Végre itt az új Android a Google-től!

2014-10-17

Hónapokkal az Android új főverziójának megvillantása után végre teljes valójában bemutatta új operációs rendszerét a Google. A vállalat szokásához híven referenciakészülékeket is piacra dob a rendszerhez: a Nexus 6 telefonon és a Nexus 9 táblagépen már kapásból az Android 5.0 fog futni, de a szoftver több korábbi készülékre is elérhető lesz majd.

A Lollipop, azaz nyalóka nevet adta az Android új, ötödik főverziójának a Google. A júniusi előzetes bejelentéskor csak “L” néven emlegetett rendszer legnagyobb újdonságát a felhasználói felület alapos megújítása jelenti. Hogy érzékeltessük, összességében mennyire komoly a dizájnfrissítés: a 4.0 Ice Cream verzió kiadása óta, azaz három éve nem nyúltak hozzá ilyen komolyan az Android kinézetéhez. Változtak a rendszer használata közben felbukkanó animációk, módosult az állapotsor, illetve például a több beépített alkalmazás – így az alapértelmezett Chrome böngésző – kinézete is átesett egy kis felújításon.

Látvány mellett praktikum

Praktikus szempontból az egyik leghasznosabb újítás az androidos készülékek közötti fokozott szinkronizálás. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha a buszon ülve a telefonunkon kezdünk el játszani valamivel, majd hazaérve kézbe vesszük a táblagépet, akkor az adott játék (ha fejlesztője beépíti majd ezt a lehetőséget), éppen ugyanonnan folytatódik majd, ahol a busz ajtajában abbahagytuk. És ugyanez vonatkozik majd mindenféle alkalmazásra, a zenehallgatásra és a fotónézegetésre is.

Közvetlenül a fejlesztőknek jó hír, hogy a Lollipop ötezer új API-t tartalmaz, de mivel ezek a szoftverek egymás közti kommunikációját segítik, így könnyen kitalálható, hogy végül a felhasználóknál csapódik le az előny: a jobb alkalmazások és az ilyen módon még okosabb telefon. És hogy gyorsabb is legyen, az úgynevezett ART futtatási környezet alkalmazása révén érezhető teljesítménynövekedésre is számíthatnak az androidosok.

Kizárásos alapon

Szintén fontos változáson esett át az értesítési rendszer: a Google beépítette azt a – különböző alkalmazásokkal már régóta elérhető, valamint az Apple-féle iOS-ben is meglévő – funkciót, amit legegyszerűbben “Ne zavarj” módként foglalhatunk össze. Ha ez be van kapcsolva – például vacsora közben vagy egy fontos megbeszélés alatt, akkor a telefon kizárólag azon pár ember üzeneteit és hívásait jelzi, akikről előre beállítottuk, hogy ők bármikor kereshetnek. Ha pedig olyan a helyzet, akkor egy érintéssel kizárhatjuk a tőlük származó értesítéseket is.

Aki bizonyos emberek értesítései mellett a teljes munkáját szeretné kizárni egy időre az életéből, annak lesz hasznos a Lollipopban debütáló elkülönítés funkció. Az új Android ugyanis nem csak több felhasználói fiókkal lesz majd használható, hanem külön-külön tárhelyen lesznek tarthatók benne a privát és a munkához kapcsolódó dolgok (alkalmazások, dokumentumok, adatok). Ha pedig olyannak adjuk kölcsön pár percre a telefont, akinek sem magán, sem céges énünket nem szeretnénk megmutatni, előtte a szintén új Vendég módot kell majd aktiválni. Ám ha egyáltalán nem szeretnénk, hogy bárki is bármit csináljon a készüléken, az okos lezárás (Smart Lock) funkciót bekapcsolva a telefon mindaddig teljesen lezárva marad, amíg nem észleli jelenlétünket, például a karunkon lévő androidos okosóra közelsége révén.

Szintén beállítható lesz, hogy bizonyos biztonságosnak ítélt helyszíneken ne kelljen beütni a biztonsági kódot – ez például kifejezetten hasznos és kényelmes lehet otthon –, vagy például akkor sem, ha a készülék a mi beszédhangunkat hallja.

Az Android 5.0 Lollipop először a néhány napon belül piacra kerülő Nexus 6 mobilon és a Nexus 9 táblagépen fut majd. A második körben a Nexus 5, Nexus 7 és Nexus 10 eszközökre lesz elérhető az új rendszer. A többi androidosnak egyelőre várni kell, mert bár ezután nem sokkal valószínűleg minden idei csúcsmodell (Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z3, HTC One stb.) is megkapja az ötös androidos, de gyanúnk szerint ez leghamarabb december legvégén történhet meg. Jövőre aztán a kevésbé csúcskategóriás vagy kevésbé új telefonokra is eljuthat a rendszer.

hvg.hu

Vissza

"Az online Árfigyelő így hiteles és megbízható információkat szolgáltat a fogyasztók számára."

2024. 04. 21.
Mai interjúnkban az Online Árfigyelő csapatát kérdeztük, akik "Az Év Honlapja" pályázaton Kormányzat kategóriában Minőségi díjat vihettek haza. A kategóriában való indulással…
Bővebben

Hogyan kommunikálj a közönségeddel?

2024. 04. 19.
Gondolatainkat és önmagunkat akkor tudjuk a legjobban kifejezni, ha kommunikálunk. A kommunikációs folyamat során mindig információkat adunk át és cserélünk az online- és az offline tér…
Bővebben

“Egy ilyen szolgáltatásnak igenis helye van a piacon.”

2024. 04. 17.
Mai interjúnkban dr. Radics Ottót kérdeztük, az Utánvét Ellenőr alapítóját és tulajdonosát, akit innovációjáért Az Év Technológiai megoldása kategóriában különdíjjal jutalmaztunk, így i…
Bővebben
További hírek