűbb, gyakran semmilyen szakmai tudás nem kell hozzá. Kényelmesebb, és lényegesen gyorsabb, mint lekódolni az egészet. A weboldal készítőjének, lehetősége van jelszavas bejelentkezés után, előismeretek nélkül, szövegeket, képeket, adatokat és sok egyéb dolgot feltölteni. Minden módosítás egy mentés után azonnal megjelenik a weblapon. Így a saját weblapunkat teljesen függetlenül módosíthatjuk. Ezt a típusú webdesignt elsősorban webshopoknál, blogoknál, közösségi hálóknál vagy komplett egyéni projekteknél alkalmazhatjuk. Ha egy letisztult, egyszerű weboldalt szeretnénk, annak is lehet természetesen dinamikus alapokon nyugvó weboldala. A dinamikus weboldalak ráadásul sokkal jobban követik a trendeket, hiszen folyamatosan lehet módosítani és változtatni, így könnyen és gyorsan lehet reagálni minden, a weboldalt érintő fontos információra.

A Google kereső a dinamikus weboldalakat mindig előnyben részesíti a statikusokkal szemben. Mit jelent ez? A keresőoptimalizás szempontjából fontos, hogy dinamikus weboldal válasszon, hiszen akkor a weboldala előkelőbb helyen tud szerepleni a Google keresőben, mintha a statikus weboldalt választotta volna.

▪ Röviden összefoglalva nézzük meg mindkét típus előnyeit és hátrányait:

◾ Dinamikus

előnyei:

  • megoldható és könnyen kezelhető az adminisztrációs felület
  • a felhasználó szerkesztheti a tartalmakat
  • lehetőség van a látogatók és az üzemeltető közötti interakcióra (pl. webáruház)

 

hátrányai:

  • lassabb a weboldal megjelenítése 
  • feltörhető, a védelemről gondoskodni kell
  • nagyobb és többfunkciós tárhelyre van szükség (webszerver, adatbázis, futtató környezet)

 

◾ Statikus

előnyei:

  • gyors
  • biztonságos, mivel nincs futó program nincs mit feltörni
  • gyorsabban fejleszthető (hamarabb elkészül)
  • könnyen és gyorsan készíthető biztonsági mentés
  • sokkal kisebb helyet foglal, kevesebb tárhelyet igényel
  • nem kell hozzá adatbázis és kódfuttató környezet pl. php
  • olcsóbban üzemeltethető
  • nincsenek verzió problémák és frissítési kényszer, (php, cms, modulok)

 

hátrányai:

  • nincs adminisztrációs felület
  • a frissítéshez mindenképpen kódolási ismeret szükséges
  • a felhasználó nem tudja szerkeszteni
  • a tartalom fix
Vissza

“A mottónk: Digitális jelenléted, amire mi is büszkék lehetünk.”

2024. 04. 24.
A mai interjúnkban a YCO Digital Agency csapatát kérdeztük, akik Márkasite kategóriában Minőségi díjat szereztek. A YCO Digital Agency csapata azt tanácsolja azoknak, akik most kez…
Bővebben

"Az online Árfigyelő hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban a Gazdasági Versenyhivatalt kérdeztük, Horváth Bálint kommunikációs vezető válaszolt kérdéseinkre. "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőség…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben
További hírek