Minimális biztonság, amire a weboldaladnak szüksége van

2019-08-23

Az online biztonság nem csak a felhasználók számára fontos, hanem a weboldallal rendelkező cégeknek is oda kell rá figyelniük. De mire is pontosan?

A weboldallal rendelkező vállalkozások nagy része úgy gondolja, ők túl kicsik ahhoz, hogy hackertámadás áldozatául essenek. Pedig a támadások 67%-a a kkv-k weboldalait érintette 2018-ban. Annak ellenére, hogy nagy részük antivírust használt, és még behatolást jelző rendszert is működtet. 

A legtöbben azzal magyarázzák a biztonság hiányát, hogy nincs rá elég emberük és pénzük. Holott nagy részük azt sem tudja, hogyan tudná biztonságosabbá tenni a weboldalát, illetve hogyan kezdjen neki. Pedig egy weboldal biztonságossá tétele nem egy óriási kiadás, és nem is különösebben bonyolult. Mindössze azzal kell tisztában lenni, hogy milyen megoldásokat érdemes használni egy adott weboldalon. Lássuk tehát, hol érdemes kezdeni!

Keress egy megbízható hosting szolgáltatót!

Befolyással van a weboldalad biztonságára az is, hogy milyen hosting szolgáltatót választasz. Ha számodra fontos a biztonság akkor ne megosztott hosting szolgáltatót válassz. Ha más weboldallal osztozkodsz egy szerveren, akkor az őt ért támadás téged is érint.

Fontos, hogy a hosting szolgáltatód alapvetőnek tartsa a biztonságot, különben bajba kerülhetsz. Ha nem helyez rá hangsúlyt keress másik szolgáltatót. Kerüld azokat akik nem árulnak el semmit az adatközpontjaikról és láthatóan nem törődnek azzal, hogy milyen fokú biztonságot nyújtanak. 

Próbálj olyan hosting csomagot keresni, melynek részeként biztonsági funkciókat és szolgáltatásokat is kapsz!

Használj SSL tanúsítványt!

Az egyik olyan biztonsági funkció, amivel minden hosting szolgáltatónak rendelkeznie kell (még ha fizetős is), az SSL tanúsítvány. Olyan titkosítási forma, ami biztonságossá teszi a kommunikációt a webhely és a felhasználók böngészője között. Plusz védelmi réteget jelent a weboldalad számára, valamint https címet kapsz. 

A böngészők ma már figyelmeztetik arra a felhasználókat, ha nem https oldalon járnak, azaz a weboldalnak nincs érvényes SSL tanúsítványa. 

Használj jól kódolt szoftvereket!

Miközben arra lehet befolyásod, hogy milyen legyen a weboldalad designja vagy az a mögött álló kód a front endet tekintve, azzal kapcsolatban nem sokat tudsz tenni, hogy milyen kód áll a háttérben. Valamint bármikor hozzáteszel a weboldaladhoz egy új bővítményt megváltozik a kód integritása, ami az egész honlapra hatással lesz. 

Ezért kell okosan szoftvert választani. Ebbe beletartozik, hogy milyen weboldal-építő rendszert vagy tartalomkezelő rendszert használsz, milyen a témád vagy sablonod, milyen pluginokat és bővítményeket teszel hozzá a weboldaladhoz.

Erős jelszavak használata

Ha a honlapodat vagy bizonyos funkciókat csak jelszóval és felhasználónévvel tudják használni a látogatók, akkor figyelni kell hogy minél biztonságosabb legyen a beléptetés. Egy gyenge megoldás kínálja a legjobb lehetőséget a hackereknek a behatolásra. 

Érdemes kihasználni az olyan biztonsági funkciókat, mint a belépőoldal URL-jének elrejtése, a kétfaktoros hitelesítés, vagy a kellően erős felhasználói jelszavak használatának elősegítése.

Spamblokkolók

Biztonság szempontjából egy spam nem jelent túl nagy problémát, de mégis érdemes távol tartani a weboldaladtól. Azért, hogy a kapcsolati és hozzászólási űrlapjaidtól távol tartsd a spameket, érdemes kifejezetten erre a célra szolgáló plugint, valamint reCaptchát használni.

Be lehet vetni az úgynevezett mézesbödön-technikát is, mely egy rejtett mezőt használ csapdaként a botok számára. Ezt az emberek nem látják, így nem is töltik ki, viszont a spambotok igen. 

Mindig mentsd a fájljaidat! 

Nem szabad elfeledkezni a rendszeres mentésekről se. Ha minden biztonsági intézkedést kijátszik egy hacker, és feltöri az oldalad, akkor a mentett fájlok segítségével tudod visszaállítani azt.

Néhány webhosting szolgáltatásnak része a mentés is, de érdemes lehet egy automatikus rendszerre bízni a dolgot.

Ezt a néhány dolgot kellene legalább megtenni a weboldalad biztonsága érdekében. Ha sebezhetőség van, akkor azt megtalálják. Márpedig, ha megtámadnak egy weboldalt, akkor annak komoly következményei lehetnek: 

  • A weboldal irányításának elvesztése 
  • Ellopott adatok 
  • Az ügyfélbizalom csökkenése 
  • Romló hírnév 
  • Google feketelista
Forrás: http://blog.webshark.hu/

 

 

 

 

 

Vissza

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben

AI alapú marketing megoldások

2024. 04. 15.
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem egy olyan eszköz, amely lehe…
Bővebben
További hírek