Láthatatlanság a csalás jutalma

2016-03-10

Sok szó esik arról, hogyan javíthatunk az oldalunk helyezésén a keresési listákban, hogyan kerüljünk minél előbbre például a Google-ban. De fontos, hogy ne csábítson el a „sötét oldal”. Egyszerűen nem éri meg.

A keresőoptimalizálás szerencsére a legtöbb vállalkozó számára már nem ismeretlen fogalom. Aki szeretné, hogy a cégének a honlapja jó helyen bukkanjon fel a találati listákban, maga is sokat tehet ezért, vagy igénybe veheti erre specializálódott cégek szolgáltatását.

Azok a cégek, amelyek a Google előírásainak megfelelően használják az eszközöket az optimalizálásra, és a jó rangsorolással hozzásegítik a cégüket ahhoz, hogy a keresők rábukkanjanak, etikusan működnek. Vannak, akik gyorsabb eredményt ígérnek, viszont a keresőmotorokat különféle trükkökkel próbálják manipulálni, etikátlanul törtetve előre. Ez tisztességtelen megoldás, de hosszú távon eredmények tekintetében sem éri meg.

Egy rossz döntés, és láthatatlanná válunk

Azt kockáztatjuk ugyanis, hogy a rövidtávon elért nagyon kecsegtető eredményeink kútba esnek, és oda a befektetett pénzünk. Hogy miért? Mert a Google keresőmotorja viszonylag rövid időn belül rámutat az etikátlan módszerekkel generált tartalomra, és a rendszer alulra sorolja ezeket az oldalakat. Kapnak egy címkét, amivel a Google nagyobb vétség esetén akár egy évre, sőt előfordult már, hogy örökre, kitilthatja azokat. (Itt olvashat arról, hogy büntet a Pingvin és a Panda, vagyis a Google két algoritmusa.) Így az oldalunk szinte letűnik a találati listából, csupán közvetlen beírással hozható elő, a kulcsszavas keresés okafogyottá válik. Ezzel máris ablakon kidobott pénz a beruházásunk, sőt, hosszú távon akár ügyfelelet is veszíthetünk. A hitelességünkről nem is beszélve.

Az etikus és etikátlan módszerek ma egyformán jelen vannak a piacon, ezért mielőtt megbízunk egy céget, érdemes alaposan átböngészni a referencialistát és az ajánlatot. Aki néhány hét vagy hónap alatt garanciát vállal arra, hogy jó helyre rangsoroltat bennünket a keresőkben, akár néhány kulcsszóval kalkulálva, biztosan „fekete sapkás” cég. Ez azért árulkodó jel, mert egy keresőoptimalizálást végző cégnek sincs közvetlen ráhatása a keresőmotorok algoritmusaira, amik a besorolást végzik.

A Google ezt az információt időről időre szajkózza is, megerősítve ezzel a korrekt módszerekkel dolgozók referenciáit. Ők nem praktikákat alkalmaznak, hanem az oldalunkat optimalizálják, a keresőszavakkal sáfárkodnak úgy, hogy minél előrébb kerüljünk. És a leglényegesebb, az első 8-10 helyet még ők sem tudják garantáltan vállalni. Ez nem azt jelenti, hogy elérhetetlen lehetőség az élre törni, de a tuti biztos ígérete és a tisztességes módszerek nem testvérek. A lényeg, hogy lehet, de nem lehet garantált.

Nem jönnek a látogatók? Ez lehet a háttérben!
A Google naponta legalább két-három alkalommal módosítja algoritmusait, amelyek alapján összeáll a találati lista. Ez határozza meg weboldalunk helyezéseit is. A legtöbb módosítás apró, és alig van hatása, de vannak nagy módosítások is, amelyek erősen átrendezhetik a weboldalak rangsorát. De lehet, hogy mérési hiba áll a háttérben. Vagy mégis büntetést kaptunk? Szakértőnk segít!

Mit tesznek a manipulátorok?

A nem etikus módszerek úgy működnek, hogy a Google keresőmotor legfrissebb algoritmusainak kiderítése után manipulálják az adott honlap rangsorolását. Tartalom spamekkel és link spamekkel dolgoznak.

A tartalom spam akkoriban volt leginkább elterjedt, amikor a keresőmotorok még kizárólag egy honlap tartalma alapján döntöttek annak bizonyos kulcsszavakra vonatkozó relevanciájáról. De még ma is sok módja létezik. Népszerű, ám cseppet sem etikus módszer a kulcsszó spam használata. Ilyenkor vagy azt a technikát alkalmazzák, hogy az oldalunkon található tartalomtól merőben eltérő, ám igen népszerű kulcsszavakat használnak különféle kapcsolódó linkekben, vagy a meta tagekben, így a keresőmotor ezekre a szavakra találva előrébb sorolja az oldalt.

