Harmónia a weblapon

2019-02-11

A harmónia nem más, mint az összetevők egyensúlyának összessége. Mikor látunk valamit, ami tetszetős számunkra és azt gondoljuk milyen jól néz ki, akkor tulajdonképpen a számunkra tetszetős harmóniát, tökéletességet látjuk meg. Ez igaz mindenre, egy tárgyra, egy festményre, egy épületre, egy fotóra vagy akár egy weboldalra is.

Azt, hogy mi az egyensúly, mindenki tudja, azonban a vizuális egyensúly már érdekesebb dolog.

Szimmetrikus egyensúly

A szimmetria az egyik legalapvetőbb egyensúly. Ha azt szeretnéd, hogy a weboldalad hívogató, kiegyensúlyozott és elegáns legyen, akkor szimmetrikusra kell megtervezni. Ez a hatás könnyen megvalósítható azáltal, ha hasonló elemeket teszünk a középső tengely mindkét oldalára. Ez vonatkozik képekre, szöveges tartalomra, azok kombinációjára. Azaz például a fotó maga is szimmetrikusan kiegyensúlyozott, illetve a középtengely mindkét oldalán hasonló elemek foglalnak helyet.

Aszimmetrikus egyensúly

Az aszimmetria is az egyensúly egy formája. Azzal is figyelmet tudunk megragadni, ha valamit aszimmetrikusan helyezünk el, ezzel is kiemelve azt a térből.  Az egyik leggyakoribb megjelenési módja, hogy a weboldalak hatalmas háttér fotóinak tárgya a középtengelytől elcsúsztatva jelenik meg egyik, vagy másik irányban. Ezt kapcsolatba hozhatjuk az úgynevezett aranymetszettel is, ami a fotózásban, de a grafikai tervezéselméletben is ismert fogalom. 

Aranymetszés (aranyarány): egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között.

Középpontosan szimmetrikus

Az elemek egy középpont köré csoportosulnak, ami lehet kör alakú, de lehet egy szabályos négyzet, vagy hatszög is. Az ilyen elrendezés a tökéletességet tükrözi, annak ellenére, hogy a természetben a hasonló felépítésű formák csak látszólag tökéletesek. Gyakran alkalmazzuk, ha a téma a nyugalmat, a figyelmet, a természetességet vagy a szépséget szeretné kifejezni. 

Színek egyensúlya

A színek használatáról itt olvashattatok. A színek harmóniája alapvetően határozza meg az oldal stílusát, vagy akár a célközönséget is. Nem mindegy, hogy élénk vagy pasztell színeket használunk például egy óvoda vagy egy elegáns szépségszalon oldalánál.

Használjunk inkább kevés színt, hogy vizuálisan vonzó maradjon. A túl sok szín káoszként hat, nehezen átlátható és zavaró. Kivételes esetekben több színt is használhatunk, de minden esetben ügyeljünk arra, hogy a használt színek harmonizáljanak és a tónusuk passzoljon.

 

Amikor eléred azt a pontot, hogy minden éppen olyan mértékben van jelen – akár egy weboldalon -, amennyire szükséges, akkor létrejön az egyensúly, harmónia alakul ki a designban. Egyensúlyra van szükség ahhoz, hogy a felhasználók azokkal a weboldal-elemek vizsgálatával töltsék az idejüket, amelyeket szeretnél megmutatni nekik. Az egyensúly segít fenntartani a látogatók számára a koncentrációt, így könnyebben befogadják az információkat a weboldaladról.

 

Vissza

Mire figyeljünk oda, ha webshopot indítunk -1. rész

2020. 01. 17.
Ha webshopot szeretnénk felépíteni fontos, hogy az oldalunk könnyen kezelhető és felhasználóbarát legyen, mivel ezek a tényezők is hatással lehetnek a potenciális vásárlókra.  &nbs…
Bővebben

A jó SEO titkai

2020. 01. 15.
Az SEO, vagy más néven keresőoptimalizálás, illetve az SEM, vagyis keresőmarketing az online marketingben talán leggyakrabban használt két kifejezés, amelyeket gyakran tévesen szinonima…
Bővebben

Díjátadó képek

2019. 12. 03.
18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing T…
Bővebben
További hírek