Mitől lesz egy weboldal mobilbarát?

2020-09-02
Szeretne hallani valami egészen érdekeset? A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon az internetezők több mint 65 %-a inkább a mobiltelefonján böngészik az asztali számítógépe helyett.
Az emberek átlagos médiafogyasztása már eléri a napi 7 órát, amiből körülbelül 2 órát a mobiltelefonhasználat tesz ki, meghaladva a napi számítógép- és televízióhasználatot.
Okostelefonjaink egyik legnagyobb előnye, hogy állandóan velünk vannak használatra készen, ami a számítógépekről és még a laptopokról sem mondható el teljes mértékben. Ennek köszönhető az, hogy egyéb tevékenységeink közben is hajlamosak vagyunk gyakran a telefonunkat ellenőrizni, nyomkodni, azaz a figyelmünket folyamatosan megosztjuk telefonunk és egyéb teendőink között.
Gyakran már tévénézés mellett is megjelenik okostelefonunk második képernyőként, s ez a tévében hirdetőknek, reklámszakembereknek is feladja a leckét.

Mi a hátránya a hagyományos, asztali számítógépre tervezett weboldalaknak?

Habár az okostelefonokon az összes weboldalt be lehet tölteni, amit a számítógépeken is, a felhasználók legnagyobb része mégsem hajlandó nem mobilbarát weboldalakat megnyitni a telefonján, hiszen ezek kijelzőfelületei sokkal kisebb méretűek a hagyományos asztali számítógépek és laptopok képernyőinél. Így a számítógépre tervezett weblap nem fér el rajtuk, és csak körülményesen, jobbra-balra csúsztatgatásokkal, nagyítással-kicsinyítéssel lehet kezelni, elolvasni a teljes oldalt.

Ez a probléma nem áll fenn a mobiltelefonra fejlesztett weboldalak esetében, viszont sokan azt is elvárják, hogy a megkezdett mobilos keresést laptopon is tudják folytatni, így a legoptimálisabb megoldást a mobilbarát designnal kialakított weboldalak nyújtják.

Mi az a mobilbarát weboldal?

A mobilbarát weboldal lényege az azonnali és gyors információszerzés támogatása, tehát fontos, hogy a tartalom igazodik a képernyő méretéhez, így nincs szükség oldalirányú mozgatásokra és nagyításokra, a teljes tartalom olvasható lefelé és felfelé görgetéssel.

A mobilbarát honlap létrehozásának egyik kivitelezése a reszponzív designnal történik, ez képes a képernyők felbontásához igazodni, és alkalmazkodik az egyes eszközök kijelzőihez, amelyekről megnyitják a weboldalt. A reszponzív design kétségtelen előnye, hogy a Google is ezt támogatja leginkább, így SEO keresésoptimalizálási előnyt is jelent, vagyis előrébb fog sorolódni a Google keresések során.

Az Év Honlapja digitális pályázatunkban is nagy hangsúlyt fektetünk a reszponzivitás meglétére, ez az elbírálás fő szempontjai között is helyet, és ezt idén már a pályázatba beépített robotok is vizsgálják.

Van azonban más mód is az okostelefonbarát megjelenés elérésére: az adaptív design, ami az előre beállított képernyőfelbontásokhoz igazodik, tehát létezik külön oldal az asztali monitorra, a tabletre, a mobiltelefonokra de akár még a TV-re is, ezáltal nagyobb testreszabhatóságot tesz lehetővé.

A kettőt kombinációját is létrehozhatjuk reszponzív dizájnalapban elhelyezett adaptív elemekkel. Ez a megoldás akkor ajánlott, ha oldalunkon sok nagy kép és videó található, így szükségünk van az adaptív dizájn gyors betöltési sebességére, hogy weboldalunkat élvezhetőbbé tehessük.

A reszponzív design tehát tartalomközpontú, míg az adaptív design fókuszában inkább az eszköz áll.
Nincs jó vagy rossz megoldás, bármelyiket is választjuk, döntésünket a weblapunk jellegére és céljára érdemes alapoznunk.

A te weboldalad mobilbarát?

Ha ki szeretnénk deríteni, hogy a weblap, amivel rendelkezünk mobilbarát- e, használatba vehetjük a Google mobilbarát tesztjét. Elegendő a honlapunk URL-címét beillesztenünk és pár másodperc alatt meg is kapjuk az eredményt, hogy a Google mobilbarátnak tartja-e a honlapunkat vagy sem.

Vagy van egy még egyszerűbb megoldás is arra, hogy weblapunk reszponzivitását felmérjük: kezdjük el lekicsinyíteni a böngészőnk méretét a számítógépen. Amennyiben a weboldal megjelenése nem változik, akkor az oldal nem reszponzív, hiszen nem reagál a képernyőfelület átméretezésére. Ettől persze lehet még adaptív a weboldal, ami ugyanúgy mobilbarát megoldás, de ezt ezzel a módszerrel nem tudjuk kideríteni.

Ha úgy gondolod, hogy a Te weboldalad mobilbarát, vagy szeretnéd azzá fejleszteni és megversenyeztetni más oldalakkal, jelentkezz Az Év Honlapja 2020 pályázatra!

Vissza

Jelenkezz AI alapú marketing megoldások kategóriában

2024. 07. 12.
AI alapú marketing megoldások Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) megjelenése forradalmasította a marketing világát. Az AI nem csupán egy új technológiai trend, hanem eg…
Bővebben

Mesterséges intelligencia (MI) használata a Labdarúgó-Európa-bajnokságon

2024. 07. 10.
A mesterséges intelligencia használata már számos területen elterjedt, használata a sportokban is hatalmas újítást jelent. A Labdarúgó-Európa-bajnokságon (foci EB) különböző módokon has…
Bővebben

Jelentkezz Agrár kategóriába!

2024. 07. 08.
Az agrárszektor ma már nem csak a hagyományos mezőgazdaságról szól, hanem a modern technológiák és innovatív megoldások színtere is. A precíziós gazdálkodás, a drónok használata, a szen…
Bővebben
További hírek