Egy másik módszer a láthatatlan szöveg elrejtése. Ez esetben az alapszínnel megegyező betűvel írott szöveggel zsúfolják tele az oldalt olyan tartalommal, amit a kereső a tervek szerint értékesnek talál majd. A rejtett megjelenés miatt ezt az olvasó nem, ám a keresőmotor érzékeli. Ezek a szövegek is telis-tele vannak tűzdelve a mézesmadzag kulcsszavakkal. Itt viszont már óriási a lebukás veszélye, a legtöbb keresőmotor észleli a bakit, és kíméletlenül büntet a szolgáltató.

Sokan próbálkoznak – nem éppen etikusan – sikeres oldalak tartalmának komplett lemásolásával is. Gondolván, ha nekik bejött, a mi oldalunkat is felhúzza majd. De a Google hamar kiszűri, ha valami nem egyedi információ, ha több oldalon is megjelenik, így a megsokszorozott, ám azonos tartalommal létrehozott fantom weboldalakat is beméri, nem használja találatként, így hátrébb vagy sehová se sorolja.

A SEO éri meg a leginkább a kkv-k szerint
A Facebookban még mindig nagyon bíznak a magyar vállalkozások marketingterületen, emellett a keresőoptimalizálást érzik még hatékonynak. A tartalommarketing még sehol nincs, pedig ez a jövő útja.

A link spamek esetében a lényeg, hogy a keresőmotorok azt az információt kapják a bejövő linkek által, hogy az adott oldal kiemelt és értékes adatokat, tartalmat rejt. A kereső ezt nemcsak a linkek mennyisége, hanem minősége alapján ítéli meg – ezt próbálják manipulálni olykor nem legális és nem etikus eszközökkel. A manipuláció egyik formája a link farm, ilyennek biztosan Ön is találkozott már.Olyan oldalakról van szó, ahol csupán egy linkgyűjtemény görgethető fel-le, a linkek pedig egymásra mutatnak. Egyéb tartalom viszont nincs.

A rejtett tartalom mintájára az etikátlan generátorok a rejtett linkeket is használják, a lényeg itt is azonos, az olvasó számára nem látható tartalom/link átveri a keresőmotorokat. Talán még egyszerűbb, de szintén etikátlan megoldás, ha más oldalak fórum oldalain vagy hozzászólásként rejtik el a linkeket. Ezt szabadon megteheti bárki, de természetesen egyáltalán nem azt jeleni, hogy a belinkelt oldalnak tényleg van köze ahhoz a tartalomhoz, ami mellett elhelyezték. Más, a közönség által szabadon szerkeszthető oldalak is teret adhatnak hasonló visszaélésnek.

A profik programozási trükkökkel is képesek átverni a motorokat. Előfordulhat például, hogy egy népszerű oldal tartalmával verik át a keresőt, amely így a látogatót a tartalomra irányítja. A találatra kattintva azonban eltérítik őt, és egy adott esetben teljesen más oldalra juttatják.

A fejlődés ezt a területet se kerüli el, a repertoár egyre szélesebb, számos módszer ismert.  A fejlesztéseknek köszönhetően viszont a Google viszonylag rövid időn belül lefüleli ezeket, és a már említett szankciókkal él, és nem a megbízott céget bünteti, hanem a mi oldalunkat. Ha tehát belevágnánk a keresők nyújtotta lehetőségek kiaknázásába, és erre szakosodott céget keresünk, böngésszük a referenciákat!

Egy tisztességesen működő cég ezt önmaga mutatja be nekünk, sőt akár a korábbi, elégedett ügyfelei is referálnak az elért eredményekről. Ha nyíltan beszélnek a módszereikről, már bizakodhatunk, hogy jó helyen kopogtatunk. A valódi keresőoptimalizálás viszont – jobb felkészülni rá – hosszú és fáradságos folyamat. Legalábbis hónapokban mérhető, mire láthatjuk az első eredményeket. Egyértelműen megéri azonban a befektetést, hiszen így nem átvert és eltérített, hanem a termékünk, szolgáltatásunk iránt valóban érdeklődő olvasókat, potenciális fogyasztókat nyerhetünk.

/piacesprofit.hu/

Vissza

Díjátadó képek

2019. 12. 03.
18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing T…
Bővebben

Íme 2019 legjobb honlapjai!

2019. 11. 28.
18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing T…
Bővebben

Lezárult Az Év Honlapja nevezési időszaka

2019. 11. 07.
Véget ért 'Az Év Honlapja' pályázat nevezési időszaka tegnap éjfélkor. 182 látványos honlap, applikáció kreatív és technológiai megoldás és marketing kampány érkezett összesen 2…
Bővebben
További hírek